Türkiye’de ilk kez yapıldı! Topraksız üretiliyor, hasadı 15 gün sürüyor! Gramı bile altınla yarışıyor

Türkiye’de ilk kez yapıldı! Topraksız üretiliyor, hasadı 15 gün sürüyor! Gramı bile altınla yarışıyor

Türkiye'nin farklı noktalarında farklı ürünler yetiştiriliyor. Denizli'de iki arkadaşın ortak kurduğu proje ile birlikte Türkiye'de ilk kez uygulanan topraksız dikey tarım üretimi gerçekleştirildi. Türkiye'nin altın değerindeki ürünü bu tesiste yetiştiriliyor gramı bile altın fiyatı ile yarışıyor. Hasadı sadece 15 gün sürüyor.

Denizli'de iki çocuklu arkadaşı Oğuzhan Etiler ve Mehmet Köseoğlu Türkiye'de bir ilke imza attı. Topraksız dikey tarım safran üretim tesisini kuran iki arkadaş gram bazında sattıkları ürünlerden yüksek kazanç sağlıyor. Kırmızı altın olarak bilinen safran tıp alanında gıda sanayisinde pek çok farklı alanda kullanılmaktadır.

ORGANİK TARIMIN TEMEL ÜRÜNÜ

Geçmişten günümüze pek çok farklı alanda kullanılan safran organik gıda boyası ve tıp alanında kanser ve mutasyon önleyici özelliği ile ön plana çıkıyor. İki arkadaşım kurduğu safran tesisinde hasat heyecanı devam ediyor. Safran hasadını ziyaret eden Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar, işletme hakkında bilgi aldı.

DENİZLİ'DE İLK KEZ UYGULANAN TOPRAKSIZ DİKEY TARIM SAFRAN ÜRETİM TESİSİ HEYECANI - Ekonomi - ONTÜRK TV

Çınar, milli ekonomik menfaatleri ön planda tutarak katma değeri yüksek her türlü ürünün sürdürülebilir tarım stratejileri ile birlikte globale taşınacağını da belirtti. Çalışmaları büyüterek 5 milyon dolar yatırım hedefinin bulunduğunu ifade eden Çınar, “Bir zamanlar önemli bir safran ihracatçısı olan ülkemizde son yıllarda üretim yok denecek kadar azalmış durumda. Dünya piyasalarında İran’ın hakimiyeti var. Hindistan, Yunanistan ve İspanya önemli üretici ülkeler. Ülkemizde de son yıllarda yaygınlaştırılmaya çalışılan safran önce iç pazarda değerlendirilip, belli bir üretim seviyesine ulaşınca dış piyasalarda pazar bulma imkanları araştırılmaktadır” dedi.

Oguzhan Etiler LinkedIn'de: #denizli

100 BİN SAFRAN İTHAL EDİLDİ

Bu sene 100.000 safran soğanının ithal edildiğini dile getiren Çınar, Baklan ve Pamukkale ilçelerinde Tarlalarda az miktarda üretim yapılan safranın kontrollü şartlarda topraksız tarım yönetimi ile üretiminin yapılmaya başlandığını vurguladı. İthal edilen 100.000 adet Safran soğanından çiçeklerin çıkmaya başladığını dile getiren Çınar, her sabah açan safran çiçeklerinin toplanması ile birlikte hava şartlarına göre 10 ile 15 gün sürer hasat döneminin olduğunu aktardı. Çınar, “Safran çiçeğinin içerisinde bulunan 3 parçalı kırmızı renkli dişi organlar ayıklanarak kurutulup satışa sunuluyor. Çok yıllık bitki olan safrandan 3-4 yıl ürün alınabilmektedir” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
  • Ali / 29 Ocak 2025 13:25

    Topraksız üretim doğal olamaz,toprakta üretilen ile topraksız üretilenin vitamin değerleri bir olamaz,topraktaki vitaminleri alması gerekir bir bitkinin ki o zaman doğal olur,toprakta üretilenle aynı değerde olması mümkün değil,bu üretimi doğal diye piyasaya sürülecek ve insanlara doğal olmayan bitkileri sunuyorlar,yazık,para kazanma uğruna organik diye pazarlama yapacaklar

    Yanıtla (1) (0)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN