Saadet Partisi'nden hükümete tarım politikaları tepkisi: 12 yılda çiftçi sayısı yüzde 48 azaldı

Saadet Partisi'nden hükümete tarım politikaları tepkisi: 12 yılda çiftçi sayısı  yüzde 48 azaldı

Enflasyon altında ezilen çiftçi tarladan elini ayağını çekmeye devam ediyor. Saadet Partisi hükümetin tarım politikalarına tepki göstererek tarlayı bırakan çiftçilerin sayısını açıkladı. Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Akın, "2008 ve 2020 yılları arasında çiftçi sayımız yüzde 48 azalmış. Çiftçilikten elde edilen kazançlarda ciddi bir düşüş yaşanmasına rağmen her şeye yüzde 100'ün üzerinde zam gelirken hükümetin çiftçilere yüzde 12 zam yapması, 'ekme, üretme' mesajı veriyor" dedi.

Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Abdullah Akın, Kovancılar'da vatandaşlarla bir araya geldi. Akın, çiftçilerin sorunlarına değinerek, "Buğdayımızı Ukrayna'dan, mercimeğimizi Kanada'dan, etimizi Sırbistan'dan sağdan, soldan ve birçok ürünü Avrupa ülkelerinden ithal etmek durumuna gelmişiz" ifadelerini kullandı.

"YÜZDE 12 ZAM, 'EKME, ÜRETME' MESAJI VERİYOR"

Çiftçi nüfusunun azalmaması için devletin uygun koşullarda kazanç sağlaması gerektiğini belirten Abdullah Akın, şunları söyledi:

"Çiftçilerimizin üretmeye devam edebilmesi için bu işten para kazanmaları gerekiyor. Aynı zamanda ailelerinin de bu işi sürdürebilmesi, çiftçi nüfusumuzun azalmaması için devletin uygun koşullarda kazanç sağlamak devletin temel vazifesidir. Ekonomik refahı olmayan çiftçiden nasıl üretim beklenebilir? Veriler ortada... 2008 ve 2020 yılları arasında çiftçi sayımız yüzde 48 azalmış. Bu bilgileri SGK verilerine göre söylüyorum. İlgilenenler bu rakamları inceleyebilirler. Çiftçilikten elde edilen kazançlarda ciddi bir düşüş yaşanmasına rağmen her şeye yüzde 100'ün üzerinde zam gelirken hükümetin çiftçilere yüzde 12 zam yapması, 'ekme, üretme' mesajı veriyor."

Çiftçilere yapılan zam oranına tepki gösteren Akın, "Yüzde 12'lik zam yapmak, onları açlığa, yoksulluğa ve çaresizliğe itmek anlamına gelir" dedi.

Akın, sözlerine şöyle devam etti:

"90'lı yıllarda çiftçimiz, kilogram buğday alımında 5.5 kilogram gübre alabilirken, bugün bu oranlarla yarım kilogram gübre dahi alınamıyor. Niye? Siz bu gün 9 bin 250 lira rakam belirlemişsiniz. Hiç firesiz, tamamını hepsini verseniz bile, çiftçi bir kilo buğdayla en fazla 660 gram gübre alabilir. 90'lı yıllarda bir kg buğdayla 5.5 kilo gübre alabilirken, bugün bakıyorsunuz ancak 660 gram gübre alabiliyor.

'AVRUPA ÜLKELERİNE BAĞIMLI HALE GETİRİLDİK'

Buğdayımızı Ukrayna'dan, mercimeğimizi Kanada'dan, etimizi Sırbistan'dan sağdan, soldan ve birçok ürünü Avrupa ülkelerinden ithal etmek durumuna gelmişiz. 1960'lı yıllarda Rusya'ya kadar et ihraç ederken, şimdi ise et ithal etmek durumundayız. Bu nedenle hükümete, AK Parti'ye şunu söylüyoruz; çiftçilerimizin paraları geciktirilmeden ödenmelidir. Ödeme miktarı enflasyon oranında artırılmalıdır. Çiftçilerimizin elindeki ürünlerin erken alınması, 40- 50 gün bekleterek bir an önce alınması şarttır. Çiftçimizin desteklenmesi ülkemizin selamete çıkması bakımından şarttır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN