Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda beklenen olası 7 ve üzeri büyüklükteki Marmara depreminin, yalnız İstanbul'u değil, bölgedeki 11 ili etkileyebileceğini söyledi. Olası 7 ve üzeri büyüklükteki bir depremin bölgenin 30 milyonluk nüfusunu ve ülke ekonomisinin yüzde 50’sini tehdit ettiğini belirten Eyidoğan, "Biz genellikle konuşmalarda İstanbul'a özgü bir deprem gibi algılıyoruz ama topluma şunu aksettirmek isterim; bu bir Marmara depremi olarak ele alınmalı." dedi.
Edirne'de düzenlenen 'Edirne Afetlere Hazırlık Çalıştayı'nda konuşan Jeofizik Mühendisi ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Marmara Denizi'nde meydana gelebilecek 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirtti, "İstanbul'a özgü bir deprem gibi algılıyoruz ama bu bir Marmara depremi olarak ele alınmalı" ifadelerini kullandı.
'DEPREM, BİR BEKA SORUNU HALİNE GELEBİLİR'
Marmara Denizi'ndeki Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7 ve üzeri büyüklüğünde bir depremin her an gerçekleşebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Eyidoğan, bu depremin İstanbul'un yanı sıra Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale gibi Marmara Denizi kıyısındaki illeri de etkileyeceğini ifade etti.
Marmara Bölgesi'nde yaklaşık 30 milyon insanın yaşadığına dikkat çeken Eyidoğan, "Bu nüfusun büyük kısmı İstanbul'da yaşıyor. Marmara Bölgesi'nin gayrisafi milli hasıladaki payı yüzde 50 civarındadır. Bu aynı zamanda ülke ekonomisi için de büyük sorun teşkil eder, bir beka sorunu haline gelebilir" diye konuştu.
'MARMARA İÇİN 7 VE DAHA BÜYÜK BİR DEPREM BEKLENTİSİ VAR'
Marmara Bölgesi'nin 2 bin yıllık kayıtlı bir deprem geçmişine sahip olduğunu hatırlatan Eyidoğan, afet risklerini azaltma çalışmalarında farkındalığın önemine işaret etti ve şunları söyledi:
"Son yaşadığımız 6 Şubat 2023 depremi bölge depremiydi ve 7.8 ve 7.5 büyüklüğünde deprem oluşturdu. Marmara için de 7 ve daha büyük bir deprem beklentisi yıllardır konuşuluyor. Bu konuyla ilgili biz bilim insanları çalışmalar yapıyoruz. Böyle bir beklentimiz var. Tabii bunun tam olarak zamanı, tarihi, yeri kesin belli değil ama böyle bir yüksek tehlike var."
Olası depremle ilgili bütün belediyelerin ve kamu kurumlarının, riski azaltmak için ortak çalışmalar yapması gerektiğinin altını çizen Eyidoğan, "O nedenle tüm bu saydığım illerin belediyeleri ve mülki amirleri, Marmara Belediyeler Birliği gibi kurum ve kuruluşların da üniversitelerle beraber ortaya çıkabilecek bir afet durumunun risklerini en aza indirme konusunda ortak çalışmalar yapması lazım. Afet risklerini azaltma sürecinde farkındalık çok önemli." dedi.