Nisanda ekiliyor Haziranda toplanıp iplere asılıyor! 1.5 ayda 20 ton dizim: Yerliler kışlık yaparken turistler ölümsüzleştiriyor

Nisanda ekiliyor Haziranda toplanıp iplere asılıyor! 1.5 ayda 20 ton dizim: Yerliler kışlık yaparken turistler ölümsüzleştiriyor

Denizli’nin tescilli bu lezzeti Nisanda ekiliyor Haziranda toplanıp iplere asılıyor. Lezzetiyle diğer bölgelerin ürünlerinden ayrılan bu ürün özellikle kışlık hazırlığında çeşit çeşit kullanılabiliyor. İşte, yerli yabancı turistlerden yoğun ilgi gören o lezzet…

Denizli'nin Kale ilçesi, Kale biberi ile ünlü ve bu biberler şu anda yoğun ilgi görüyor. TSE tarafından 2008 yılında coğrafi işaret verilen Kale biberleri, tarlalardan toplanarak kurutulmak üzere yerel evlerin balkonlarına ve lokantalara asılıyor. Kale biberlerinin kendine has aroması ve lezzeti, bu biberlerin sos, salça, pul biber, toz biber ve tarhanalık biber gibi çeşitli kışlık ürünlere dönüştürülmesini sağlıyor.

Kale biberlerinin kurutulma süreci, Denizli-Muğla kara yolundaki işletmelerin askılarında dikkat çekici bir görsel şölen sunuyor. Bu görüntüler, yoldan geçen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Turistler, renkli biberlerin fotoğraflarını çekerek sosyal medya hesaplarında paylaşıyor, bu da bölgenin tanıtımına katkıda bulunuyor.

denizlide-kale-biberi-hasadi-1.jpg

"KURUYAN BİBER KIŞ BOYUNCA DAYANIYOR"

20 yıldır Kale biberlerini kurutan Gülsiye Soyluer, süreci şöyle anlatıyor: "Kale biberi nisan ayında dikiliyor, haziran ayında toplamaya başlıyoruz ve iplere diziyoruz. 1,5 ayda 20 ton civarında biber diziyoruz. Yorucu oluyor ama bu işi 20 yıldır yapıyoruz. 3 kişi bir günde 20 çuval biberi diziyoruz. Kuruyan biber bir kış boyunca dayanıyor. Turistler, asılan biberleri görünce şaşırıyor, yanımıza gelip fotoğraf çekiyorlar."

denizlide-kale-biberi-hasadi-3.jpg

YERLİ VE YABANCI TURİSTLERDEN YOĞUN İLGİ

Tataristan'dan Türkiye'ye tatil için gelen Aygül Zhukova, Kale'deki biberleri etkileyici bulduğunu belirterek, "Marmaris'ten Pamukkale'ye gidiyoruz. Kale'de mola verdik ve asılmış biberleri gördüm. Çok etkileyiciydi, hemen fotoğraflarını çektim. Her şey o kadar kırmızı ki çok beğendim," dedi.

denizlide-kale-biberi-hasadi-4.jpg

Ukrayna'dan tatil için gelen Elena Nesterenko ise, "Kurutulmak üzere asılan biberler çok güzel kokuyor ve iştah kabartıyor. Ayrıca çok da güzel görünüyorlar. Bu özgün bir şey ve elle yapıldığını ilk defa gördüm. Harika fotoğraflarını çektim, gerçekten çok hoşuma gitti," şeklinde konuştu.

“ÇOĞUNLUĞU DİZİLEREK KURUTULUYOR”

Murat Soyluer, Kale biberinin özelliklerini şu şekilde açıklıyor: "Kale biberi, bu bölgede yetişen 3 damarlı, sarı ve koyu yeşile çalan renkte, bir damarı acı, geri kalan tatlı etli kapya biberine benzer. TSE'den tescilli bir biberdir. Yıllık bin dekar alanda 2 bin 500 ton biber yetiştiriliyor. Büyük çoğunluğu dizilerek kurutuluyor ve toz biber ile kızartmalarda kullanılıyor. Tazeleri ise közlenip kızartılıyor. Kendine has doğal bir aroması var. Ağustos ayının sonuna kadar toplanıp, ekim ayı sonuna kadar kuruması bekleniyor. Bölgede geçimini biberden sağlayan birçok insan var. Kale biberi, Türkiye'nin tescilli bölgesel işaretli 3 biberinden biridir ve turistler asılı biberleri görünce büyük ilgi gösteriyor. Fotoğraflar çekip paylaşıyorlar, bu da merakı artırıyor ve daha fazla turisti bölgeye çekiyor."

denizlide-kale-biberi-hasadi-2.jpg

Denizli'nin Kale ilçesindeki bu eşsiz biberler, hem lezzeti hem de görsel çekiciliğiyle dikkat çekmeye devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN