Uzmanlardan korkutan uyarı: Yaz mevsimi tam 6 ay sürecek!

Uzmanlardan korkutan uyarı: Yaz mevsimi tam 6 ay sürecek!

Küresel ısınma son yıllarda büyük sorunlara yol açarken uzmanlardan korkutan uyarı geldi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ecmel Erlat, küresel ısınmanın mevcut haliyle devam etmesi halinde yaz mevsiminin tam 6 ay süreceğini öne sürdü.

FURKAN UZUN

Temmuz ayına girilmesiyle birlikte kavurucu sıcaklıklar yurt genelinde etkisini göstermeye başladı. İstanbul'daki nem oranı yüzde 72'ye dayanırken vatandaşlar, her fırsatta sahillere akın ederek kavurucu sıcaklıklar ile baş etmeye çalışıyor.

Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul'un büyük bölümünde 2022 yılından bu yana kar yağışı yaşanmazken Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ecmel Erlat çarpıcı uyarılara imza atak küresel ısınmaya dikkat çekti.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Erlat, küresel ısınmanın mevcut şekilde devam etmesi halinde 2100 yılında yaz mevsiminin tam 6 ay süreceğini açıkladı.

"2100 YILINDA YAZ MEVSİMİ 6 AY SÜRECEK"

Yaz mevsiminin uzama eğilimi gösterdiğini vurgulayan Prof. Dr. Erlat açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"60-70 yıllık çalışmalar gösteriyor ki yaz mevsimi uzama eğiliminde. Buna karşılık kış mevsiminde de bir kısalma gerçekleşiyor. Bu da doğal olarak ilk ve sonbahar mevsimlerinde kısalmaya yol açıyor.

Emisyonlarımızda bir azalma olmazsa, aynı şekilde bugünkü gibi ısınmaya devam edersek 2100 yılına gelindiğinde yaz mevsimi uzunluğunun tam 6 ayı bulacağı tahmin ediliyor. Kış mevsiminin ise iki aya kadar ineceği gözleniyor."

"ÇOK DAHA SICAK VE KURAK OLACAK"

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Barış Önol ise 'Yaz çok daha sıcak ve kurak olacak. Bunun da etkileri olacak. Orman yangınlarından bahsediyoruz' diyerek önümüzdeki yıllarda yaz mevsiminin kurak geçeceğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN