Halep'te son durum: Esad rejiminden 'Humus' taktiği

Halep'te son durum: Esad rejiminden 'Humus' taktiği

Esad rejimi ve müttefikleri, Halep'te muhalifleri dört koldan kuşatarak daha önce Humus'ta yaptığı gibi muhalifleri ateşkese zorlamaya çalışıyor. Rejim güçleri, Hizbullah savaşçıları, İranlı milisler ve Rus Hava Kuvvetleri tarafından düzenlenen saldırılara PYD'nin silahlı kanadı YPG de aktif olarak destek veriyor.

[Karar]

Esad rejimi ve müttefiklerinin, misrata kasabasını ele geçirerek muhaliflerin Halep'in merkezi ile kuzeyi arasındaki bağlantı yollarını kesmesinin ardından şehirden başlayan göç dalgası Türkiye'nin ve dünyanın gündemine oturdu. Rejimin planında bir sonraki adımın, Tel Rıfat kasabasını ele geçirerek Türkiye ile İdlib arasındaki bağlantıyı da kesmek olduğu belirtiliyor. Rusya'nın havadan, Hizbullah ve İranlı savaşçıların karadan desteğiyle ilerleyen rejim, Halep'i tamamen kuşatarak ateşkese zorlamayı hedefliyor.

16-02/09/20160209_2_14183711_5299045.jpg

'Devrimin başkenti' Humus'ta muhalifler ateşkese zorlanmıştı

Esad rejimi, Rusya'nın 30 Eylül 2015'te başladığı hava saldırılarının ardından Humus vilayetinde de benzer bir taktik uygulamıştı. Aylar süren kuşatma sonucu insani krizle karşı karşıya kalan Humus'ta, muhalifler rejimle Aralık ayında ateşkes anlaşması yapmıştı. Anlaşma sonucu aralarında silahlı muhaliflerin de bulunduğu yaklaşık 750 kişi, kent merkezinde muhaliflerin elinde bulunan son bölge olan Vaer'den ayrılmıştı. Bu ateşkes, rejimin Rus hava saldırılarının başlamasından sonra elde ettiği ilk büyük psikolojik zafer olarak gösteriliyor. Zira Humus, stratejik öneminin yanısıra Baas diktatörlüğüne karşı isyanın başladığı 2011 yılında “devrimin başkenti” olarak anılıyordu.

Anlaşmanın ikinci aşamasının da önümüzdeki günlerde uygulamaya konması ve kalan muhaliflerin de bölgeyi terk etmesi bekleniyor. Humus'un kırsalında ise ılımlı grupların yanısıra el-Kaide'nin Suriye kolu nusra Cephesi ve IŞİD de varlık gösteriyor.

PYD rejimin yanında saf tuttu

2012 yılında Esad güçlerinin geri çekilmesinin ardından Kuzey Suriye'de "kanton" yönetimi ilan eden ve o günden bu yana bölgedeki güçlere karşı dengeli bir politika izleyen PYD, Halep'in kuşatılması sürecinde ilk kez açıkça rejimin yanında saf tuttu. Daha önce muhaliflerle ve rejim güçleriyle kimi zaman çatışan, kimi zaman ise işbirliği yapan PYD, bugün yaptığı açıklamada İdlib'deki muhaliflerin Afrin bölgesinden geçerek Halep'in kuzeyine ulaşmasına izin vermediğini bildirdi.

Anadolu Ajansı'nın bildirdiğine göre dün PYD'ye bağlı güçler, Azez ilçesinin güneybatısında yer alan Maranaz köyünü ele geçirerek, Azez ile Tel Rıfat arasındaki bağlantıyı kesti. 

16-02/09/20160209_2_14182370_5296495.jpg
Halep'te şu ana kadar 40 bin kişi yerinden oldu. BM, bu sayının 150 bine çıkabileceğini bildirdi.

SDG ve rejim, ortak harekat için anlaştı 

Yerel Koordinasyon Komitesi'nin önceki gün yaptığı açıklamada, Esad ordusu yetkilileri ile PYD'ye bağlı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) liderlerinin Afrin'de bir araya gelerek, Azez'e 6 kilometre mesafede muhaliflerin elindeki Miniğ askeri havaalanına düzenlenecek operasyonda ortak hareket etmek için anlaştıklarını duyurmuştu. 2013'ten beri muhaliflerin elinde bulunan Azez'in güneyindeki Miniğ havaalanı, Halep’in kuzeyindeki son kalelerinden biri olarak biliniyor. 

Yerel kaynaklar, Rusya'nın PYD'ye destek verirken Esad yönetimini de bu işbirliğine kattığını, rejim otoritesinin PYD tarafından kabul edilmesinde ısrarcı davrandığını bildiriyor. Rusya, Afrin civarındaki PYD güçleriyle koordinasyonu, burada Hizbullah milislerinin de bulunduğu ortak operasyon odasından yönetiyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN