CHP lideri Özgür Özel, TMO'nun açıkladığı 130 liralık fındık fiyatının üreticinin maliyetinin altında olduğunu belirterek, çiftçilere ürünlerini satmamaları çağrısında bulundu ve iktidarın tarım politikalarını sert bir şekilde eleştirdi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Giresun'da düzenlenen fındık mitinginde TMO'nun açıkladığı 130 liralık fındık alım fiyatına tepki gösterdi. Üreticilerin maliyetinin 140 lira olduğunu belirten Özel, çiftçilere ellerindeki ürünü satmamaları için çağrı yaptı. "Fiyat oyununa gelmeyin. Sabredin ve elinizdekini bedavaya vermeyin" şeklinde konuştu.
Özel, Karadeniz'in fındık üreticilerinin uzun süre fiyat açıklanmasını beklediğini, miting günü fiyatın açıklanmasını bir oyun olarak değerlendirdi. Çiftçilerin üretim maliyetlerinin yüksek olduğunu ve bu fiyatın yetersiz olduğunu vurguladı. Ayrıca, çiftçilerin yaş ortalamasının yüksek olduğunu ve gençlerin tarımdan uzaklaştığını belirterek, tarımda bir beka sorunu olduğunu ifade etti.
Özel, dünya fındık üretiminin büyük kısmının Türkiye'den geldiğine dikkat çekerek, bu durumun uluslararası karteller ve büyük şirketler tarafından sömürüldüğünü öne sürdü. Ayrıca, iktidarın emeklilere yeterli destek sağlamadığını ve büyük şirketlere vergi affı uyguladığını eleştirdi. "Fındık üreticisini fakir ve hakir görüyorlar. CHP olarak, sizi bu duruma düşürmeyeceğiz," dedi. Özel, emekli maaşlarının yetersizliğini de vurgulayarak, ekonomik sıkıntıların seçim sonuçlarını etkileyebileceğini belirtti.
Giresun'da Fındık Mitingi'nde konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in açıklamaları şöyle:
Karadeniz'in bütün illerinde, ilçelerinde herkes, milli ürünümüz, stratejik ürünümüz, ihraç ürünümüz, kentlerimizin ana gelir kaynağı ve sadece üretene değil, tüm şehire hayat veren fındığın fiyatını bekliyordu, merak ediyordu. Dedik ki daha önce fiyat açıklanınca geldik ama bu sefer bunlar sesliyi kırmadan gidip uyaralım, oradan aykıralım, fiyatı bir an önce açıklayın ve bu fiyatı fındık üreticisini mağdur etmeyecek, borçlarını kapatacak, gelecek için güvenle önümüzdeki yıla bakacak. Çoluğunun çocuğunun ihtiyacını karşılayacağı bir fiyat olsun diye bugünkü resime geldik.
'YAZIKLAR OLSUN ONLARA'
Bugün sabaha kadar fiyat açıklamamışlardı. Bugün sabaha kadar beklediler. Biz ne zaman geldik, ne zaman miting için burada toplandık, fiyatı açıkladılar. İlk duydum sevindim. Fiyat açıklandı dediler. Dedim ki biz geliyoruz diye mitingi boşa düşürmek için bir fiyat verdiler. Demek ki iyi bir fiyat verdiler. Kaç paraymış dedim. Dediler ki 130 lira. Anlamadım dedim. 130 lira. Bugün Arfi'nin, Trabzon'un, Ordu'nun, Giresun'un, Samsun'un, Kastamonu'nun, Vartı'nın, Sakarya'nın geçim kaynağında ziraat odaları, toprak maliyetini katmadan, çalışan ailenin iş gücünü hesap etmeden 118, 120 lira maliyet biçtiler. Bugün sabah Ordu'da fındık bahçesindeydim. Üreticinin kendi oradaydı.
