MKG, Mart 2025’e ait ihlal raporunu yayımladı. Rapora göre, ay boyunca gazetecilere yönelik 54 ayrı hak ihlali yaşandı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik operasyonlar sonrası artan protesto gösterileri, ihlallerin yoğunlaştığı dönemler olarak öne çıktı.
Gazetecilerin haber takibi sırasında şiddete uğradığı, gözaltına alındığı ve dijital platformlarda sistematik şekilde hedef gösterildiği belirtildi. Altı gazeteci saldırıya uğrarken, beş gazeteci gözaltına alındı; bunlardan biri tutuklandı. Üç gazetecinin evine baskın düzenlendi. Dokuz kadın gazeteci kötü muameleye maruz kalırken, altı gazeteci görevleri sırasında engellendi.
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), raporuna göre, 2025 yılının Mart ayı itibariyle Türkiye’deki cezaevlerinde 10 kadın gazeteci bulunuyor. Rapora göre ihlaller, 8 Mart Kadınlar Günü eylemleri ve İBB’ye yönelik operasyonlar sonrasında gelişen protesto gösterileri sırasında artış gösterdi.
Raporda sansür uygulamalarına da dikkat çekildi. Mart ayında bir internet sitesi kapatıldı, altı dijital platforma erişim engeli getirildi. Mezopotamya Ajansı’nın Instagram hesabı, Bianet’in X hesabı ve gazeteci Zeynep Ceren Kuray’ın kişisel hesabı erişime kapatılan hesaplar arasında yer aldı.
MKG, baskıların münferit değil, devlet politikası hâline gelen sistematik uygulamalar olduğunu belirterek “Gazetecilik özellikle kadınlar için giderek daha riskli bir alan hâline geliyor” açıklamasını yaptı.
Dernek, Mart 2025 itibariyle Türkiye’de cezaevlerinde 10 kadın gazetecinin bulunduğunu da hatırlattı ve onlarla dayanışmayı sürdüreceğini vurguladı.
Cezaevindeki kadın gazeteciler:
Elif Akgül
Elif Ersoy (Yürüyüş Dergisi)
Hatice Duman (Atılım Gazetesi)
Necla Demir Arvas
Özden Kınık (TRT eski çalışanı)
Öznur Değer (JINNEWS)
Rahime Karvar
Reyhan Hacıoğlu (Yeni Yaşam Gazetesi)
Saime Oğuzhan (Kentim Şişli Gazetesi)
Züleyha Müldür (Etkin Haber Ajansı)