Öğretmen akademisi geliyor: Uzmanlaşmayan öğretmene veda edin! MEB Bakanı resmen duyurdu

Öğretmen akademisi geliyor: Uzmanlaşmayan öğretmene veda edin! MEB Bakanı resmen duyurdu

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yapılacak kapsamlı değişiklikleri açıkladı. Öğretmen akademisi geliyor! Yeniz düzenlemeyle birlikte köklü değişiklikler yaşanacak. Uzmanlaşmayan öğretmene veda edin! Bakan Tekin resmen duyurdu...

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yapılacak kapsamlı değişiklikleri açıkladı. Bu yeni düzenleme, öğretmenlerin eğitimi, atanması ve mesleki yeterliliklerinin değerlendirilmesi süreçlerini köklü bir şekilde değiştirecek. Öğretmenlerin uzmanlığını hiçe saydığı gerekçesiyle eleştirilen mevcut kanunun yerine, daha modern ve kapsamlı bir yapı geliyor.

YENİ DÜZENLEMELER NELER GETİRİYOR?

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yapılacak değişiklikler, bu hafta TBMM’ye sunulacak. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in bir televizyon programında açıkladığına göre, öğretmen adaylarının eğitimi ve atanma süreçleri tamamen yenilenecek. Tekin, “Öğretmen yetiştirme sürecinde revizyon yapılmasını elzem görüyoruz” diyerek bu değişikliklerin neden gerekli olduğunu vurguladı.

Milli Eğitim Bakanı Tekin: Yüzde 30'a yakın devamsızlık oranlarında azalma ortaya çıktı

YABANCI ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRMA

Tekin, Türkiye’deki öğretmen yetiştirme sürecini dünya uygulamalarıyla karşılaştırdı. Türkiye’de öğretmen adaylarının lisans eğitimi sonrasında sadece 90 saat uygulama eğitimi aldığını belirten Tekin, diğer ülkelerde bu sürenin 600 saate kadar çıktığını ifade etti. Yeni düzenleme ile öğretmen adaylarına daha kapsamlı bir eğitim verilecek.

AKADEMİ VE EĞİTİM PLANLAMASI

Yeni kanun taslağına göre, öğretmen adayları Akademi’de dört dönemlik bir eğitimden geçirilecek. Mevcut öğretmenler için de sürekli eğitim planlaması yapılacak. Eğitim fakültesindeki akademisyenlerle birlikte yürütülecek bu süreçte, öğretmenler hem teorik hem de uygulamalı eğitimlerle desteklenecek.

DENETİM VE YETERSİZLİK DURUMLARI

Okullarda yapılacak denetimlerle öğretmenlerin performansı değerlendirilecek. Yetersiz bulunan öğretmenler, Akademi’de yeniden eğitime tabi tutulacak. İkinci değerlendirmede de yetersiz olanlar genel idare hizmetine alınacak.

DİSİPLİN VE GÜVENLİK

Öğretmen adayları, Akademi’de teorik derslerden en az iki yazılı sınavdan geçecek ve 100 üzerinden en az 60 puan alması gerekecek. Ayrıca, uygulamalı derslerden 70’in altında puan alanların Akademi ile ilişiği kesilecek. Adaylar, güvenlik soruşturmasından geçecek ve eğitim süresince disiplin cezalarına tabi olacak.

EĞİTİMCİLERE YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI KORUMA

Yeni düzenleme, eğitimcilere yönelik şiddet olaylarına karşı cezaları artırmayı hedefliyor. Şiddete maruz kalan öğretmenler için cezalar yarı oranda artırılacak ve tutuksuz yargılama kaldırılacak. Ayrıca, öğrencilerin görüntülerini izinsiz paylaşan öğretmenlere de disiplin cezası verilecek.

ÖĞRETMENLERİN DEVAMSIZLIK HAKLARI

Öğretmen adaylarına her dönem için beş gün devamsızlık hakkı tanınacak. Ancak sağlık raporu ile 20 gün ve üzerinde devamsızlık yapanların kayıtları bir sonraki döneme kadar dondurulacak. Altı gün ve daha fazla devamsızlık yapanlar ise Akademi’den gönderilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN