TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, “Emeklilerimizin 12 bin 500 TL olan aylıklarının alım gücü son dört ayda TÜİK’e göre bin 506 TL, ENAG’a göre 2 bin 734 TL ve İTO’ya göre bin 770 TL eridi” açıklamasını yaptı.
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilerin alım gücünün enflasyon karşısında hızla eridiğini belirterek, ivedi bir şekilde seyyanen zam yapılması talebinde bulundu. Ergün, TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu), İTO (İstanbul Ticaret Odası) ve ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu) verilerine dayanarak, emekli maaşlarının son dört ayda kaybettiği değere dikkat çekti. Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, "Emeklilerimizin 12 bin 500 TL olan aylıklarının alım gücü, dört ay içinde TÜİK verilerine göre 1.506 TL, ENAG verilerine göre 2.734 TL ve İTO verilerine göre 1.770 TL erimiştir," ifadelerini kullanarak emekli maaşlarındaki dramatik kaybı gözler önüne serdi.
'TÜİK’E GÜVEN AZALDI'
Ergün, TÜİK’in enflasyon hesaplamalarına dair kamuoyunda güvenin azalmasına vurgu yaptı. TÜİK’in açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarının emeklilerin ve çalışanların hayat pahalılığı karşısındaki kaybını yansıtmadığını belirten Ergün, TÜİK’in ekim ayı enflasyon verilerinin de şaşırtmadığını ifade etti. Ergün, TÜİK’in temmuz-ekim döneminde yüzde 12,08 enflasyon hesapladığını, oysa aynı dönemde ENAG’ın yüzde 21,87, İTO’nun ise yüzde 14,16 oranında bir artış bildirdiğini hatırlatarak, "TÜİK artık emeklilerin ve çalışanların güvenmediği bir kuruma dönüşmüştür" dedi. Yaklaşık 42 milyon çalışanın ve emeklinin maaş zamlarının TÜİK verilerine göre belirlendiğini hatırlatan Ergün, TÜİK’in sahadaki gerçekleri yansıtmayan hesaplamalarının, maaş zamlarında hayal kırıklığına yol açtığını belirtti.
'SEPET ŞEFFAF OLMALI, MAAŞ ZAMLARI GERÇEKÇİ OLMALI'
Ergün, TÜİK’in enflasyon hesaplamalarında kullanılan ürün sepeti konusunda daha şeffaf olmasını istedi. "İçerisinde ne gibi ürünlerin olduğunu bilmediğimiz bir sepete göre TÜFE hesabı yapılmasını samimi ve dürüst bir yaklaşım olarak görmemiz mümkün değildir" diyen Ergün, TÜİK’in çarşı-pazar fiyatlarıyla uyumlu bir enflasyon hesaplaması yapması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, TÜİK’in internet sitesinde ortalama fiyatları yeniden yayınlamasını talep eden Ergün, böylelikle kamuoyunun fiyat sepetinin içeriği hakkında daha şeffaf bilgi edinebileceğini belirtti.
EMEKLİLERİN TALEPLERİ: SEYYANEN ZAM VE EKONOMİK DESTEK
Enflasyon karşısında emekli maaşlarının ciddi değer kaybı yaşadığını belirten Ergün, emeklilerin acil bir ekonomik destek beklentisi içinde olduklarını ifade etti. 12 bin 500 TL olan emekli aylıklarının alım gücünün son dört ayda önemli ölçüde düştüğünü yineleyen Ergün, bu erimeyi telafi etmek için ocak ayını beklemeden bir seyyanen zam yapılmasının elzem olduğunu söyledi. "Enflasyon baskısı altında ezilen alım gücünün yeniden sağlanması için emekli aylıklarına ivedilikle ocak ayı beklenmeden suni teneffüs yerine geçecek bir seyyanen zam yapılması öncelikli talebimizdir" diyen Ergün, emekliler için “2024’ün ancak böyle bir müjdeyle taçlandırılabileceğini” dile getirdi.
İKTİDARA VE CUMHURBAŞKANI'NA ÇAĞRI: EMEKLİYE ACİL DESTEK VERİN
Emeklilerin artan hayat pahalılığı karşısında her geçen gün daha zor durumda kaldığını belirten Ergün, Cumhurbaşkanı ve parlamentoya çağrıda bulunarak acil ve dengeli bir seyyanen zam talebinde bulundu. Ergün, “Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve parlamentomuzdan beklentimiz acil ve dengeli bir seyyanen zamdır" diyerek, emekli maaşlarına yapılacak zamların ertelenmesinin emeklilerin yaşam standartlarını daha da düşüreceğini belirtti.