Yüksek nem ne zaman etkisini kaybedecek? Geceleri uyutmuyor, gündüzleri bunaltıyor

Yüksek nem ne zaman etkisini kaybedecek? Geceleri uyutmuyor, gündüzleri bunaltıyor

Türkiye en sıcak Temmuz aylarından birini yaşıyor. İstanbul başta olmak üzere Bursa, Sakarya, Kocaeli ve Karadeniz'in kuzey batısı bir süredir yüksek nemin etkisi altında. Gündüzleri sıcaklıklar yer yer 45 derecenin üzerine çıkıyor. Nem oranı geceleri yer yer yüzde 99'a kadar ulaşıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tufan, "Yorgunluk, halsizlik baş dönmesi, bayılma, çok ileri aşamasında ani ölümlere bile sebep olabilir." uyarısı yaptı. Yüksek nemin pazar günü etkisinin azalacağı belirtildi.

Türkiye, en sıcak Temmuz aylarından birini yaşarken, İstanbul'da yüksek nem vatandaşları bunaltıyor. Hava raporlarına göre, bu durum bir süre daha devam edecek.

Gündüzleri adeta bir fırın gibi hissedilen şehirde, sıcaklıklar yer yer 45 derecenin üzerine çıkıyor. Böylelikle geceleri de yüksek nem uykuyu zorlaştırıyor.

İstanbul başta olmak üzere, Bursa, Sakarya, Kocaeli ve Karadeniz'in kuzey batısı bir süredir yüksek nemin etkisi altında. Nem oranı geceleri yer yer yüzde 99'a kadar ulaşıyor. Bu durum, özellikle kronik hastalığı bulunanlar ve hamileler için yüksek risk taşıyor.

"ANİ ÖLÜMLERE BİLE SEBEP OLABİLİR"

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Tufan, "Bu anormal nem oranları, genel toplum için, herkes için zararlı. Nemden kaynaklanan mineral ve su kaybı tansiyonda ve vücut içi basınçta dengesizliklere yol açıyor. En hafif tabiriyle yorgunluk, halsizlik baş dönmesi, bayılma, çok ileri aşamasında Allah göstermesin ani ölümlere bile sebep olabilir." uyarısında bulundu.

"BİR BUÇUK İKİ KAT DAHA FAZLA SU TÜKETMEK GEREKİYOR"

Doktorlar yüksek sıcaklık ve nem hissedilen günlerde açık havada spor yapılmaması, yüksek efor gerektiren işlerden kaçınılması ve tüketilen yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Prof. Dr. Tufan, "Normalde tükettiğimizden çok daha fazla belki de bir buçuk iki kat daha fazla su tüketmek gerekiyor ki, giden sıvıyı yerine koyalım. Rahat sindirilebilir gıdalar, su içeriği fazla olan gıdaları, az yağlı, az şekerli gıdaları tüketmek gerekiyor." dedi.

Meteoroloji raporlarıysa sıcak ve nemli havanın bir süre daha etkili olacağını gösteriyor.

"YÜZDE 99'DAN YÜZDE 75'E DOĞRU BİR DÜŞÜŞ OLACAK"

NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan, "Bu aşırı nem pazar günü yavaş yavaş etkisini kaybedecek. Yüzde 99'dan yüzde 75'e doğru bir düşüş olacak. Ayın 24'ünden itibaren sıcaklıkların da biraz düşmesi, bize biraz serinlik sağlayacak. En azından rüzgarlar serinlik verecek." değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN