Meclis'in bugün önemli gündem başlıklarından biri İsveç'in NATO'ya üyeliği olacak. NATO'ya katılım başvurusu yapan İsveç'in birliğe kabulünün Genel Kurul'da oylamaya sunularak, kabul edilmesi bekleniyor.
TRT ve Reuters'ın aktardığına göre, bugün TBMM'de İsveç'in NATO'ya katılım protokolü oylanacak. AFP'nin bir kaynağa dayandırdığı haberine göre ise, oylamanın Perşembe gününe ertelenmesi ihtimali bulunuyor.
Mart 2023'te Finlandiya'nın NATO üyeliği için yapılan oylamada, hiçbir parti grubu 'hayır' oyu kullanmamış, AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP üyeliğe onay verirken, HDP, TİP, BBP, DEVA, DP ve ZP oylamaya katılmamıştı. İsveç'in üyelik protokolünün de TBMM'de kabul edilmesi bekleniyor.
İYİ Parti ve Saadet Partisi, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda İsveç'e 'hayır' oyu kullanmış, ancak bu iki partinin Genel Kurul'da yeterli sandalye sayısına sahip olmadığı için 'hayır' oyu çıkması beklenmiyor.
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından tarafsızlık politikasını terk eden İsveç ve Finlandiya, NATO üyeliğine başvurmuştu. Türkiye, her iki ülkenin terör örgütü PKK ve FETÖ yapılanmasını desteklediği gerekçesiyle başvuruları onaylamamış, ancak Finlandiya'ya onay vermişti. İsveç'in üyeliği karşılığında ABD'nin Türkiye'ye savaş uçağı satması ve Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin açılması gibi konular gündeme gelmişti.
CHP Dışişleri Komisyonu Sözcüsü Ünal Çeviköz, İsveç'in Türkiye'nin AB üyeliği için destek verdiğini hatırlatarak, İsveç halkında bir kırgınlık yaratmamak gerektiğini belirtmişti. HDP Dışişleri Komisyonu Sözcüsü Hişyar Özsoy ise, HDP'nin askeri ittifaklara 'hayır' dediğini, ancak Finlandiya'nın güvenlik kaygılarını meşru gördükleri için oylamaya katılmama kararı aldıklarını ifade etmişti.
MACARİSTAN'IN TUTUMU MERAK EDİLİYOR
İsveç'in NATO üyeliği için Türkiye'den sonra onay vermesi gereken son ülke Macaristan. Macaristan Parlamentosu'nun Şubat ortasında toplanması beklenirken, Macaristan hükümeti, İsveç'e onay verme konusunda sona kalmayacaklarını belirtmişti. Viktor Orban'ın özel kalem müdürü Gergely Gulyas, İsveç'in NATO üyeliği için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini ifade etmişti. Macaristan, Finlandiya'nın üyeliğine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayından 10 gün sonra onay vermişti.