Örümcek fobisi olanlar diken üzerinde! O ilde Orta Doğu tarantulası görüldü "çok saldırgan bir tür"

Örümcek fobisi olanlar diken üzerinde! O ilde Orta Doğu tarantulası görüldü "çok saldırgan bir tür"

Örümcek fobisi olanları diken üzerinde bıraktı! O ilde Orta Doğu tarantulası görüldü! Orada yaşayanlar dikkat: Çok saldırgan bir tür...

Şırnak’ın İdil ilçesinde bir iş yerinde Orta Doğu'ya özgü zeytuni Orta Doğu tarantulası görüntülendi. Çevredeki vatandaşlar tarafından cep telefonuyla kaydedilen görüntülerde, bir kişinin tarantulaya ayağını uzatması üzerine tarantulanın savunma pozisyonuna geçerek ön bacaklarını kaldırdığı ve zaman zaman saldırıya geçtiği anlar yer aldı.

Görüntüler Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar’a ulaştırıldı. Prof. Dr. Satar, tarantulanın saldırgan bir yapıya sahip olmasına rağmen insanlara doğrudan zarar vermediğini, ancak alerjik reaksiyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Bu tarantulaların boylarının 5 ile 7 santimetre arasında değiştiğini ifade eden Prof. Dr. Satar, tarantulaların doğadaki rolünün önemli olduğunu vurguladı.

DİŞİLER AĞ ÖRMEKTE USTADIR

Prof. Dr. Satar, tarantulaların dişilerinin ağ örmede yetenekli olduğunu belirterek, “Bunların erkekleri, çiftleşmek için belli zamanlarda dışarı çıkar. Dişileri çok iyi ağ örücüler, toprak altında yaşıyorlar ve çok görülmüyorlar. Dolayısıyla dışarıdayken kaydedilen bu görüntüdeki örümceğin büyük ihtimal ile erkek olması gerekiyor. Doğada çekilen tüm fotoğraflarda genellikle erkek tarantulalar var. Bu görüntüde de gördüğümüz tür, kendinden daha büyük canlılara bile saldırabilecek bir tür. Fakat çok zehirli bir tür değildir. Yani insanlara direkt bir zararları yoktur” dedi.

DOĞAL DENGE İÇİN ÖNEMLİLER

resim-2024-06-28-014343145.png

Bu türlerin korunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ali Satar, “Bunlar aslında çok kıymetli türler, zarar verilmemesi lazım. Bunlar doğada dengeyi sağlıyorlar. Zararlı böceklerle, kurtçuklarla, kertenkele ve küçük farelerle besleniyorlar. Doğadaki her canlının mutlaka bir görevi vardır. Onlara dikkat etmemiz gerek. Videodaki görüntüde, örümcek ilk önce kendine yönelen tehdide karşı bir savunma örneği gösteriyor ve ön ekstremitelerini havaya kaldırarak, ona saldırarak canlıyı caydırmaya, korkutmaya çalışıyor. Böyle bir hareketi var. Bu örümceklerin kendinden büyük canlılara bile saldırdıkları görülmektedir. Yani saldırgan bir tür ama insanlara, doğadaki canlılara aslında çok büyük bir zararları yoktur. Dolayısıyla bunlara zarar vermememiz lazım. Bunların doğada bir görevi var, zararlı böcekleri ve kurtçukları yok ediyorlar. Bunlarla besleniyorlar dolayısıyla bize fayda sağlıyorlar” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN