Milyonlarca emeklinin maaşı riskte! Yeni emeklilik sistemi geliyor: Düzenlemenin detayları belli oldu

Milyonlarca emeklinin maaşı riskte! Yeni emeklilik sistemi geliyor: Düzenlemenin detayları belli oldu

Türkiye'nin gündeminde yer alan yeni emeklilik sistemi duyuruldu. Yeni sistemin yola çıkmasıyla, milyonlarca emeklinin maaşı riske girdi. Düzenlemenin detayları kısa süre önce paylaşıldı. İşte tüm detaylar...

Milyonlarca emeklinin gündeminde yer alan düzenleme merak konusu oldu. Emeklilik sistemi değişerek, o emeklilerin maaşı riske girecek. Peki, yeni emeklilik sisteminde neler var? İşte tüm detaylar...

TÜİK VERİLERİ PAYLAŞTI

Ülke gündeminde yer alan emeklilik reformunun yeni yasama dönemiyle beraber ele alınacağı paylaşıldı. Emeklilikte daha adil bir sistemin uygulanacağından bahsedilirken, reform hakkında yapılacak düzenlemeler merak konusu oldu. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) 2023 - 2100 nüfus projeksiyonuna ait verileri paylaştı. Verilere göre, 2075 tarihine kadar her 3 kişiden 2'si yaşlı olacak. Günümüzde çalışma çağındaki nüfus oranı yüzde 68,3 olurken, bu oran 2050 yılında yüzde 61,9, 2075 yılında 55,9 ve 2100 yılında 54,6 seviyelerine kadar düşmesi bekleniyor.

652526a7e4bfdd2440747ef7.webp

EMEKLİ AYLIKLARI RİSKLİ

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, bu konu hakkında açıklamalarda bulundu. İlerleyen yıllarda çalışan sayısının azalacağını belirterek, günümüzde 1,65 çalışanın bir emekliyi finanse ettiği açıklandı. TÜİK'in verilerine göre, gelecekte emekliyi finanse edecek çalışan olmayarak, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) sisteminin devam edilemeyecek bir hale geleceğini açıkladı. Bu durumda emekli aylıklarının da riskli olduğunu söyledi.

235052.jpg

YENİDEN DÜZENLENECEK

Emeklilik kriterleri ve yaşı, yaşam süreleri ve emekli-çalışan oranına göre otomatik olarak ayarlanacak ve aylık bağlama oranı (ABO) yeniden düzenlenecek. ABO, prim gün sayısına ve sigortalılık tarihine göre yüzde 28 ile yüzde 76 arasında değişiyor; 2008 sonrası sigortalılarda bu oran yüzde 40’a kadar düşüyor.

Ayrıca, tamamlayıcı emeklilik sistemi getirilecek. Çalışanlar işverenleri tarafından bu sisteme dahil edilecek ve hem işveren hem de devlet katkıda bulunacak. Çalışanlar, sosyal güvenlikten emekliliğe ek olarak tamamlayıcı sistemden de emekli olacak ve bu sayede hem devlet emekli aylığı hem de tamamlayıcı sistemden ödeme alacak. Bu sistemin geliştirilmesi devam ediyor ve belirli bir aşamaya gelindi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN