Aydın’da çam fıstığı hasadı başladı! Çam fıstığı kilosu 1.500 TL’den satılıyor ve üreticiler, zorlu koşullarda günde 3.000 TL kazanabiliyor. Ancak bu süreç, yüksek riskler ve düşük rekolte ile birleşiyor.
Aydın’ın dağ köylerinde bu yıl çam fıstığı hasadı tüm zorluklara rağmen devam ediyor. Türkiye’nin önemli ihracat kalemlerinden biri olan çam fıstığı, üreticiler için hem ciddi bir gelir kaynağı hem de oldukça zahmetli bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Hasat, özellikle yüksek çam ağaçlarına demir merdivenle tırmanarak yapılan tehlikeli bir iş olarak dikkat çekiyor.
ÇAM FISTIĞI ÜRETİCİLERİ, YÜKSEK İTHALAT TALEBİNE RAĞMEN ZORLU KOŞULLARDA ÇALIŞIYOR
Aydın’ın Koçarlı başta olmak üzere farklı bölgelerinde üretilen çam fıstığı, özel yöntemlerle kozalaklardan toplanıyor ve işlenerek iç fıstık elde ediliyor. 100 kilogram kozalaktan ancak 2 kilogram iç fıstık çıkarılabiliyor. Ürün, zorlu işleme sürecinin ardından yurt dışına ihraç ediliyor. Özellikle iç fıstık fiyatı, kilogram başına 1.500 TL’ye kadar çıkabiliyor. Çam fıstığı işleme süreci, her ne kadar zahmetli olsa da üreticilere yüksek kazançlar sağlamayı sürdürüyor.
GÜNLÜK KAZANÇ 3.000 TL'YE ULAŞIYOR, ANCAK RİSKLER BÜYÜYOR
Bu işin en zorlu taraflarından biri de, hasat sırasında meydana gelen tehlikeler. Çam ağaçlarına tırmanan üreticiler, günlük 2.500 ile 3.000 TL arasında bir yevmiye alırken, bu işin riskleri de oldukça yüksek. Hasat esnasında, bir çok üretici hayatını kaybetmiş veya sakat kalmış. Ancak, geçim kaygısı nedeniyle bu tehlikeli meslekten vazgeçilmiyor. Birçok üretici, bu zor mesleği yaparken ne kadar büyük riskler aldıklarının bilincinde.
KİLOSU 1.500 TL'YE SATILIYOR, ANCAK REKOLTE DÜŞÜK
Çam fıstığı fiyatlarının, geçen yıla oranla yüzde 50 oranında arttığı belirtiliyor. Ancak bu yıl Türkiye genelinde rekoltenin düşük olduğu ifade ediliyor. Marmara bölgesindeki sezon tamamlanırken, toplamda 7-8 bin ton ürün elde edildiği belirtiliyor. Ancak kuraklık gibi iklimsel sorunlar, önümüzdeki yıllarda daha zorlu bir sürecin yaşanabileceğine işaret ediyor. Bu da üreticiler için hem zorlu koşulları hem de maliyetleri artıran bir faktör.
ORMAN YANGINI TEHLİKESİ CİDDİ ENDİŞE YARATIYOR
Hasadın yapıldığı orman alanları, üreticiler tarafından büyük bir özenle korunuyor. Ağaçların sadece fıstık üretmemesi, aynı zamanda yerel halk için bir geçim kaynağı olması sebebiyle, orman yangını gibi felaketler ciddi endişe yaratıyor. Çam fıstığı üreticileri, hem ağaçları hem de bu geçim kaynağını korumak adına büyük çaba harcıyor.