Ağaçların kabuğu soyularak yapılıyor, akciğer ve şekere iyi geliyor! Kıymetini bir tek Kastamonulular biliyor

Ağaçların kabuğu soyularak yapılıyor, akciğer ve şekere iyi geliyor! Kıymetini bir tek Kastamonulular biliyor

Kastamonu’da oldukça yaygın olan bu yiyecek, ağaçların kabuğu soyularak yapılıyor, insan sağlığına iyi geliyor. Kastamonu’ya özgü olan bu yiyecek bölge halkı tarafından da sevilerek tüketiliyor…

Taşköprü Postası’nda yer alan habere göre, Kastamonu’nun doğal lezzeti olan ve ağaç kabuğunun soyulması ile elde edilen soymuk veya yalamuk, bölgenin sevilen lezzetlerinden biri olurken elde ediliş şekli ve faydaları da epey şaşırtıyor…

SOYMUK VEYA YALAMUK: KASTAMONU'NUN DOĞAL LEZZETİ

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesi ve çevresinde, özellikle Kara Çam, Sarı Çam ve Köknar ağaçlarından elde edilen ve yılda bir defa, 15 Mayıs - 15 Haziran tarihleri arasında toplanan bir yiyecek olan soymuk veya yalamuk, yöre halkı tarafından sevilerek tüketilen bir lezzet şölenidir.

soymuk-nedir-1.jpg

SOYMUK NASIL ELDE EDİLİR?

Soymuk elde etmek için aşağıdaki adımlar izlenir:

  1. Ağaç Seçimi: Güneş gören kesimlerde yetişen sarı veya kara çam ağaçları tercih edilir.
  2. Kabuk Soyulması: Ağacın dış kalın kabukları balta veya bıçakla nazikçe soyulur. Bu işlem, içerideki sarımsı kabuğa erişimi sağlar.
  3. İç Kabuğun Soyulması: İç kabuk, bıçakla alttan üste doğru çizilerek ve soyularak gövdeden ayrılır.
  4. Hazırlık ve Tüketim: Gövdeye alttan üste doğru bıçakla soyulan soymuk, biraz sakızlı bir dokuya sahiptir ve oldukça lezzetli ile suludur. Özellikle akciğer, şeker gibi sağlık sorunları olan kişiler tarafından tercih edilir ve sağlık faydaları olduğuna inanılır.

soymuk-nedir.jpg

YÖRESEL ÖNEMİ VE POPÜLERLİĞİ

Kastamonu bölgesindeki köylerde soymuk veya yalamuk, halk arasında yaygın bir şekilde bilinir ve sevilir. Üretimi zahmetli olmasına rağmen, lezzeti ve sağlık faydalarıyla ön plana çıkar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN