Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, son günlerde Kuzey Anadolu Fayı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Ercan, Balıkesir'deki deprem periyotlarını hatırlatarak, "Gelecek 10 yıl içinde Balıkesir'de olacak bir deprem şaşırtıcı olmaz" açıklamasını yaptı.
Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, son günlerde Balıkesir, Bursa ve Çanakkale bölgelerindeki fay hatlarıyla ilgili önemli bilgilendirmelerde bulunuyor. Prof. Dr. Ercan'ın Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, özellikle Kuzey Anadolu Kırığı'nın en etkin kolları ve potansiyel risk bölgeleri hakkında dikkat çeken açıklamaları bulunuyor.
EN ÇEKİNCELİ BÖLGE
2 Mayıs'ta yaptığı paylaşımda, Prof. Dr. Ercan, Kuzey Anadolu Kırığı'nın en çekinceli bölümünün Kaynaşlı-Düzce-Akyazı-Adapazarı-Sapanca hattı olduğunu belirtti. Ayrıca, Kuzey Anadolu Kırığı'nın en etkin kolunun Kuzey (Marmara), sonra Güney (Bursa-Manyas), sonra İzmit-Gemlik-Bandırma'nın orta kolu olduğunu ifade etti.
BALIKESİR İÇİN 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE UYARI
20 Mayıs'ta ise Prof. Dr. Ercan, Balıkesir için 7 büyüklüğünde deprem uyarısında bulundu. Kentin ovaya değil, batıya yerleşmesi gerektiğini vurgulayan Ercan, Balıkesir'in deprem açısından tehlikeli ilçelerini tek tek sıraladı. Bu bilgilendirme aynı zamanda Çanakkale için de geçerli olduğunu ifade etti.
127 YILDIR DEPREM OLMUYOR
Son olarak, Prof. Dr. Ercan, Balıkesir'de son 127 yılda deprem olmamasına rağmen, Edremit koyu çevresindeki fay hattında geçmişte önemli depremler yaşandığını hatırlattı. Bu fay hattının 30 yılda bir hareket ettiğini ve son 54 yıldır sessiz olduğunu belirten Ercan, önümüzdeki 10 yıl içinde Balıkesir'de büyük bir depremin gerçekleşmesinin şaşırtıcı olmayacağını ifade etti.
Balıkesir içinde 127 yıldır deprem olmadı. Ancak aynı kırık üzerinde Edremit’ koyunda 1944’de M6,8, 1975’de M6,7’lik depremler oldu. Bu kırık kabaca 30 yılda bir yürüyor, ne var ki 54 yıldır suskun. Gelecek 10 yıl içinde ilde olacak bir deprem şaşırtıcı olmaz.
— Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (@ovgunaercan) May 24, 2024