30 nerenin plakası?

30 nerenin plakası?

Karayollarında kullanılan motorlu taşıtların trafikte denetlenmesi ve hukuki, cezai sorumluluğunun belirlenmesi için kullanılan taşıt plakaları, araçların değişmez birer parçası olarak görülmektedir. Bu plakalar, beyaz zemin üzerine yerleştirilmiş siyah harf ve rakamlardan oluşur ve her araca özgüdür. Ayrıca, içerdikleri harf ve rakamlar aracılığıyla belirli bölgelerle ilişkilidirler.

30 nerenin plakası? Türkiye'de her ilin kendine özgü bir plaka kodu bulunmaktadır. Bu plaka kodları, araçların tescil belgeleri olarak da kullanılmaktadır. Hakkâri ilinin plaka kodu ise 30'dur. Cumhuriyetin ilan edilmesinin ardından 1926 yılında il olan Hakkâri, daha sonra Van iline bağlanmış ancak 1936 yılında tekrar vilayet statüsü kazanmıştır.

Türkiye'deki vilayetlerin plaka kodları, 1962 yılında alınan bir karar ve çıkartılan bir yönetmelikle belirlenmiştir. Bu kararla birlikte, Türkiye'deki 67 vilayete birer plaka kodu atanmıştır. Hakkâri de alfabetik sıralamadaki konumu gereği 30 plaka numarasını almıştır. Zaman içinde vilayet sayısının artmasıyla birlikte plaka kodları da artmış ve günümüzde bu sayı 81'e ulaşmıştır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN