Pazarın doğal ilacında hasat vakti! Gören kapışıyor resmen şifa akıyor! 1 ay boyunca toplanacak, kilosu 200 TL’den satılacak

Pazarın doğal ilacında hasat vakti! Gören kapışıyor resmen şifa akıyor! 1 ay boyunca toplanacak, kilosu 200 TL’den satılacak

Türkiye'nin bereketli topraklarında birbirinden farklı ürünler yetişmeye devam ediyor. Türkiye'de tescillenmiş birçok farklı lezzet bulunurken Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi de adeta bu lezzetli adını duyuruyor. Pazarın doğal ilacı olarak biliniyor hasat vakti başladığı gibi pazar da yok satıyor. Bir ay boyunca sürecek hummalı çalışma başladı.

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde coğrafi tescilli lezzet kınalı bamyanın hasadı başladı. Hem lezzetli hem de sağlık açısından birçok fayda sağlayan bu lezzet bir ay boyunca hasat edilecek. Ilçede yalnızca Eriklice Mahallesi'nde ata tohumu ile üretilen kınalı bamyalar sabahın erken saatlerinde toplanmaya başlıyor. Çiftçilerin bin bir emek topladığı bamyaların pazarda kilosu 200 TL'den satılıyor.

COĞRAFİ TESCİLDE LEZZETLİ HASAT BAŞLADI

Tekirdağ büyükşehir belediyesi ve Namık Kemal Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen çalışmalar ile birlikte kınalı bamya için Türk Patent ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret tescili için başvuru yapıldı. Mahalle Muhtarı Tamer Özer, gazetecilere yaptığı açıklamada bamyaların markalaşması için coğrafi işareti önemli olduğunu belirtti.

Tekirdağ'da kınalı bamyanın hasadı başladı - Sakarya Son Dakika Haberleri - Bizim Sakarya Gazetesi

Ürünlerin tescil alması ile birlikte Kınalı bamyanın daha çok rağbet göreceğini ifade eden Özer, "Mübadele zamanında mahalleye gelen büyüklerimiz yanında getirdikleri tohumlarla burada üretim yapmaya başlamış. Bamyamızın öncelikli oluşunun özelliği tohumu. Tohumla beraber oluşan iklim, iklimle beraber oluşan emek ve yıllardır bamyamız gelenek halinde her sene düzenli bir şekilde üretiliyor. Üreticilerimiz farklı kesimlerde 30 dönüme yakın alanda ekim yapıyor. Toplanan ürünler pazarlarda üreticilere ulaştırılıyor." sözlerini dile getirdi.

Coğrafi işaret için yapılan başvurunun değerlendirmede olduğunu dile getiren Özer, coğrafi işaretinin alınması ile birlikte Ekim alanlarının artacağı ve daha çok kişiye ekmek kapısı sağlanacağını vurguladı.

Ata tohumuyla geleceğe taşınan miras: “Kınalı Bamya”

ZEYTİNYAĞLILARIN VAZGEÇİLMEZİ

Kınalı bamyanın zeytinyağlı yemeklerin vazgeçilmezi olduğunu söyleyen üretici Hüseyin Balbuğ, Atalardan kalma bu lezzetin günümüzde de devam ettirildiğini belirterek en büyük özelliğinin doğanın, deniz havasının bamya farklı bir lezzet katması olduğunu söyledi. Balbuğ, her yerde bamya olduğunu ancak ayrı ayrı bakıldığında bu bamyanın farklı bir lezzet ortaya çıkarttığını ifade etti. Balbuğ, “Ben 1977'den beri bamyacılık yapıyorum. Bütün esnaf, arkadaşlar, kadınlar gördükleri zaman telefonla hemen sipariş verirler. Bizim buranın bamyası tohumundan dolayı çok farklı. Bamya sabah erken ve akşamüzeri toplanır ama en iyi erken toplanır. Güneşi gördüğü zaman esneme yapar toplamak zor olur." sözlerini dile getirdi.

Tekirdağ'da Kınalı Bamya Hasadı Başladı

BAMYANIN FAYDALARI NELERDİR?

  • Demir, magnezyum, potasyum zengini
  • Kabızlık riskini azaltır
  • Kan şekerini düzenler
  • Kalp hastalıkları riskini azaltır
  • Hücre hasarını önler
  • Vücuttaki iltihabı azaltır
  • Cilt sağlığını korur
  • Aşırı yeme isteğini azaltır

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN