O bölgede orta ölçekli deprem fırtınası yaşanırsa sürpriz olmaz! Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den korkutan uyarı

O bölgede orta ölçekli deprem fırtınası yaşanırsa sürpriz olmaz! Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den korkutan uyarı

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bir kentte yaşanan depreminin ardından yaptığı açıklamada bölgede deprem fırtınası yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. İşte, deprem fırtınası riski olan bölge...

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, geçen haftalarda Ege Denizi'nin Çanakkale açıklarında meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki depreme ilişkin şunları söyledi:

"Edremit Fayı'nın kayma hızı düşük, deprem üretme aralığı da geniş olduğundan, yakın gelecekte yıkıcı bir deprem üretme ihtimali yoktur. Fakat, Körfez bu kesimde Edremit Fayı, Behramkale Fayı ve Tuzla Fayı'nın kesişim noktasında bulunduğundan büyüklüğü 5,3'ten küçük depremlerin çoğunlukta olduğu bir deprem fırtınası yaşanabilir."

DEPREM HAREKETLİLİĞİ OLAN BİR BÖLGE

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Ekim 1944'te Edremit Körfezi merkezli bir depremin meydana geldiğini; 6,8 büyüklüğünde olup 20 saniye kadar süren bu depremde 73 can kaybının olduğunu, 2 bin 200'den fazla binanın hasar gördüğünü hatırlattı.

Söz konusu depremin 9 şiddetinde hissedildiğini anlatan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şöyle konuştu:

"Bu depremde Edremit Körfezi'nin kuzey sınırı boyunca Behram ile Akçay arasında 35 kilometre uzunluğunda bir yüzey kırığı oluşmuştu. Daha yakın tarihte ise, 2017 yılının şubat ayında Çanakkale-Ayvacık depremlerinde Tuzla Fayı'nın batı bölümünde ana şoku 5,3 büyüklüğünde olan çok sayıda deprem olmuş ve deprem fırtınası yaşanmıştı. Bu depremde de çok sayıda köy evi hasar görmüştü."

"YAKIN GELECEKTE YIKICI DEPREM ÜRETMEZ"

Ulusal ve uluslararası sismoloji merkezlerine göre, bugünkü depremin ise Edremit Körfezi içindeki D-B uzanımlı normal fay türündeki bir faylanma mekanizması ile 5.0-5.3 büyüklüğündeki depremin oluştuğunu anlatan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda tetiklenmiş bir deprem olarak kabul edilebilir. Edremit ve Behramkale fayları Kuzey Anadolu Fayı'nın güney koluna ait fay segmentleri sınıfında değerlendirilmektedir. Edremit Fayı'nın kayma hızı düşük, deprem üretme aralığı da geniş olduğundan, yakın gelecekte yıkıcı bir deprem üretme ihtimali yoktur.

Fakat, Körfez bu kesimde Edremit Fayı, Behramkale Fayı ve Tuzla Fayı'nın kesişim noktasında bulunduğundan büyüklüğü 5,3'ten küçük depremlerin çoğunlukta olduğu bir deprem fırtınası yaşanabilir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
  • alvaro morata / 03 Şubat 2025 00:07

    ege'deki volkan patlaması türkiye'yi etkiler mi? lav gelir mi buraya

    Yanıtla (0) (0)
  • özen özen / 02 Şubat 2025 22:59

    yunan adalarında volkanik hareket başladı ondan sık sık deprem yaşanıyor şuan. çanakkale depremide bunula ilgilidir

    Yanıtla (0) (0)
  • Karar Okur / 02 Şubat 2025 22:02

    Bugün Ege'de yaşanan deprem fırtınasını hocam önceden söylemiş.

    Yanıtla (0) (0)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN