Türkiye'nin tarım şehri olarak biliniyor meyveden sebzeye her türlü ürün yetişiyor. Pazarda markette meyvesini almayan kabuğuna tonla para ödüyor. Hiçbir şeyi ziyan edilmiyor meyvesinden kabuğuna her şeyi değerlendiriliyor. İşte tüm detaylar…
Narenciyenin başkenti olarak bilinen Adana’da, meyveden çok kabuğu para ediyor. Çiftçiler, portakal, mandalina ve turunç gibi narenciye ürünlerinin kabuklarını çamaşır ipine asarak kurutuyor, kilosunu 20-25 liradan satarak gelir elde ediyor. Özellikle Kozan ilçesine bağlı Turunçlu Mahallesi’nde hemen her evin bahçesi adeta açık hava kurutma tesisi gibi görünüyor.
DALDA KALAN MEYVELER ÇÖP OLMUYOR
Kozan ilçesinde 130 haneli Turunçlu Mahallesi sakinleri, dalında kalan ya da yere dökülen narenciye meyvelerini ekonomiye kazandırıyor. Çiftçiler, limon, portakal ve turunç gibi meyvelerin değerlendirilemeyen ya da satılamayan kısımlarını soyup kabuklarını kurutuyor. Bu kabuklar daha sonra Ege Bölgesi başta olmak üzere yurt içi ve Avrupa’ya ihraç ediliyor.
ÇAMAŞIR İPLERİNE ASIP KURUTUYORLAR
Mahallede neredeyse her evin bahçesinde çamaşır iplerine asılı portakal ve turunç kabukları dikkat çekiyor. Güneş altında günlerce kurutulan kabuklar, kuruyunca paketlenip alıcılara gönderiliyor. Özellikle köyde toptancılar sık sık dolaşıyor ve kurutulmuş kabukları yerinden satın alıyor. Kilosu 20 ila 25 lira arasında değişen bu kabuklar, ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılıyor.
TURUNÇ EKŞİSİ DE ÜRETİLİYOR
Mahalle sakinlerinden Ahmet Yiğenoğlu, turunç ve portakal kabuğu işleme sürecini şu sözlerle anlattı:
“10 kilodan ancak 1 kilo kabuk çıkıyor. Ağaçlarda kalan meyveler dökülüp çürüyünce ağaçlara zarar veriyor. Biz de bu meyveleri topluyoruz. Hem ağaçlar rahatlıyor hem de biz gelir elde ediyoruz. Turunçların kabuğunu ayrı, içini ayrı değerlendiriyoruz. Turunç ekşisi yapıyoruz. Bir yanda kazan kaynıyor, diğer yanda turunç ve portakal kabukları soyuluyor.”
AİLELERE EK GELİR KAPISI
Narenciye kabuğunun pazardaki değerinin meyvesinden fazla olduğunu belirten Yiğenoğlu, “Kilosu 20-25 lira arasında satılıyor. Toptancılar köye gelip alıyor. Özellikle Ege Bölgesi’ne gidiyor. Oralardan da yurtdışına gönderiliyor. Kozmetik, ilaç sanayi gibi alanlarda kullanılıyor. Ailece oturup bu işi yapıyoruz, boş vaktimizi değerlendiriyoruz” diye konuştu.
KOZAN'DAN AVRUPA'YA UZANAN KABUK YOLCULUĞU
Kozan’dan yola çıkan turunç ve portakal kabukları, Türkiye’nin dört bir yanına ve Avrupa’ya kadar uzanıyor. Mahallede bu işi yapan birçok aile, kabuk kurutmanın özellikle kış aylarında önemli bir gelir kapısı olduğunu belirtiyor.
Bölgede üreticiler, değerlendirilmeden çöpe giden ürünlerin bu şekilde ekonomiye kazandırılmasının hem kendileri hem de ülke ekonomisi için büyük fayda sağladığını dile getiriyor. Narenciye bahçelerinde kabuk soyma telaşı sürerken, çamaşır iplerinde kuruyan kabuklar, emeğin ve üretimin kıymetini bir kez daha gözler önüne seriyor.