Maliyet 140 liradan aşağı değil dedi. Biz en az 160 lira olsun, Hatta Trabzon milletvekillerimiz 180 liranın altında o coğrafyayı kurtarmayacağını, o zorlu coğrafyayı kurtarmayacağını söylediler. 165 liradan aşağı bir fiyat gerçekten kabul edilebilecek bir fiyat değildi. Ama birileri utanmadan, sıkılmadan, erinmeden 130 lira fiyat açıkladılar. Yazıklar olsun onlara! Yazıklar olsun!
'ÇİFTÇİ FINDIK BAHÇESİNDEN UMUDUNU KESTİ'
Çiftçiler; umudu fındık bahçesinden kestiler, umudu çay bahçesinden, umudu üzüm bağından, narinciye ağacından kestiler, gidip ucuz emek iş gücü olarak büyük şehirlerin ya çalışanları ya işsizleri oldular. Onlar gittiği için o günden bugüne Hollanda kadar toprak, Hollanda'nın yüz ölçümü kadar toprak, 26 milyon dekar toprak ekilmiyor, dikilmiyor. Bugün ortalama bir çiftçinin yaşı 58, yani bütün çiftçilerin yaş ortalaması 58, bunun 30'lu yaşlarda olması gerekir. Yapılan bütün araştırmalar her 4 genç çiftçiden 3'ünün tarım dışı bir alanda gelecek beklentisi olduğunu ortaya koyuyor. Hani Sayın Bahçeli, Sayın Erdoğan çıkıp beka sorunu var, beka sorunu var diyorlar ya, al sana beka sorunu, bir ülkede nüfus artıyor çiftçi sayısı azalıyorsa, çiftçinin yaş ortalaması 58 olduysa, yaşlanıyorsa, Gençler kendi tarlasında çalışmak, oradan bereket fışkırtmak yerine sanayiye işçi oluyorlar.
'660 MİLYARI BULANLAR EMEKLİYE 100 MİLYARI BULAMADILAR..'
Dünya'daki fındık üretiminin yüzde 70'i burada üretiliyor. Yani dünyadaki 130 milyar dolarlık piyasanın 100 milyar dolarlık kısmı burada üretiliyor. Siz ne alıyorsunuz 2 milyar dolar. Yani şelek senin sırtında, bütün gün sen çalışıyorsun parayı dünya devi şirketler kazanıyor. Bu düzen değişmelidir. Biz fındığa özel kanun bile çıkaralım istedik, 165 lira verse tonunda 35 TL kar edeceksiniz.
Ferrero dünyanın en pahalı ürünlerini satıyorlar ama 35 TL için yapmadıkları numara yok. Üreteni ezen, tüketiciyi soyan bir mantık var. Bu iktidar zengin seviyor, yoksul sevmiyor, fakir sevmiyor, işçi sevmiyor. Bu iktidar uluslararası kartelleri seviyor, beşli çeteyi seviyor. Emekliye 17 bin 500 TL yapalım dedik, 2 bin 500 TL arttırmak için 33 milyar TL kaynak buldum. Tayyip Bey diyor ki emekliye asgari ücret yok. Bu beşli çete dediğiniz yüksek kapasiteye sahip o 43 firmanın 660 milyar liranın vergi borcunu Meclis'te bir önergeyle affettiler. 660 Milyarı bulanlar emekliye 100 milyarı bulamadılar.
'FINDIK ÜRETİCİSİNİ HAKİR GÖRÜYORLAR'
Fındık üreticisini fakir ve hakir görüyorlar. Buradan bütün Türkiye'ye söylüyorum, sizi onlara karınca gibi ezdirmeyiz, karıncanın kardeşi var o da CHP'dir. Buradan son uyarımı bir kez daha Sayın Erdoğan'a yapıyorum. Emekli maaşı ocak ayında 25 kilo dana kıyma alıyordu, zam yaptım dediğin 12 bin 500 TL ile artık 20 kilo dana kıyma alabiliyor. Emeklinin sofrasından 5 kilo dana kıyma çalındı. Bu emekli maaşı, asgari ücretle, bu fındık, bu buğday, bu çay fiyatlarıyla geçim olmaz. Geçim olmazsa seçim olur.