Sivas depremi sonrası uzmanından korkutan açıklama: O fay 7'lik deprem üretebilir

Sivas depremi sonrası uzmanından korkutan açıklama: O fay 7'lik deprem üretebilir

Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, Sivas'taki 4,1 büyüklüğündeki depremin tahmin edilmeyen ölü bir fayın üzerinde meydana geldiğini söyledi. İçelli, "Sivas çevresinde çok uzun, Hafik’ten İmranlı’ya kadar 62 kilometrelik bir kuvaterner fayımız var. Bu fayın çalışması durumunda yine 7'lik deprem üretme ihtimali çok yüksektir" dedi.

Sivas'ta saat 10.33'te meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki deprem, bölge halkını tedirgin etti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, depremin merkez üssü Sivas’ın Karayün lokasyonu olarak kayıtlara geçti. Depremin ardından Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli açıklamalarda bulundu.

'ÖNCÜ OLMA NİTELİĞİ YOK'

İçelli Tavra boğazı ile Düzyayla arasında yaklaşık sekiz kilometrelik bir fayın olduğunu ve bu fayda 7 üzerinde bir depremin gerçekleşme ihtimalinin olmadığını ifade etti.

Merkez üssü Karayün olan depreme ilişkin konuşan İçelli, "Sivas’ın güneydoğusunda 20 kilometre uzaklıkta Karayün fayı toplamda 5 kilometre uzunlukta. Bu depremin öncü olma niteliği kesinlikle yok. Ölü bir fayın üzerinde yaklaşık beş kilometre kısa bir kırığın üzerinde oldu. Tecer segmentine bağlantılı gibi görünse de herhangi bir bağlantısı yok. Yirmi kilometre var arasında" dedi.

9842112.jpg

'DEPREM, TAHMİN ETMEDİĞİMİZ ÖLÜ BİR FAYIN ÜZERİNDE OLDU'

Kentin çevresinde çok fazla "ölü fay" diye tabir edilen faylar olduğuna dikkat çeken İçelli, "Tavra boğazı ile Düzyayla arasında yaklaşık sekiz kilometrelik bir fayımız var. Bu fayda 7 üzerinde bir deprem olması mümkün olmasa da yine 5.5-6’ları bulabilecek depremler yaşanabilir. Yine Tavra boğazdan Düzyayla’ya doğru 23 kilometrelik bir segmentimiz daha var. Bunlar yani son iki buçuk milyon yıldır hareket etmemiş olan faylar. Ne zaman hareket edeceği belli değil. Aynı bugünkü deprem gibi. Yani 4.1’lik bugünkü deprem ölü diye tabir ettiğimiz, hiç hareket edeceğini tahmin etmediğimiz bir fayın üzerinde oldu. Bu fayları bizim canlıymış gibi görüp ona göre projelendirme yapmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'7 ŞİDDETİNDE DEPREM ÜRETEBİLİR'

Türkiye’nin birinci derecede deprem bölgesi ilan edilmesinin altını çizen İçelli, "Bugün elimizi taşın altına koymazsak yarın bütün vücudumuz o taşın altında kalıyor. O yüzden bütün Türkiye’yi birinci derece deprem bölgesinde ilan edip projelendirmeleri ona göre yapmamız gerekiyor. Sivas çevresinde çok uzun, Hafik’ten İmranlı’ya kadar altmış iki kilometrelik bir kuvaterner fayımız var. Bu fayın çalışması durumunda yine 7'lik deprem üretme ihtimali çok yüksektir" şeklinde konuştu.

'PANİĞE GEREK YOK'

Serkan İçelli, dün gece Suriye’de meydana gelen ve Hatay’da da hissedilen depreme ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. İçelli, "Bu deprem, Ölüdeniz kırığı Serghaya fayı segmenti üzerinde oldu ve büyük bir depremin habercisi değil. Bu fay üzerinde maksimum 6 büyüklüğünde depremler bekleyebiliriz, ancak paniğe gerek yok." şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN