Rusya: Akkuyu için Siemens'in alternatifi bulundu

Rusya: Akkuyu için Siemens'in alternatifi bulundu

Mersin'de inşası devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) Siemens'ten alınamayan ekipman için dost ülkelerden çözüm bulunduğu ifade edildi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Siemens şirketinin Akkuyu NGS'ye ekipman tedarikiyle ilgili yükümlülüklerini ihlal ettiğini ve müzakerelerin sonuçsuz kaldığını belirterek Alman firmaya alternatif bulduklarını söyledi.

"ALMAN ŞİRKET YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ İHLAL ETTİ"

Sputnik'in haberine göre, Moskova'da gazetecilerin Akkuyu NGS projesine ilişkin sorularını yanıtlayan Novak, "İmzalanan sözleşmeye rağmen Batılı ülkeden tedarikçi, Alman Siemens şirketi, belirli sınıftaki ekipmanın teslimatıyla ilgili sözleşme yükümlülüklerini ihlal etti. Ekipman proje için kritik olmasa da, önemliydi" dedi.

Rusya'nın tüm çabalarına ve Türkiye'nin dahline rağmen müzakerelerin yapıcı sonuçlar vermediğini ve ekipmanın teslim edilmediğini anlatan Novak, "Bunun sonucunda Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) Türk ortaklarıyla birlikte gerekli tüm düzeltici faaliyetleri hızlı bir şekilde yürüterek çözüm buldu. Alternatif ekipman dost ülkelerden satın alındı. Ekipmanın ilk partisi halihazırda Akkuyu NGS sahasına teslim edildi" ifadelerini kullandı.

"SİNOP PROJESİNE ÇALIŞIYORUZ"

Bu arada Novak, Sinop'ta inşa edilecek NGS projesine ilişkin sorular da aldı.

Rosatom'un Türk hükümetiyle projenin detayları üzerinde çalıştığını belirten Novak, mevcut deneyime ve Akkuyu projesindeki çalışmalara dayanarak Türk tarafına en uygun çözümü sunacaklarına inandıklarını sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN