Uzmanından ‘meteorolojik afet’ uyarısı! Korkunç günler için tarih verildi: Sıkı durun

Uzmanından ‘meteorolojik afet’ uyarısı! Korkunç günler için tarih verildi: Sıkı durun

Sıcaklıklar aniden yükselirken yaz mevsiminin başında olmamıza rağmen kavurucu sıcaklarla karşı karşıya kaldık. Meteorolojik kaynaklar ise konuya ilişkin olarak ilerleyen günlerdeki muhtemel senaryoları paylaşmaya devam ediyor. Bu kapsamda uzman isimden “meteorolojik afet” uyarısı geldi. İşte konuya ilişkin detaylar…

ZEYNEP ORHAN

Haziran ayının gelmesiyle sıcaklıkların kendini göstermesi bir oldu. Son günlerde sıcaklıklar her geçen gün artarken kavurucu sıcaklar kendini göstermeye başladı. Öte yandan son günlerde bu sıcak havalara bir de sağanak yağış eşlik etmeye başladı. Meteorolojik kaynaklar ise sıcaklıkların ilerleyen aylarda daha da yükseleceğini paylaştı.

Yaz mevsimi kendini iyiden iyiye hissettirirken, sıcaklıklar da rekor seviyelere tırmanıyor. Uzmanlar, bu yazın sıcaklıkların 40 derecenin üzerine çıkacağı ve hatta meteorolojik afet boyutlarına ulaşabileceği konusunda uyarıyor.

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, bu yazın sıcaklık rekorları kıracağını belirterek, "Bu sene meteorolojik afet yaşayacağız" dedi. Şen'e göre, özellikle Marmara, Ege, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde sıcaklıklar 40 dereceyi aşacak ve bu durum Temmuz ve Ağustos aylarında daha da artacak.

yeni-proje-13-004.jpg

HAVA DURUMU TAHMİNLERİ NE SÖYLÜYOR?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tahminlerine göre, hafta başında Marmara, Ege ve Akdeniz'de sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Doğu ve Güneydoğu'da ise gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor. Ancak 12 Haziran Salı gününden itibaren yağışlar yerini güneşe bırakacak ve sıcaklıklar 40 derecenin üzerine çıkacak.

yeni-proje-10-001.jpg

SICAK HAVA DALGALARI VE REKOR SICAKLIKLAR

Prof. Dr. Şen, bu yaz sıklıkla sıcak hava dalgaları yaşanacağını ve sıcaklıkların 42-43 dereceye kadar çıkabileceğini belirtiyor. Geçen yıl İstanbul'da 41.3 derece ile son 85 yılın en sıcak günü yaşanmıştı. Bu yıl ise bu rekorun kırılması bekleniyor.

sicak.jpg

KÜRESEL ISINMA VE METEOROLOJİK DEĞİŞİMLER

Uzmanlar, küresel ısınmanın etkisiyle ani meteorolojik değişimlerin artık daha sık yaşanacağını vurguluyor. Bu yıl yaşanacak aşırı sıcakların yanı sıra, yerel yoğun yağışlar, su baskınları ve dolu gibi afetlere de hazırlıklı olunması gerektiği belirtiliyor.

KIŞ AYLARI DA ÇETİN GEÇECEK

Prof. Dr. Şen, yaz aylarının aşırı sıcak geçeceği gibi kış aylarının da bir o kadar soğuk geçeceği uyarısında bulunuyor. Bu durum, iklim değişikliğinin etkilerini daha da belirgin hale getiriyor.

sicakk.jpg

UZMANLARDAN VATANDAŞLARA UYARILAR

Uzmanlar, vatandaşlara aşırı sıcaklar ve meteorolojik afetlere karşı tedbirli olmaları çağrısında bulunuyor. Özellikle güneşin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmaktan kaçınılması, bol sıvı tüketilmesi ve güneş koruyucu kullanılması gibi önlemler alınması gerekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN