Bir saatten fazla sakız çiğneyenlere şok: Plastiğe maruz kalıyorsunuz! Uzmanlardan bilimsel uyarı

Bir saatten fazla sakız çiğneyenlere şok: Plastiğe maruz kalıyorsunuz! Uzmanlardan bilimsel uyarı

Mikroplastikle ilgili bilimsel araştırma yapan uzmanlar, bir saatten fazla sakız çiğneyenlerin 250 bin mikroplastiğe maruz kaldığını açıkladı. İşte detaylar...

Yeni bir araştırma, sadece bir saat boyunca çiğnenen bir sakızın insan tükürüğünde 250 bin mikroplastik parçacık bırakabildiğini ortaya koydu.

Queen's University Belfast tarafından yürütülen ve Journal of Hazardous Materials dergisinde yayımlanan araştırma bulgularına göre, potansiyel olarak zararlı maddelerin sakız çiğneme yoluyla vücuda nasıl girebileceğini gösterdi.

BİR SAATLİK SAKIZ ÇİĞNEMEDE 250 BİN MİKROPLASTİK BULAŞIYOR

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre, mikroplastiklerin ve nanoplastiklerin insan vücudu üzerindeki uzun vadeli etkilerinin bilinmediğini belirten uzmanlar, tek bir sakızın bir saat çiğnedikten sonra bir kişinin tükürüğünde 250 binden fazla mikroplastik tespit edildiğini ortaya koydu.

Mikroplastiklerin, sentetik giysilerden elde edilen mikrofiberler gibi daha büyük plastik maddelerin parçalanması sonucu ortaya çıkan küçük plastik parçacıklar olduğunu belirten uzmanlar, çalışmada bunların da tükürükte bulunan nanoplastikler adı verilen daha da küçük parçalara ayrılabileceği dile getirdi.

"SAKIN ÇİĞNEMEK PLASTİĞE MARUZ BIRAKIYOR"

Araştırma makalesinin yazarlarından ve Queen's Biyolojik Bilimler Okulu Küresel Gıda Güvenliği Enstitüsü'nden Dr. Cuong Cao, çalışmanın mikro ve nanoplastik kirliliğine ilişkin 'küresel endişenin' ele alınmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

Çalışmanın 'bu plastikleri tespit etmek için etkili ve erişilebilir bir yöntem sunarken, sakız gibi gözden kaçan maruziyet kaynaklarını da ortaya çıkardığını' belirten Dr. Cuong Cao, "Bulgularımız mikro ve nanoplastik tespitindeki boşlukları doldurmakta ve farkındalığı artırmanın ve sakız çiğnemenin tanınmayan bir plastik maruziyet kaynağı olduğunu vurgulamanın öneminin altını çizmektedir" dedi.

Araştırmacılar, çiğneme yoluyla tükürüğe ne kadar partikül girdiğini değerlendirmek üzere 'otomatik Raman spektroskopisi' adı verilen bir teknik kulladıklarını belirtti.

"GÜVENLİ ÇİĞNEME SÜRESİ YOK"

Araştırmacılar, mikro ve nanoplastiklerin çeşitli yollarla vücuda girebilecek potansiyel bir sağlık tehlikesi olduğunu ve son araştırmaların bu küçük plastik parçacıkların tüketiminin sindirim sistemine, akciğerlere ve üreme sistemine zarar verebileceğini gösterdiğini söyledi.

Toplanan tükürük örneklerinin üç gruba ayrıldığını belirten araştırma ekibinin bir parçası olan Udit Pant, "İlki 0-20 dakika, sonra 20-40 dakika ve son olarak da 40-60 dakika içindeydi. Şok edici bir şekilde, tüm örneklerde mikro ve nanoplastik izleri bulundu, bu da güvenli bir çiğneme süresinin olmayabileceğine işaret ediyor" dedi.

Udit Pant, açıklamasını şu cümleler sonlandırdı:

"Bu partiküllerin insan vücudu üzerindeki uzun vadeli etkileri bilinmediği için bu durum endişe vericidir. Bununla birlikte, bu çalışmayı gerçekleştirirken kullandığımız yenilikçi yaklaşımın, plastik kirliliğinin azaltılmasına yardımcı olmak için umut verici ve daha uygun maliyetli bir araç sunacağını umuyoruz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN