Tarımda yeni gelişmeler yaşanırken üreticilerin hayatına büyük kolaylık olacak yenilikler eklenmeye devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı yeni düzenleme detaylarını paylaştı herkes heyecanlandı. Üreticiler artık alacağız destek miktarını internet üzerinden kolayca hesaplayabilecek. İşte tüm detaylar…
Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticilerin destek miktarını daha kolay hesaplayabilmesi için yeni bir dijital uygulamayı hizmete sundu. Üreticiler artık "destekhesaplama.tarimorman.gov.tr" adresi üzerinden, kendi bilgilerini girerek hangi ürün için ne kadar destek alacaklarını öğrenebilecek.
TARIM VE ORMAN BAKANI YUMAKLI'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisleri'nde yapılan “2024 Değerlendirmesi, 2025 Hedefleri Toplantısı”nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni uygulamanın detaylarını paylaştı. Yumaklı, "Destek tutarlarını üretim döneminden önce ve 3 yıllık olarak açıkladık. Artık üreticilerimiz nerede ne ekerlerse, ne kadar destek alacaklarını önceden bilecekler. Bu da planlı tarımın önünü açacak” dedi.
YENİ DESTEK MODELİ HAYATA GEÇTİ
• Bu yıl tarımsal desteklerde suyu merkeze alan, verimli ve kaliteli üretimi artırmayı amaçlayan bir model uygulamaya konuldu.
• 13 stratejik ürün ve yem bitkileri kapsamında planlamaya uygun üretim yapanlara ilave destekler sağlanacak.
• Gençler ve kadınlara özel desteklerin yanı sıra aile işletmelerine de ek yardımlar sunulacak.
• Üretim planlamasıyla uyumlu destekler, hem bitkisel hem de hayvansal üretim için şıkı bir yol haritası çizecek.
DESTEK HESAPLAMA SİTESİ KULLANIMA SUNULDU
Üreticiler, "destekhesaplama.tarimorman.gov.tr" adresine girerek, bitkisel üretim için lokasyon, ürün türü, sulama durumu ve ekim alanı bilgilerini girip alabilecekleri destek miktarını öğrenebilecek.
Benzer şekilde hayvancılık ve su ürünleri için de gerekli bilgiler girildiğinde destek tutarları kolayca hesaplanabilecek. Çiftçiler, bu uygulama sayesinde tarımsal planlamalarını daha öngörülebilir bir şekilde yapabilecek.
91 MİLYAR TL'LİK DESTEK BÜTÇESİ
2024 yılında doğrudan üretim destekleri için ayrılan toplam rakamın 91 milyar liraya ulaştığını belirten Yumaklı, "Üreticilerimizden sıklıkla gelen şikayetlerden biri, desteklerle ilgili belirsizlikti. Artık bu sorunu ortadan kaldırıyoruz. Hem yeni sistem hem de hesaplama arayüzü, üreticilerimiz için büyük bir kolaylık sağlayacak" ifadelerini kullandı.
Bu yeni uygulama, "Tarım Cebimde" mobil uygulaması ile entegre çalışacak ve üreticilere destek planlaması konusunda yol gösterecek. Bakanlık yetkilileri, bu dijital atılımla çiftçilerin üretim faaliyetlerini daha bilinçli bir şekilde yürütmelerini hedefliyor.