Prof. Dr. Okan Tüysüz'den iki bölgeye uyarı: Aşırı sıcaklar depremi tetikler mi?

Prof. Dr. Okan Tüysüz'den iki bölgeye uyarı: Aşırı sıcaklar depremi tetikler mi?

Türkiye'yi etkisi altına alan aşırı sıcak hava dalgası ve Marmara'da meydana gelen depremler halk arasında endişeye yol açtı. Prof. Dr. Tüysüz, "Sıcaklar ile deprem arasında doğrudan bir ilişki kurulabilir mi?" sorusuna yanıt verdi. Tüysüz, "Depremler, yeraltındaki fay hatlarının kırılması sonucu oluşur. Bu fay hatları, tektonik plakaların hareketleri ile oluşur ve mevsimsel şartlardan etkilenmez." dedi. Öte yandan Tüysüz, Marmara ve Bingöl'ün deprem için zamanını doldurduğunu belirterek uyardı.

Çanakkale'de dün meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki deprem ve sıcak havalar, depremler ile hava sıcaklığı arasındaki ilişkiyi tekrar gündeme getirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Okan Tüysüz, bu konudaki soruları yanıtladı. Tüysüz, "6 Şubat depremi Şubat'ta kar yağarken oldu. Kar yağdığı zaman deprem oluyor diyemeyeceğimiz gibi. Sıcaklıklar, soğukluklar ve diğer meteorolojik olaylarla depremin ilgisi yok. Meteorolojik olaylarla depremin, özellikle sıcaklıkların hiçbir ilgisi yok." dedi.

4-5 GİBİ DEPREMLER HER AN OLABİLİR'

Türkiye'de 485 tane bilinen fay olduğunu belirten Okan, "En azından 500'ün üzerinde fay var. Bunlardan bir tanesi deprem üretse ülkede deprem etkinliği sürmüş oluyor. Herhangi olağan dışı durum yok. Özellikle 4-5 gibi depremler her an meydana gelebilir. Buna başka anlamlar yüklemek manasızdır" diye konuştu.

'HİÇBİR İLGİSİ YOK'

Habertürk'e konuşan Tüysüz, depremle sıcak ilişkisinden bahsedemeyeceklerini belirterek devamında şöyle konuştu:

6 Şubat depremi Şubat'ta kar yağarken oldu. Kar yağdığı zaman deprem oluyor diyemeyeceğimiz gibi. Sıcaklıklar, soğukluklar ve diğer meteorolojik olaylarla depremin ilgisi yok. Meteorolojik olaylarla depremin, özellikle sıcaklıkların hiçbir ilgisi yok.

'DEPREMLER DEVAM EDECEK'

2023 Şubat depreminden sonra özellikle Doğu Anadolu'da uzun süren deprem etkinliği var. Hala bu bölgede muhtelif depremler, artçı depremler oluyor. Dolayısıyla bu depremler devam edecek. Ege bölgesi ve bugün deprem de dahil olmak üzere dünyanın en sık bölgelerinden birisi. En büyük deprem değil ama sık deprem üreten bölgelerden.

MARMARA VE BİNGÖL'E DİKKAT!

Büyük deprem beklentisi olan yerler Marmara, Bingöl Yedisu gibi bölgeler. Buralar artık zamanını doldurmuş herhangi bir zamanda olabilecek depremler. Maalesef ne toplum ne kişi ne idare olarak depreme hazır olduğumuz söylenemez.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN