Özel hastaneye gidenler dikkat! Paralar geri iade ediliyor, başvuranlar kuruşu kuruşuna alabilecek

Özel hastaneye gidenler dikkat! Paralar geri iade ediliyor, başvuranlar kuruşu kuruşuna alabilecek

Özel hastaneye yolu bir kez de olsa düşenler dikkat! Paralar geri iade ediliyor. Başvuru yapanlar kuruşu kuruşuna alabilecek...

Özel hastanelerde tıbbi hizmetler için talep edilen yüksek ücretler, vatandaşlar arasında artan bir endişe kaynağı haline geldi. Röntgen çekimi için 3 bin lira, kan tahlili için ise 1000-1200 lira gibi fiyatlar, pek çok kişinin bütçesini zorlamaya başladı. Oysa ki, özel hastanelerin de Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen fiyat tarifelerine uyması zorunlu. Bu kurallara uymayan hastanelerden fazla alınan ücretleri geri almak mümkün.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı olan vakıf üniversitesi hastaneleri ve özel hastaneler, Sağlık Uygulama Tebliği’nde belirtilen fiyatların en fazla iki katına kadar ek ücret talep edebilirler. Ancak vatandaşların bu ücretleri bilmesi ve tedavi öncesinde fatura detaylarını dikkatlice incelemesi gerekiyor.

TEDAVİ ÖNCESİ BİLGİLENDİRME ZORUNLULUĞU

SGK'dan herkesi ilgilendiren karar! Özel hastaneler için yeni dönemin kapısı açıldı: Sınır kaldırıldı... - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

Özel hastanelerde ve tıp merkezlerinde alınan ilave ücretler ve katılım payları, hastalara tedavi öncesinde açık bir şekilde bildirilmelidir. Sağlık Hizmetleri Başkanlığı Şube Müdürü Dr. Nurgül Karabekmez, yaptığı açıklamada, hastanelerin bu oranları hastaların görebileceği şekilde belirtmeleri gerektiğini ve tedavi öncesinde hastaların bilgilendirilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.

ÖZEL HASTANELERİN FİYAT TARİFELERİNE UYMASI GEREKİYOR

Sağlık Bakanlığı, her yıl tedavi ve tetkikler için bir ücret tarifesi belirleyerek internet sitesinde yayımlıyor. Özel hastanelerin, bu tarifeye uygun şekilde fatura düzenlemeleri gerekiyor. Bu kurallara uymayan hastaneler, fazla aldıkları ücretleri iade etmek zorunda kalabilirler.

Özel hastanede farkı fark et! - Ekonomi Haberleri

KATKI PAYLARI VE İADE HAKKI

Aile hekimliklerinde herhangi bir katkı payı alınmazken, devlet hastanelerinde 6 TL, eğitim ve araştırma hastanelerinde 7 TL, üniversite hastanelerinde 8 TL ve özel sağlık hizmetlerinde 15 TL katkı payı uygulanıyor. Bu katkı payları, hizmet türüne göre değişiklik gösterebiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, genel sağlık sigortası kapsamında olan vatandaşlardan fazla ücret alan hastanelere, alınan miktarın 5 katı ceza uygulanacağını duyurdu. Fazla alınan ücretler, belirlenen tavan fiyatları aştığında, vatandaşlar SGK il ve merkez müdürlükleri, ALO 170 veya CİMER üzerinden başvuru yaparak ödedikleri fazla ücreti geri alabilirler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN