Müsilaj kabusu geri mi dönüyor?: Numuneler TÜBİTAK'a gönderildi

İzmit Körfezi'nin Başiskele sahilinde denizde parça parça beyaz tabakalar görüldü. Bu durum, bölge halkında endişe yarattı. Belediyeye bağlı ekipler, tabakalardan numune aldı. Numuneler, TÜBİTAK-MAM'da incelenerek müsilaj olup olmadığı belirlenecek. Görgü tanıkları, denizde yüzen beyaz tabakaların birkaç gündür görüldüğünü ve her geçen gün arttığını söylüyor.

Marmara Denizi'nin doğu ucunda yer alan İzmit Körfezi'nde, Başiskele ilçesinin Seymen Sahili kısmında denizde küçük çaplı, parça parça beyaz tabakalar görüldü. Bu durum, bölge halkında müsilaj endişesi yarattı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'na bağlı ekipler, müsilaj benzeri tabakalardan numune alarak TÜBİTAK-MAM'a gönderdi. Numuneler, uzmanlar tarafından incelenecek ve tabakalardan müsilaj olup olmadığı belirlenecek.

Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, Marmara Denizi'nde müsilaj oluşumunun devam edip etmediği hakkında açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Ergül, müsilaj tehlikesinin devam ettiğini, bu durumun bir süreç olduğunu ancak kapsamlı tedbirler ile müsilaj tehlikesinin giderilebileceğini anlattı.

Prof. Dr. Ergül, Başiskele ilçesindeki Seymen Sahili'nde görülen tabakalar hakkında, “Marmara Denizi’nde yer yer rastladığımız müsilaj oluşumları ve birikimleri henüz çok yoğun halde değiller. Muhtemelen akıntıların sürüklemiş olduğu ve yoğunlaştırdığı birikimler. O şekilde görünür hale geliyorlar. Bunların potansiyel olarak oluşumları mümkün ama fizikokimyasal koşulların uygun olması lazım, atmosferik koşulların, hava sıcaklığının, su sıcaklığının uygun olması lazım. Çok sıcağı sevmiyorlar. Dolayısıyla da yaz mevsiminde ilerleyen dönemlerde azalmalarını bekleriz. Ancak Marmara Denizi potansiyel olarak bu üretimi yapabilecek ham maddeyi taşıyor.” diye konuştu.

“MARMARA’DA TEHLİKE GEÇMİŞ DEĞİL”

Marmara Denizi’nde müsilaj tehlikesinin geçmediğini anlatan Ergül, şunları söyledi:

“Marmara Denizi'nin etrafında yaklaşık olarak 25 milyon insan yaşıyor. Bunların deşarjlarının yanı sıra ilave olarak tarımsal atıklar, belki endüstriyi de dahil edebiliriz; Marmara, bunların hepsinin buluştuğu küçük bir iç deniz. Dolayısıyla da bu atık yükünü kaldırmakta zorlandığını hepimizin çok bariz olarak 2021'de yaşanan oluşumda gördük. O bakımdan iyileştirmeyle ilgili verilen mücadelelere, çabalara herkesin destek olması gerekiyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN