TÜİK'in verileri de kanıtladı: Zengin daha zengin, fakir daha fakir oldu! Millet yoksulluğa mahkum edildi

TÜİK'in verileri de kanıtladı: Zengin daha zengin, fakir daha fakir oldu! Millet yoksulluğa mahkum edildi

Gelir dağılımındaki bozulma, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) güncel verileriyle de ortaya kondu. Son 10 yılda orta sınıf eridi, zenginler ise paralarına para kattı. Söz konusu süreçte, eğitim seviyeleri gelirde tersine işledi. İşte detaylar...

Enflasyondaki hızlanmanın son 10 yılda gelir dağılımını bozduğu hissedilirken verilere de yansıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) gelir dağılımı istatistiklerine bakıldığında, 2023 yılı sonunda yüksek gelir grubundakilerin lehine gelişmeler dikkat çekti. Orta sınıfın erimesi dikkat çekerken, eğitim gruplarında eğitim yükseldikçe gelir artışı azaldı.

ZENGİN PAYI ARTINCA ORTA SINIF VE YOKSULLARIN PAYI DÜŞTÜ

Ekonomim'den Şeyda Uyanık'ın haberine göre, gelir gruplarındaki dağılım yüzde 20'lik paylar halindeyken, en üst ve en alt gelir gruplarıyla orta gelir gruplarının aldığı payın değişimi sadece en üst gelir grubunda artış gösterdi.

gelir-dagilimi-adaletsizligi-grafik-3.jpeg

GELİR ARTIRMADA KİM DAHA BAŞARILI?

Yıllar içinde gelirlerin ortalamada değişimi de yine zenginlerin lehine oldu. Toplumun yüzde 10'luk gelir gruplarının eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri ortalamasında son 10 yılda en üst gelir grubunun geliri yüzde 565 artarken, en alt grubun geliri yüzde 460 oranında arttı. Son 5 yılda sırasıyla yüzde 272 ve 240 seviyelerinde gelirler artarken, son 3 yılda 2020 sonrasında gelirlerdeki artışın farkı azaldı. En üst yüzde 10'luk grubun geliri yüzde 170 artarken, en alt yüzde 10'luk grubun geliri de yüzde 162 oranında arttı.

gelir-dagilimi-adaletsizligi-grafik-2.jpeg

EĞİTİM SEVİYELERİ GELİRDE TERSİNE İŞLEDİ

Eğitim seviyeleri arttıkça 2006-2023 arasında, hanehalkı fertlerinin eğitim durumlarına göre yıllık ortalama esas iş gelirlerinde değişim yüksek eğitimli grubun ve özellikle kadınların aleyhine oldu.

Hanehalkı fertlerinin yıllık ortalama esas iş gelirlerinde toplamın gelir artışı 2006-2023 döneminde yüzde 1228 olurken, okur yazar olmayanlar gelirlerini aynı dönemde yüzde 1296 oranında artırdı. Yükseköğretim mezunlarının ise gelirleri aynı dönemde yüzde 942 oranında arttı.

Kadın ve erkekler olarak bakıldığında aynı eğilim korunurken, toplumda en düşük gelir artışı ise yüzde 855 oranında yükseköğretim mezunu kadınlarda oldu.

gelir-dagilimi-adaletsizligi-grafik-1.jpeg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN