Tek bir tanesini bile koparmanın, bir araba parası kadar cezası var! Sağlığa faydası ise saymakla bitmiyor! Her yerde yetişiyor...
Sağlığa sayısız faydası bulunan adaçayının yetiştiriciliği, Türkiye genelinde giderek artıyor. Siirt'in Tillo ilçesine bağlı Sinep köyünde yetişen endemik bir tür olan Siirt adaçayı (Salvia Siirtica), bu bölgede doğal olarak bulunuyor ve koparılması durumunda ağır para cezaları uygulanıyor.
KORUMA ALTINDAKİ SİİRT ADAÇAYINI KOPARMANIN CEZASI
Tillo ilçesinin Sinep köyü mezarlığında yetişen Siirt adaçayı, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre kritik tehlike altında (CR) bulunuyor. Bu nadir bitkinin popülasyonunun sınırlı olması ve tek bir alanda yayılış göstermesi nedeniyle koruma altına alınmış durumda. Siirt adaçayını koparanlara 387 bin 141 lira para cezası uygulanıyor.
SİİRT ÜNİVERSİTESİ'NDEN BİLİMSEL AÇIKLAMALAR
Siirt Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Fidan, adaçayının ballıbabagiller familyasında yer alan bir tür olduğunu ve ülke genelinde yaklaşık 100 türü bulunduğunu belirtti. Dr. Fidan, "Bazıları lokal endemiktir. Siirt adaçayı lokal endemik türlerden biridir. Yeryüzünde sadece Siirt'te belirli bir noktada yayılışı bulunmaktadır. Yılın 15-20 günlük bir süresinde çiçek açıyor, ondan sonra çiçeklerini kapatıp meyve oluşturmaya başlıyor" dedi.
AĞIR YAPTIRIMLAR VE DOĞAL KORUMA
Siirt adaçayının tehlike kategorisinin kritik seviyede olduğunu vurgulayan Dr. Fidan, bu nedenle koparılması halinde ağır para cezaları uygulandığını hatırlattı. "Siirt adaçayının bulunduğu alan aslında çok önemli. İnancımız gereği mezarlıklar bitkilerin korunması için çok önemli alanlardır. Çünkü biz mezarlıklardan bir şey koparılmasının doğru olmadığına inanıyoruz. Bu bitkinin doğal yayılış alanı bir mezarlık. Doğal olarak da koruma altında olan bir tür olarak hesaplıyoruz." dedi.
Öte yandan bu Siirt adaçayının Alzheimer hastalığından tutun, metabolik rahatsızlıklara kadar pek çok sağlık sorununa faydasının bulunduğu ifade ediliyor.