Marmara Denizi komaya girdi: Çevre felaketi kapıda! Kimse farkında değil, oksijen seviyesi kritik seviyede

Marmara Denizi komaya girdi: Çevre felaketi kapıda! Kimse farkında değil, oksijen seviyesi kritik seviyede

Bilim insanlarının yaptığı araştırma, Marmara Denizi'nde oksijen seviyelerinin kritik düzeye düştüğünü ortaya koydu. Yüksek sıcaklık ve kirlilik, denizi komaya sokan kısır bir döngüye yol açıyor. İşte detaylar...

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel, Marmara Denizi'nde yaptıkları araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Prof. Dr. Mustafa Yücel, denizin ilk 30 metresi dışında ciddi oksijen azlığı yaşandığını ve Marmara Denizi'nin adeta komada olduğunu belirtti. Oksijen, sıcaklık ve kirlilik gibi faktörlerin birbirini besleyen kısır bir döngü oluşturduğunu söyledi.

OKSİJEN SEVİYESİ KOMA HALİNDE

Gazeteoksijen'de yer alan habere göre, ODTÜ'nün 'Bilim 2' gemisi ile gerçekleştirdiği ve 8 bilim insanının katıldığı 2024 Marmara Denizi seferlerinin ilk bölümünde, Marmara Denizi'nin oşinografik durumu incelendi. Isınma, kirlilik, oksijen değerleri ve akıntı yönleri gibi birçok parametre değerlendirildi.

Prof. Dr. Mustafa Yücel, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yürüttükleri MARMOD projesi kapsamında, özellikle müsilaj krizinden bu yana artan deniz seferleriyle Marmara Denizi'ni yakından takip ettiklerini belirtti.

Prof. Dr. Mustafa Yücel, son seferde elde edilen bulgulara dayanarak Marmara Denizi'ndeki oksijen seviyelerinin kritik düzeyde olduğunu vurguladı. İlk 30 metrenin dışında kalan bölgelerde oksijenin, balıkların dahi giremeyeceği seviyelere düştüğünü belirtti. 150-200 metre derinliklerde ise neredeyse ölçülemeyecek kadar düşük oksijen seviyeleri kaydedildi.

ISINMA VE KİRLİLİK TEHDİDİ

Marmara Denizi'nde su sıcaklıklarının hızla arttığını ifade eden Prof. Dr. Mustafa Yücel, bu durumun daha az oksijen çözünmesine ve kirliliğin artmasına neden olduğunu belirtti. Sıcaklık, oksijensizleşme ve kirlilik arasında kısır bir döngü olduğunu ve bu durumun denizin sağlığını olumsuz etkilediğini kaydetti.

Prof. Dr. Mustafa Yücel, denizde oksijenin tükendiği noktalarda hidrojen sülfür oluşumunun başlayabileceği uyarısında bulundu. Bu durumun, deniz ekosistemini çökertme potansiyeline sahip olduğunu ve acil önlemler alınmazsa Marmara Denizi'nde ciddi çevresel felaketlere yol açabileceğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN