İstanbul'un üç havalimanından biri olan Sabiha Gökçen Havalimanı'nın 2009 yılında başlayan ikinci pistinin inşaatı 2023 yılında bitirilerek hizmete alınacak.
2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı'nda, inşaatına 13 yıl önce başlanan İstanbul'daki Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ikinci pistinin 2023 yılında yüzde 100 bitirileceği belirtildi.
Programın 'hedef' başlıklı bölümünde, İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nın uluslararası bir hava kargo, bakım-onarım ve aktarma merkezi olmasının sağlanacağı kaydedildi.
İKİ HAVALİMANI ARASINA DEMİRYOLU HATTI YAPILACAK
İki havalimanı arasında demiryolu bağlantısı yapılarak bu havalimanlarının ulusal demiryolu güzergahına entegrasyonunun sağlanacağı vurgulandı.
Bu hedef doğrultusunda yürütülecek faaliyetler ve projeler başlığı altında, "Gebze-Sabiha Gökçen-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı-Halkalı Yüksek Standartlı Demiryolu projesine dış finansman sağlanarak yapım ihalesi açılacaktır" ifadelerine yer verildi.
İKİNCİ PİST YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ
Milli Gazete'de yer alan habere göre, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ikinci pistinin inşası, 13 yıldır bitirilemedi.
31 Ekim 2009 tarihinde, o dönem Sabiha Gökçen Havalimanı'nı işleten LİMAK'ın Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "İkinci pist için start verildi" diyerek çalışmaların başladığını açıklamıştı. Fakat 5 yıl sonra açılabilen ilk ihale 720 milyon liraya YSE'ye verildi. Pistin 2017 yılında hizmete açılacağı duyuruldu.
Fakat 2016 yılında yeni ihale açıldı. Bu defa yaklaşık maliyet 1 milyar 397 milyon TL olarak hesaplandı. İhale MAKYOL'a verildi. İşin 2019 yılında biteceği duyuruldu.
Pist, 2019 yılında da açılamadı. İşi yapan MAKYOL'un yanına Kalyon ve Cengiz inşaat şirketleri de eklendi. Bu üç firma, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın tek rakibi olan İstanbul Havalimanı'nı işleten İGA'nın da ortaklarıydı.
ZAMAN GEÇTİKÇE MALİYET KATLANIYOR
Aradan geçen yıllara rağmen pist inşaatı bitirilemedi, ihale üstüne ihale yapıldı. Son olarak 2021 Ağustos ayında 'Sabiha Gökçen Havalimanı TEM Bağlantı Yolu Tünelinin Güçlendirilmesi ve İlave İmalatların Yapılması İşi' ihale edildi. Yaklaşık maliyet ise 842 milyon 239 bin lira olarak hesaplandı.