Mersin Silifke ilçesinde 7 yıl önce üretimine başladı 150 dönüm arazide yüksek verim sağladı. Tropikal meyve hasadı her geçen gün ilerlerken dalından toplanan pembe pembe ürünlerin kilogram fiyatı ise 120 ila 130 TL arasında alıcı buluyor.
Mersin'in Silifke ilçesinde tropikal meyve olarak yetiştirilen ejder meyvesi diğer bir ismiyle pitaya olarak biliniyor. Üreticiler olgunlaşan ürünleri toplamaya başlarken Akdeniz ikliminin verimli toprakları tropikal meyve hasadı için de vazgeçilmez bir adres oluyor. Türkiye genelinde 1200 Mersin genelinde ise 150 dönüm arazide ejder meyvesi üretimi gerçekleştiren üreticiler iç piyasanın yanı sıra ürünleri ihraç ediyor.
7 yıl önce örtü altında üretime başlanan meyveler kilogramı 120-130 TL'den satılıyor. Rusya ve Almanya başta olmak üzere Hollanda, Bulgaristan, Irak ve Dubai gibi ülkelere gönderilen ürünler için işçiler de Sabahın erken saatlerinde ürünleri sandıkları istifliyor. Ejder meyvesi üretiminde dönüm başına bahçenin bakımı ve iklim şartlarına göre 3 tona kadar ürün hasat edilebilmektedir.
ÜRETİM POTANSİYELİNİ KATLIYOR
Mersin'in Silifke ilçesinde Çeltikçi Mahallesi'nde 3 dönüm arazide örtü altında yetiştirilen ejder meyvesi için hasat vakti geldi. Üretici Feza Önal, 7 yıldır Ejder meyvesi üretimi yaptığını belirterek Silifke'de 3 dönümde başladı ejder meyvesi üretimini 35 dönüme kadar ulaştırdığını belirtti. Kaliteli ve organik ürün yetiştirmeye çalıştığını ifade eden Önal, müşterilerin en önemli tercihine bu kriterler olduğunu söyledi.
Üretimden mutlu olduklarını dile getiren Önal, potansiyelin ve rekoltenin her geçen gün arttığını ifade etti. Alıcı konusunda büyük sorunlar yaşamadıklarına dikkat çeken Feza Önal, kaliteli ürün yetiştirildiğinde direk ihracata verildiğini ikinci malların ise iç piyasada satışa sunulduğunu aktardı.
RENGİNE GÖRE SATIŞ
Ürünlerin iç kısmının kırmızı ve beyaz olmak üzere iki çeşit olduğunu dile getiren Önal, kırmızı ejder meyvesinin biraz erken olgunlaştığını ve daha çok iç piyasaya yönelik olduğunu aktardı. Ardından beyaz serilerin geldiğini söyleyen Önal, bu ürünlerin daha çok ihracata gönderildiğini vurguladı.
Ağustos ayında başlayan hasadın kasım ayı sonuna kadar devam ettiğini söyleyen Önal, “Şuanda piyasada 120 TL'den alıcı buluyor ama beklentimiz 150-160 lira. Dönümünden 2 yaşından sonra 500 kilodan başlayıp 3 tona kadar meyve çıkabiliyor. Ejder meyvesinin ağacı kaktüsgillerden olup, iyi bakıldığı zaman 25 ile 35 yıl arasında meyve verebiliyor" diye konuştu.
KİLOSU 130 TL'Yİ BULUYOR
Türkiye'de ilk ejder meyvesi için denemenin 12 yıl önce yapıldığına dikkat çeken Önal, 6-7 yıldır ülke genelinde çoğu olarak ticari anlam kazanmaya başladığının altını çizdi. Öğretmenlikten emekli olması ile birlikte kurduğu serada örtü altı Ejder meyvesi yetiştiriciliği yaptığını ifade eden Taner Yılmaz ise, şu açıklamalarda bulundu:
"3. yılımızda ürünümüz çok bol. Fiyatlarımız da birinci sınıf ürünler 120-130 liradan başlıyor. Günümüz şartlarında fiyatlarımız ilk 2 seneye göre çok düşük. Daha da arttırılması için uğraşıyoruz. 2 dönümlük seramdan bu yıl dönüm başına 3 ton ürün hasat etmeyi düşünüyorum. Bu meyvenin ağacına iyi bakarsan 25-35 yıl arası ömrü oluyor. İyi bakarsak her yıl ürünümüz beklide katlayarak artacak