TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, muhalefetin Can Atalay için olağanüstü toplantı çağrısının ardından TBMM Genel Kurulu’nu 16 Ağustos 2024 Cuma günü saat 14.00'te toplantıya çağırdı. Çağrının ardından AK Parti'nin de oturuma katılma kararı aldığı öğrenildi.
Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve tahliye edilmemesinin ardından muhalefet partilerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ye yaptığı olağanüstü toplanma çağrısına Meclis Başkanlığı’ndan yanıt geldi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeterli sayıda milletvekilinin imzası ile yapılan olağanüstü toplantı çağrısı üzerine; TBMM Genel Kurulu’nu 16 Ağustos’ta olağan üstü toplantıya çağırdı.
TBMM Başkanlığından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş, yeterli sayıda milletvekilinin imzası ile yapılan olağanüstü toplantı çağrısı üzerine; TBMM Genel Kurulu'nu, Anayasa'nın 93. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nün 7. maddeleri gereğince, 16 Ağustos 2024 Cuma günü saat 14.00'te toplantıya çağırmıştır"
AK PARTİ'DEN OTURUMA KATILMA KARARI
Sözcü'de yer alan habere göre AK Parti kaynakları söz konusu oturuma katılma kararı aldıklarını belirtti.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, dün partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından yaptığı açıklamada Can Atalay için yapılacak olağanüstü oturuma ilişkin, "Bugün akşam ve yarın AK Parti olarak biz bu konuyu ele alacağız ve değerlendireceğiz. O değerlendirmenin neticesi olarak tutumumuzu paylaşacağım." ifadelerini kullanmıştı.
MHP ise olağanüstü toplantıya katılmayacaklarını açıklamıştı. Partiden yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu maksatlı ve kötü niyetli olağanüstü toplantı çağrısına itibar etmeyeceğiz ve 50 milletvekilimizle birlikte toplantıya katılmayacağız."
NE OLMUŞTU?
Atalay hakkında daha önceden iki kez hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi'nin son olarak açıkladığı "Vekilliğinin düşürülmesi yok hükmündedir" kararının ardından muhalefet bir kez daha harekete geçmişti.
TBMM Başkanlığı’na TİP, CHP, DEM Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, DP ve EMEP milletvekillerinin imzasıyla yapılan başvuruda Atalay için olağanüstü toplantı çağrısı yapmıştı.