Erdoğan'dan Avrupa ülkelerine mesaj: Güç kaybını Türkiye’nin tam üyeliği önler

Erdoğan'dan Avrupa ülkelerine mesaj: Güç kaybını Türkiye’nin tam üyeliği önler

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Polonya Başbakanı Tusk ile ortak açıklama yaptı. Erdoğan konuşmasında Türkiye'nin AB üyeliği sürecine ilişkin Avrupa ülkelerine seslendi. Erdoğan, "AB güç ve irtifa kaybının önüne geçmek istiyorsa bunu ancak Türkiye'nin tam üyeliği ile başarabilir." dedi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geldi. Erdoğan, Polonya Başbakanı Tusk'ı resmi törenle karşıladı.Karşılama töreni sonrası Erdoğan ve Tusk, ikili görüşmede bulundu. Görüşmenin ardından liderler ortak açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Avrupa ülkelerine mesaj gönderen Erdoğan, "AB güç ve irtifa kaybının önüne geçmek istiyorsa bunu ancak Türkiye'nin tam üyeliği ile başarabilir." ifadelerini kullandı.

11113907.jpg

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

Polonya Türkiye için önemli pazarlardan biri. Türkiye ve Polonya NATO'nun doğu ve güney kanatlarındaki iki kilit müttefiktir. Avrupa'nın güvenlik mimarisinin geleceğinde vazgeçilmez yere sahiptir.

"AB'NİN GÜÇ KAYBINI TÜRKİYE ÖNLEYEBİLİR"

AB'ye tam üyeliğimizin stratejik hedefimiz olduğunu her fırsatta vurguluyoruz. Mevcut tartışmalar bu iş birliğinin ne kadar kritik önemde olduğunu bir kez daha göstermiştir. AB güç ve irtifa kaybının önüne geçmek istiyorsa bunu ancak Türkiye'nin tam üyeliği ile başarabilir.

"RUSYA VE UKRAYNA'NIN BARIŞ GÖRÜŞMELERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPMAK İSTERİZ"

Rusya-Ukrayna savaşını bitirecek adımları görüştük. Ukrayna'nın ateşkese olumlu yaklaşmasını önemli buluyoruz. Rusya'dan da benzer bir adım bekliyoruz. Türkiye'nin bu savaşla ilgili tutumu ilk günden beri gayeti sarihtir. Daha fazla kan akmamasını, her iki komşumuzun adil bir barışla savaşı sonlandırmasını istiyoruz. Son gelişme Rusya ve Ukrayna'nın müzakere masasına dönüşünü sağlarsa, biz görüşmelere ev sahipliği yapmak adil ve kalıcı bir barışın tesisi için her türlü katkıyı sunmaya hazırız.

11114082.jpg

Erdoğan'ın konuşmasının ardından Tusk da açıklama yaptı. Tusk, iki ülke arasındaki işbirliğine vurgu yaptı. Tusk'un konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

"Değerli Türk dostlarımız, hayırlı Ramazanlar diliyorum. Türk milli marşının ilan edilmesinin yıldönümünde kutluyorum sizleri. Türkiye ve Polonya'nın vermiş olduğu bağımsızlık savaşlarının ne kadar önemli olduğunu vurguladık bugünkü görüşmemizde. Türkiye ile aramızda savunma, ekonomi alanlarındaki işbirliğimizin gerçekten temellerinin çok sağlam olduğunu dile getirdik.

Biz uzun yıllardır bu işbirliğinin temellerini atmak için uğraştık. İki ülkenin arasındaki güven gerçekten çok önemli. Ukrayna ve Rusya sözkonusu ise tabii ki Polonya'nın tutumu belli. Rusya'nın saldırdığı ilk günden beri Polonya, Türkiye gibi ana hedef ve arzumuz barışın tesis edilmesi. Polonya ve Türkiye adil bir barış için uğraşmaktadır. Biz adil barışın ne olduğunu hepimiz iyi biliyoruz.

"BUGÜNKÜ GÖRÜŞME BİR DÖNÜM NOKTASI"

Ben tabi ki Türkiye'nin bu barış sürecinin başlatılması için aktif bir rol oynamasını teklif ettim, bunu rica ettim. Biz savunma sanayi alanında iki ortağız. Bugünkü görüşme aslında bir dönüm noktasıydı. Ukrayna, bölge ve Avrupa için ne istediğimizi biliyoruz. İki çok güçlü partnerin işbirliği daha da iyi gelişiyor. Gerçekten bugünkü temasları bir dönüm noktası olarak görmekteyim. Umarım sizi de sayın Cumhurbaşkanım Varşova'da görebileceğiz. Biz Türkiye'nin AB'ye girme sürecinin gerçekten gerçekçi ve elle tutulur bir süreç olmasını önemsiyoruz. Bugüne kadar Türkiye'yi hep destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz.

