Turistlerden hayvan cinayetleri tepkisi: Katliam boykotu

Turistlerden hayvan cinayetleri tepkisi: Katliam boykotu

Sokak hayvanlarına ötanazi uygulanmasını içeren yasa, yürürlüğe girer girmez vahşet de başladı. Can dostların acımasızca öldürüldüğüne dair gelen görüntüler yürek sızlattı. Sosyal medyada ‘BoycottTurkey’ etiketi ile çıkarılan kanunu eleştiren yabancı kullanıcılar, Türkiye’ye planladıkları ziyaretleri iptal ettiklerini yazdı.

Hükümetin kamuoyunda ‘katliam yasası’ olarak adlandırılan düzenlemeyi Meclis’ten geçirmesinden hemen sonra kıyım start aldı. Yasanın Cumhurbaşkanı onayıyla Resmi Gazete’de yayımlanmasının üzerinden 24 saat geçmeden Diyarbakır’da sokaklardaki hayvanlar toplatıldı. Orantısız şiddet kullanılarak yapılan işlem ‘düzenlemenin nasıl uygulanacağının işaretini verdi. İkinci vahşet Niğde’den kameralara yansıdı. Yasaya aykırı olmasına rağmen belediye, barınaktaki köpekleri enjeksiyonla uyutup toplu mezara gömdü. Tepki gelince ‘İşlem kanuna ve vicdana uygun’ savunması geldi. Ertesi gün Ankara’nın Altındağ ilçesinde çok sayıda öldürülmüş hayvan bulundu. Bir barınağın yakınında bulunan toplu mezarda biri yavru 12 köpek ile bir kedinin cansız bedeni çıkarıldı. Savcılık soruşturma başlattı. Veteriner işleri müdürünün de aralarında olduğu 6 belediye personeli gözaltına alındı.

“YASA GERİ ÇEKİLMELİ”

Önceki akşam vahşetin adresi bu defa Silivri’ydi. Gümüşkaya Mahallesi gölet mevkinde 2 yavru 1 anne köpek cesedine rastlandı. Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı Başkanı Erman Paçalı, cesetlerin yanında köpeklere verilmiş poşet içinde et ve deri kalıntılarının bulunduğunu belirterek, olay yerine gelen savcının toksikoloji incelemesi yapılmasına karar verdiğini anlattı. T24’e konuşan Paçalı, anne köpeğe ait 6 yavrunun kaybolduğunu söyledi. Paçalı, “Hayvanları Koruma Kanunu hâlâ hayvanların zehirlenerek, kasten öldürülmesini suç olarak nitelendiriyor. Son zamanlarda katliam sayıları arttı. Bu eğilimleri olan bireyler cesaretlendirildi. Yasanın böyle bir yansıması oldu. İnsanlar yeni yapılan yasal düzenlemeyle hayvanları öldürebileceklerini düşünmeye başladı. Yakalanmayacaklarını düşünüyorlar ama failler tespit edilecek. Yasanın geri çekilmesi gerekiyor. İçinde hayvanların öldürülmesine yer vermeyen yeni bir kanun yapılmalı. Bu kanun hayvanları korumaktan çok uzak” dedi.

“BU SON ZİYARETİM”

Artan şiddet vakalarına karşı yaşam hakkı savunucuları her gün sokakta seslerini duyurmaya çalışırken sosyal medyada uluslararası boykot çağrıları yükseldi. ‘BoycottTurkey’ etiketi ile kanuna tepki gösteren bazı yabancı kullanıcılar, Türkiye’ye planladıkları ziyaretleri iptal ettiklerini yazdı. “Türkiye 2025’te ziyaret edilecekler listemdeydi” diyen bir kullanıcı “Güzel bir ülke. Kafelerde, dükkanlarda hayvanları görmeyi dört gözle bekliyordum. Köpekleri seven insanların kalpleri kırılmış olmalı” ifadelerini kullandı. Söz konusu düzenlemeyi “utanç verici” şeklinde niteleyen bir başka bir kullanıcı şöyle yazdı: “Sokak köpekleri ve kedileri katledilirken, kim Türkiye’yi ziyaret etmek ister. Bu barbarlık medeni dünyayı dehşetle dolduruyor. Utanç verici.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı etiketleyen Jim Levack adlı kullanıcının paylaşımı ise şöyleydi: “Bir düzineden fazla ziyaret etiğim harika ülkenizde (Kaş) geçirdiğim 10 günden sonra yeni döndüm. Ne yazık ki bu benim - ve sanıyorum ki diğer birçok İngilizin - köpeklere yönelik katliamınız devam ederken son ziyareti olacak.”

ERDOĞAN’A SESLENDİ: ALLAH RIZASI İÇİN BU ZULMÜ DURDURUN

Eski AK Parti Gaziantep milletvekili Şamil Tayyar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Türkiye’nin her yerinde köpek avı başladı, Allah rızası için bu zulmü durdurun, bir sözünüz yeter” çağrısında bulundu. X hesabından bir mesaj paylaşan Tayyar “Sayın Cumhurbaşkanım; Niğde, Bartın, Altındağ, Ahlat, Silivri başta olmak üzere birçok yerde köpekler hiçbir kurala uyulmaksızın zalimce katlediliyor. Zehirlenen köpeklerin o can çekişen görüntüleri yürekleri parçalıyor. Hedef tahtası yapılıp 20 kurşunla bedeni delik deşik edilen köpeğin görüntüsü karşısında ağlamamak mümkün değil. Kafası kesilip parçaları torbayla çöplüğe atılan köpekler karşısında kelimeler kifayetsiz kalıyor. Daha niceleri. Yüreğim kaldırmadığı için görüntülere yer vermedim. Kanun böyle bir zulmü öngörmese de katil ruhlu alçakları harekete geçirdi. Allah rızası için bu zulmü durdurun. Bir sözünüz yeter.”

İNGİLİZ DERNEK KÖPEKLER İÇİN DEVREYE GİRDİ

Eastbourne bölgesinde bir yardım kuruluşu, sokak hayvanları kanununun yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye’den sokak köpeklerini İngiltere’ye ulaştırmaya çalışıyor. BBC’nin haberine göre, Türkiye’deki çeşitli barınaklarla iş birliği yapan Happy Paws Puppy Rescue adlı kuruluş, köpekleri daha sonra sahiplendirmeyi hedefliyor. Internet sayfasında kampanyayla ilgili açıklama yapan Happy Paws “Türkiye’deki barınaklarda yüzlerce Golden Retriever var. Yıllar içinde yüzlercesini kurtardık. Ancak bu durum ölçüsüz bir hal aldı ve köpekleri güvende tutmak için barınakların talepleriyle karşı karşıyayız. Şu anda durumu değerlendiriyoruz ve kaç köpek alabileceğimize bakıyoruz” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN