Ağaç kıyımına karşı bir haftadır nöbetin sürdüğü Akbelen’de köylülere ve çevre gönüllülerine yönelik orantısız şiddet tepki çekti. Bölgeye giriş çıkışlar engellenirken tazyikli su, cop ve biber gazlı müdahalede 18 kişi gözaltına alındı.
BÖLGEYE JAMMER, YOLLARA BARİKAT
Muğla Milas’ta bulunan İkizköy Mahallesi’ndeki Akbelen Ormanı’nda maden sahasının genişletilmesi için bir hafta önce başlayan ağaç kesimi devam ediyor. Muhalefet liderlerinin ziyaretinden bir gün sonra birçok ilden Akbelen’e gelmek isteyen sivil toplum kuruluşu üyelerinin bölgeye girişine izin verilmedi. Kaza olduğu gerekçesiyle alana giden yolların beş kilometre öncesinde kesildiği ileri sürüldü. Jandarma yolların girişlerini barikatlarla kapattı, bölgeye jammer yerleştirildiği belirtildi. Barikatı protesto eden çevreciler sert müdahaleyle karşılaştı.
‘SESİMİZİ DUYUN BİZ NEREYE GİDECEĞİZ’
İkisi avukat 18 kişinin gözaltına alındı. Cop ile müdahale edilen bir kişinin parmaklarının kırıldığı, bir kadının da düşmesi sonucu kafa travması yaşadığı kaydedildi. Vatandaşlar ise ağaçların sevkiyatını yapan kamyonların önünü kesti. Bir İkizköylü, eylem sırasında “Duyun sesimizi. Bizi işgal ettiler, yok ettiler. Biz nereye gideceğiz?” diye tepki gösterdi. Akbelenli vatandaşlardan Melahat Çulha da “Her şeyimizi kaybettik; zeytinimizi, suyumuzu, ormanlarımızı... Kuşların gidecek yeri kalmadı, bütün yuvaları bozuldu. Günah değil mi hayvanlara” dedi.
YEŞİLİ KORUMAYA GELEN ORANTISIZ ŞİDDET GÖRDÜ
Muğla Milas’ta Akbelen Ormanı’ndaki kesime karşı İkizköylülerin mücadelesi 6’ncı günde devam etti. Köylülere destek için farklı illerden gelen çevrecilerin önü jandarma tarafından kesildi. ‘Direniş alanı’na gitmek isteyen eylemciler jandarmanın sert müdahalesi ile karşılaştı. Cop, biber gazı ve tazyikli suya maruz kalan eylemcilerden yaralananlar oldu, 18 kişi gözaltına alındı. Bir İkizköylü yaşananlara “Duyun sesimizi. Bizi işgal ettiler, yok ettiler. Biz nereye gideceğiz?” sözleriyle tepki gösterdi.
Muğla Milas’a bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’nin kömür maden sahasını genişletmek için ağaç kesimine karşı bölge halkının mücadelesi altıncı gününde devam etti. 24 Temmuz sabah saatlerinde bölgeye jandarma ekipleri sevk edilmiş ve ağaç kıyımı başlamıştı. İlk günden beri bölgede eylem başlatan İkizköy direnişçilerine jandarmanın biber gazlı ve coplu müdahalesi sonrası yaralananlar olmuş ve 8 çevreci gözaltına alınmıştı. Yaşlı köylü kadınların ağaçlara sarılmış görüntüleri kamuoyuna yansırken bir haftadır ağaç kesiminin devam ettiği bölgeye önceki gün birçok siyasetçi de giderek ağaç kesimini protesto etmişti.
Öte yandan Akbelen Ormanları’nda, İkizköylülerin ve çevrecilerin aylardır nöbet tuttukları ‘direniş alanı’na giriş çıkış, dün sabah saatlerinde jandarma tarafından kapatıldı. Akbelen’de köylülere destek vereceğini duyuran pek çok çevreci sivil toplum kuruluşu üyesi ve doğa aktivisti direniş alanına alınmadı. Jandarma, bölgeye giden yolların girişlerini barikatlarla kapattı. Farklı illerden gelen çevreciler, Akbelen - Çamköy arasındaki yolu kesti; yasağı protesto etti. Yolda uzun araç kuyrukları oluştu. Eylem sırasında, “Direne direne kazanacağız”, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma”, “Faşizme inat, yaşasın hayat” sloganları atıldı, ses çıkarma eylemi yapıldı. Aynı anda direniş alanında kalan çevreciler ve köylüler de sloganlar attı, ses çıkarma eylemi yaptı. Bir İkizköylü, eylem sırasında “Duyun sesimizi. Bizi işgal ettiler, yok ettiler. Biz nereye gideceğiz?” diye tepki gösterdi. Akbelenli vatandaşlardan Melahat Çulha da “Her şeyimizi kaybettik; zeytinimizi, suyumuzu, ormanlarımızı... Kuşların gidecek yeri kalmadı, bütün yuvaları bozuldu. Günah değil mi hayvanlara” ifadelerini kullandı. Farklı illerden gelen çevrecilere jandarma tazyikli su, cop ve biber gazlı müdahalede bulundu. Aralarında İkizköylülerin 2 avukatının da bulunduğu 18 çevreci gözaltına alındı. Cop ile müdahale edilen bir kişinin parmaklarının kırıldığı, bir kadının da düşmesi sonucu kafa travması yaşadığı öğrenildi.
AĞAÇ KATLİAMINI DURDURMAYA 3’ÜNCÜ RET
Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nda açılmak istenen kömür madeni nedeniyle 24 Temmuz günü başlayan ağaç kesimi sonrası bölge halkının avukatları, yapılan işlemin geri dönüşü olmayan doğa tahribatına neden olacağı gerekçesiyle Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ne üçüncü kez yürütmeyi durdurma başvurusunda bulundu. Başvuru sonrası kararını açıklayan Muğla 1’inci İdare Mahkemesi ise yürütmenin durdurulması talebini bir kez daha reddetti. Duvar’da yer alan habere göre; müdahil beyanlarına da yer verilen kararda bazı detaylar dikkat çekti. Geçen günlerde ağaç kesimi ile ilgili açıklamaları nedeniyle tepki alan Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nın dava konusu işleme dair beyanında, usule ilişkin olarak kesim işleminin bilgilendirme yazısı olması nedeniyle davaya konu edilemeyeceği belirtildi. Sendika, esasa ilişkin olarak ise ‘’haksız ve hukuka aykırı açılan davanın’’ reddi gerektiğini beyan etti.
MADEN ŞİRKETİNDEN ‘İSTİHDAM OLUYOR’ MAZERETİ
Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’nin maden çalışmaları kapsamında ağaçların kesilmesine karşı yöre halkı ve doğa severlerin direnişi devam ederken söz konusu şirketten 5 gün sonra açıklama geldi. Açıklamada, “Akbelen ormanıyla ilgili açılan çeşitli davalarda 3 farklı bilirkişi heyetinin incelemeleri sonucu söz konusu süreçlerde yargısal bir engel kalmamıştır” denildi. Bölgede çalışmaları devam eden Yeniköy Kemerköy Santralleri’nin Türkiye için stratejik bir öneme sahip olduğunun belirtildiği yazılı açıklamada, “İlk ünitesi 1987 yılında faaliyete geçen santraller bugün bölgenin en büyük işvereni konumundadır. Büyük çoğunluğu bölge halkından olan 3 bin 100 kişi istihdam edilmekte ve aileleriyle birlikte yaklaşık 15 bin kişinin geçimini sağlamaktadır” ifadelerine yer verildi.