Bizim tabii ki ticari hacmimizin 15 milyara ulaşmasını istiyoruz. İlk isteklerimiz çok daha mütevazıydı. Şimdi artık bizim finans, maliye bakanlarımızın 12 milyar euroyu aştığını teyit ettiler. Şimdiki hedefimiz 15 milyar euro. Ben bunun gerçekleşeceğine inanıyorum. Bölgedeki istikrarı sağlamak hedefimizdir. Ukrayna'yı yeniden inşa etmek hedeflerimizden biri. Hem Polonya hem Türkiye şirketleri için bu bir fırsat. Tabii Suriye'nin de yeniden inşa edilmesi için ortak çalışmalar gerçekleştireceğiz. Bundan eminim.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
11 Yorum
  • Zulümle abad olak / 13 Mart 2025 09:24

    Aç tavuk kendini dari ambarinda görürmüs diyecegim de ondan öte bir durum. AB’ye üstenci bir bakis, hayal kuruyoruz. Iç siyasette seçmeni etkileme çabasi. Gerçekci degil. Her gün daha totaliter, vatandasina zulmeden bir yönetim anlayisini kabul mü ederler.?

    Yanıtla (0) (0)
  • Muhammed / 13 Mart 2025 01:46

    Ülkesinde insan hakkı ve demokrasi olmayanlar AB ye üye olamaz.....

    Yanıtla (0) (0)
  • Okur / 12 Mart 2025 23:44

    AB en kısa zamanda NATO benzeri kendi güçlü ordusunu kurmalıdır.. Bu dünya güvenliği için şarttır.

    Yanıtla (0) (0)
  • Karar okuru / 12 Mart 2025 21:25

    Avrupada var olan demokrasi, insan haklari, esitlik ve Kadin ile azinlik haklari yoktur. Avrupa birligi Türkiye yi nasil üye yapacaktir? Ben 50 seneden beri Avrupada bulunuyorum. Bulundugum ülkenin Cumhurbaskani ve basbakanini korkmadan bir yabanci olarak elestirebilirim. Oysa Türkiye de hergün insanlar elestiri yaptiklari icin gözaltina aliniyorlar veya eski Twitter den dolayi polisler tarafindan sabahlari evlerinden aliniyorlar. Türkiye bu kanunlarla hicbir zaman Avrupa birligine üye olmaz.

    Yanıtla (3) (0)
  • Stockholm Sendromu mu bu ? / 12 Mart 2025 20:44

    reisim, katillerimize aşık olmuş, onlarla birlikte saf tutabilmek için can atıyor.

    Yanıtla (1) (1)
  • Filancı / 12 Mart 2025 19:51

    Merkel geldi bı bavul parayla aman tutun suriyelileri dedi ondan sonra her gelen bişey istedi bizi alsalar o zaman alırlardı geçti bor ün pazarı sür esegi nigdeye

    Yanıtla (0) (0)
  • Şahap / 12 Mart 2025 19:33

    Evet yine demokrasiye geçersek belki

    Yanıtla (1) (0)
  • yazar / 12 Mart 2025 19:10

    Ya Avrupa Birliği Türkiye gibi her yönden sorunlu ülkeyi neden alsın..önce sen kendi ülkeni düzelt.. ekonomin ekonomi değil, hukuk desen yok.. eğitim bitik.. adam ne diye alsın seni

    Yanıtla (3) (0)
  • Demekki / 12 Mart 2025 19:07

    Demekki adamlarin uye olma sartlarini yerine getirmeden Turkiyeyei uye yapmiyacaklar, bunun musebbibi de o sartlari yerine getirmiyenlerdir. Beni benim sartlarimla kabul et demek dogru degil.

    Yanıtla (1) (0)
  • okur / 12 Mart 2025 19:06

    Yanlız unuttu sanırım hatırlatayım, AB de hukuk kuralları geçerli, Türkiye'deki gibi kabile kuralları değil.. oraya girince hukuk kurallarını uygulamalısın ki bu bence snein hiç isiene yaramaz

    Yanıtla (3) (0)
  • Vatandaş / 12 Mart 2025 18:57

    Birseyde anlaşalım, bize maval okumayın Ne AB bizi kabul eder nede BRICS mecbur kendi kendimizi tımar edeceğiz

    Yanıtla (0) (0)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN