18 nerenin plakası?

18 nerenin plakası?

Araç plakaları, bir aracın kimliğini ve sorumluluğunu belirleyen, her aracın kendine özgü olan tabelalardır. İlk olarak Fransa'da ortaya çıkan ve daha sonra Belçika ve İngiltere üzerinden tüm dünyaya yayılan taşıt kayıt plakaları, araçların devletin resmi organları tarafından tanınmasını sağlamaktadır. Alüminyum levha halinde olan bu plakalar, tasarımlarından yazı tiplerine kadar belirli kurallara bağlıdır ve üzerlerindeki harf ve rakamlarla belirli bölgeleri işaret eder.

Türkiye'de bazı araçlar sadece arkalarına, bazıları ise hem önlerine hem de arkalarına plaka takmak zorundadır. Bu plakalar, araçların tescil belgesi niteliğindedir ve trafikteki her aracın benzersiz bir kimliği olmasını sağlar. Peki 18 nerenin plakası?

18 PLAKA KODU

Türkiye’de 18 plaka kodu, Çankırı iline aittir. Osmanlı Devleti döneminde liva statüsünde olan Çankırı, cumhuriyetin ilanıyla vilayet statüsüne kavuşmuştur. Türkiye'de 1962 yılında yürürlüğe giren bir yönetmelikle vilayetler, alfabetik sıralamaya göre plaka kodlarına sahip olmuş ve Çankırı da 18 numaralı plaka kodunu almıştır. Bu plaka kodu, Çankırı ilinin ve ilçelerinin trafikteki kimliğini temsil eder.

SONUÇ

Araç plakaları, sadece bir aracın kimliğini belirlemekle kalmaz, aynı zamanda trafik güvenliği ve düzeni açısından da büyük öneme sahiptir. Türkiye'deki her il gibi Çankırı da kendine özgü bir plaka koduna sahiptir ve bu kod, o ilin trafikteki benzersiz kimliğidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN