Bel ağrısından kurtulmak için şaşırtan öneri: Canlı müzik dinleyin! Uzmanlardan bel ağrısı için tavsiyeler

Bel ağrısından kurtulmak için şaşırtan öneri: Canlı müzik dinleyin! Uzmanlardan bel ağrısı için tavsiyeler

Kişinin gündelik hayatını olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesini düşürmesinin yanında, işgücü kayıpları nedeniyle bel ağrıları bugün toplumun ortak sorunu denebilecek noktada. Bununla birlikte günlük yaşam içinde yapılan yanlış hareketler de bel ağrılarına neden olabilir. İşte, bel ağrılarıyla baş etmenin yolları...

Bel ağrısı çok yaygın bir dert ama derman genelde yanlış yerde aranıyor. Ağır bir şey kaldırmak, dengesiz bir hareket yapmak gibi basit pek çok neden bel ağrısına yol açabilir. Toplumda bel ağrısının görülme sıklığı yüzde 80 seviyelerinde.

Diken'de yer alan habere göre, ortopedik bir yatak kullanmak, oturarak dinlenmek, doğru şekilde oturmak, fazla kilolardan kurtulmak, kısa topuklu ayakkabılar giyinmek, egzersiz yaparak bel kaslarını güçlendirmek, ağır yükleri dikkatli bir şekilde kaldırmak, doğru pozisyonda eğilmek, trafikte mola vermek bel ağrısına iyi gelir. Osteopatlar, bel ağrısına karşı yapabileceğiniz basit şeyleri anlattı.

BEL AĞRISINA NE İYİ GELİR?

ÖNLEM ALIN

Önlem almak tedaviden daha etkili. Örneğin yürümek, uzun süre oturmamak ve karın kaslarınızı sıkı tutmak, mümkünse yüzmek.

AYAĞA KALKIN

Yapabileceğiniz en iyi şey düzenli olarak hareket etmek. Küçük hareketlerle de olsa vücudunuzun pozisyonunu değiştirmek önemli.

AYAKTA ÇALIŞMA MASASI EDİNİN

20 dakikada bir 5 dakikalığına olsa da ayağa kalkmalısınız. Örneğin, İskandinavya’da ayakta çalışmaya da yarayan masalar çok yaygın. Bu masalarının yüksekliği ayarlanabiliyor. Gün içinde hem oturarak hem ayakta çalışabiliyorsunuz.

STRESİNİZİ KONTROL EDİN

Bel ağrısına çoğunlukla stres eşlik ediyor. Bu yüzden stresi kontrol etmek, sakin ve dengeli bir ruh halini korumak şart.

KARIN KASLARINIZI GÜÇLENDİRİN

Bel ağrısına karşı yapabileceğiniz birden fazla egzersiz var. Kalça kaslarınızı güçlendirmek için ‘glute bridge’ (köprü; omuzlar yerde kalacak biçimde dizleri büküp ayak tabanlarından destek alarak kalçayı kaldırma) öneriliyor. Belinizi hareket ettirmek için ‘thread-the-needles’ (dört ayak üstünde bir kolunuzu diğerinin altından geçirerek esneme), karın kaslarını güçlendirmek içinse ‘plank’ (üstte) yapabilirsiniz.

KAMBURUNUZU ÇIKARIN

Duruş sanıldığı kadar önemli değil. Duruşun bel ağrısını etkilediğine dair bir kanıt yok. Önemli olan hareket etmek. Otururken duruşunuz düzgün olsa da bel ağrınız olabilir. Arada sırada kamburunuzu çıkarın.

NEZLEYMİŞ GİBİ YAPIN

Her şeyi doğru yapsanız da bel ağrısını önlemek çok zor. İnsanların yüzde 80’i hayatının bir noktasında bel ağrısı çekiyor. Dolayısıyla korkunun bel ağrısına yararı yok. En doğrusu bel ağrısını nezle gibi algılamak.

HEMEN SİYATİĞE YORMAYIN

Bel ağrısı genelde siyatikle karıştırılıyor. Siyatik, siyatik sinirinde hissedilen ağrıdır. Belden bacaklara kadar uzanan siyatik sinirinin herhangi bir noktasında oluşan baskıdan kaynaklanır. Bu ağrı bel ağrısıyla aynı değil. Bu iki ağrıyı ayrıştırmak daha doğru bir teşhis ve tedavi için önemli.

HIZLI HAREKETE GEÇİN

Çoğu bel ağrısı altı hafta içinde kendiliğinden geçiyor. Geçmezse kronik bir hale geliyor. Ağrı üç gün boyunca aralıksız sürerse kontrol ettirmeli.

AĞRININ NEDENİNİ BİLİN

Vücut ağrı sinyalleri gönderdiğinde ne yapmaya çalıştığını anlamak önemli. İnsanlar her ağrıyı zedelenme ya da sakatlanmaya yoruyor. Oysa ağrı vücudun kendini koruma amacıyla gönderdiği bir sinyal. Vücut ağrıyla belli hareketleri kısıtlayarak zedelenme ya da sakatlığı önlemeye çalışıyor. O yüzden ağrıdan korkmaya gerek yok. Nefes almayı ve kaslarınızı gevşetmeyi öğrenirseniz ağrı hızlıca geçebilir.

AĞRI KESİCİLERİN İŞLEVİNİ BİLİN

Doktora giderseniz muhtemelen size semptomları gizleyecek bir ilaç yazacaktır. Fakat sorunu kökünden çözebilecek bir ilaç yok. Bu sadece fizyoterapiyle çözülebilir.

SOĞUK-SICAK UYGULAYIN

Ağrı kesici yerine soğuk-sıcak uygulayın. Isı kası rahatlatıp kan akışını artırır. Buz enflamasyonu azaltır. İkisini sırayla kullanabilirsiniz: 20 dakika ısıtma, sonra 20 dakika buz. Bunu 1 ila 2 saat arası tekrar edebilirsiniz.

HAREKETE DEVAM EDİN

Hareketsiz kalmak, ağrıyı artırabilir ve kaskatı kalmanıza neden olabilir. Genelde insanlar sabahları kaskatı hisseder ve hareketsiz durdukça enflamasyon artar. Hareket etmek rahatlatır. Yataktayken dizlerinizi kendinize doğru çekebilirsiniz. Yataktan kalkarken öne, arkaya ve yanlara eğilerek esnerseniz omurganızı harekete geçirirsiniz. Bu hareketleri gün içinde de sağa sola eğilerek ve vücudunuzun üst kısmını döndürüp belinizi kıvırarak yapabilirsiniz.

ŞİDDETLİ AĞRI VARSA HAREKETTEN KAÇININ

Hareket etmek her zaman doğru değil – hatta bazen zararlı. Özellikle ağrı şiddetiliyse. Bazı sakatlıklarda hareket etmek imkansızlaşıyor. O zaman birkaç gün hareket etmeden uzanmak en doğrusu.

EGZERSİZİ RUTİN HALE GETİRİN

Düzenli aktivite iyileşme ve genel sağlık için çok önemli. Fakat ağır antrenman yapmak her zaman iyi sonuç vermeyebilir. Vücudunuza uygun yoğunlukta ve istikrarlı biçimde yapabileceğiniz bir egzersiz rutini tercih edin. Özellikle sakatlık sonrası hafif egzersizlerle başlamalı ve yoğunluk zaman içinde artırılmalı. Kendinizi zorlamak yeniden sakatlanmaya neden olabilir.

AKTİVİTELERİ ÇEŞİTLENDİRİN

Egzersizleri çeşitlendirmek ve vücudunuzu farklı şekillerde hareket ettirmek önemli. Bu hem sakatlığı önlemek hem de iyileşmek için ideal. Mesela bisikletçiyseniz daha uzun süreli antrenmanlar için yüzme, pilates ve yoga yapabilirsiniz. Bunlar sizi daha güçlü ve dengeli kılar.

DAHA ÇOK UYUYUN

Yetersiz uyku bel ağrısını etkiliyor. Bu yüzden kaliteli uyku çok önemli. Uyumak için ağrı kesici almanız gerekiyorsa çekinmeyin.

Sabah yorgun kalkıyorsanız yatağınızı gözden geçirmelisiniz. Kaliteli bir uyku için yumuşak yataklar tercih edilebilir. Sert olmadığı için omuzlarınız ve kalçalarınız rahat eder. Yumuşak olmasına rağmen vücudunuzu destekler.

Dizlerin arasına küçük bir yastık koymak ve dizleri kalça hizasına çekerek uyumak rahatlatabilir.

TELEFON TUTUŞUNUZA DİKKAT EDİN

Elinizdeki telefona bakmak için başınızı aşağı çevirmek boyun ağrısı riski yaratıyor. Telefonu yüzünüzün karşısında tutmak daha sağlıklı. Bu pozisyonda rahat edebilmek için bir elle telefonu tutarken diğeriyle kolunuzu destekleyebilirsiniz.

CANLI MÜZİKLER DİNLEYİN

Egzersiz yaparken mod yükseltici şarkılar dinlemek dikkati dağıtıyor ve ağrıyı arkaplana atmayı sağlıyor.

SIRT ÜSTÜ YATIN

Düz bir yüzeye uzanmak belinizi rahatlatabilir.

Yere yatın ve sırtınızın düz olduğundan emin olun. Bacaklarınızı bir sandalyeye veya kanepeye yerleştirin. Bu şekilde uzanırken vücudunuzun tamamen rahatlamasına izin verin.

Bu pozisyon omurganızı hizalar. Sırt kaslarınıza ve omurga disklerinize uygulanan baskıyı azaltır. Sırtınızdaki gerginliği azaltırken genel bir rahatlama da sağlar.

Uzanırken sakinleştirici müzik dinleyebilir veya kitap okuyabilirsiniz. Bu poz sadece fiziksel değil ruhsal olarak da rahatlamanıza yardım eder. Bu tekniği rutininize eklemek bel ağrınızı önemli ölçüde azaltır ve omurga sağlığınıza katkıda bulunur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN