Limonda hasat sezonu bereketli geçiyor. Tarlada limonların fiyatı 6-7 TL arasında. Mersin'de yetişen bu limonlar 15 ülkeye ihraç ediliyor...
Türkiye’nin en önemli tarım bölgelerinden biri olan Mersin, limon üretiminde yine ön plana çıkıyor. Yıllık 1 milyon tondan fazla üretim yapılan kentte, yoğun hasat dönemi başladı. Özellikle Erdemli ilçesi, 100 bin dekardan fazla üretim alanıyla limon yetiştiriciliğinde başı çekiyor.
Sabahın erken saatlerinde limon bahçelerine giren işçiler, dikkatle topladıkları limonları kasalara yerleştirerek işleme tesislerine sevk ediyor. Bu süreçte, hasadı yapılan limonlar hem yurt içi piyasa hem de ihracat için hazırlanıyor.
DEPOLUK VE İHRACATLIK LİMONLAR TOPLANIYOR
Bölgede en çok üretilen tescilli Lamas ve Küt Dikenli limon çeşitleri, Mart sonu ve Nisan başına kadar toplanmaya devam edecek. Hasat edilen ürünlerin büyük bir kısmı, yaz aylarında tüketilmek üzere soğuk hava depolarına gönderilirken, diğer bir kısmı Balkanlar ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor.
Erdemli’de yürütülen bu üretim faaliyetleri, yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlıyor. Kadın işçilerin yoğunlukta olduğu narenciye işleme tesisleri, bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı sunuyor.
LİMONUN KİLO FİYATI 6-7 TL
Limon üreticisi Nurettin Doğan, şu sıralar yoğun bir şekilde hasat gerçekleştirdiklerini belirterek, bahçede limonun kilogram fiyatının 6 ila 7 TL arasında değiştiğini söyledi. Doğan, “Şu anda limonun kesilme zamanı, hasat yapılıyor. Bir kısmı götürüp satıyor, bir kısmı depoya koyuyor. Bizde depoya koyacak şekilde hazırlıyoruz. Şuanda bahçede limonun fiyatı 6 ile 7 TL arasında. Yazın da ne olur belli değil. Soğuk hava deposunda Temmuz ayına kadar duruyor” dedi.
Ancak üretim maliyetlerinin yüksekliğine de dikkat çeken Doğan, kesilen her 10 ton limonda 4 tonu işçilik maliyetine gittiği söyleyerek en düşük işçi yevmiyesinin 850 TL olduğunu belirtti. Doğan, su ve gübre gibi giderler katıldığında üretici için kazancın azaldığını ifade etti.
KADINLAR İÇİN İSTİHDAM KAPISI: NARENCİYE TESİSLERİ
Narenciye işleme tesislerinde çalışan Eşe Bulut, limonların boyutlarına göre ayrıştırıldığını belirterek, bu işin kadınlar için büyük bir istihdam kaynağı oluşturduğunu ifade etti. Bulut, “Burası bizim ekmek kapısı. Limonun bize artısı çok fazla. Limon olmasa benim burada yapacağım bir işim olmaz. Limon sayesinde ben yılda 10 ay çalışıyorum. Burada çalışanlar evin yükünü omuzlayan, çocuklarına bakan insanlar. Gençlerimiz var onlar da çalışarak aile bütçesine katkı sağlıyor” dedi.
“15 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ”
Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Karagöz, limonun hem yerel hem de uluslararası pazarda değer gördüğünü belirterek, “Havalar iyiyken limonları kesip satabildiğimizi yurt içi ve dışına yolluyoruz, satamadığımızı depolara koyuyoruz. Balkanlar’dan Avrupa’ya kadar 15 ülkeye ürün gönderiyoruz” diye konuştu.
Karagöz, limon üretiminin bölgedeki istihdama olan katkısına vurgu yaparak, "Onun için rakiplerle rekabet şansımız azaldı. Dünyada limonu tek üreten biz değiliz. Mısır, İran, Çin ve İspanya var. İspanya dışındaki bütün ülkeler bizden daha avantajlı durumda. Çünkü oralarda maliyetler çok düşük. Ülkemizde maalesef ürün ucuz maliyet daha yüksek. Maliyeti düşüremediğimiz sürece hem içeride hem de dışarıda rekabet şansımız azalıyor. Desteksiz bu iş olmaz. Bunu ürün bazında desteklemek gerekiyor. Örneğin bu sene hangi ürün para etmiyorsa ona destek verilmesi gerekiyor. Bu sene de limona destek verilmesi gerekiyor. Limonun durumu çok da iyi değil" ifadelerini kullandı.
Çalışanların büyük çoğunluğunun kadınlardan oluştuğunu belirten Doğan, "Şu anda Mersin Erdemli’deyiz. Erdemli’de sanayi sektörü yok. Yaş sebze ve meyve sektöründen başka istihdam sağlayacak sektör ne Mersin’de, ne Adana’da, ne Hatay’da ne de Ege’de yok. Çalışan arkadaşlarımızın 3’te ikisi kadın. Bu özel üreticilere özel destek verilmesi gerekiyor. Devletimiz zaman zaman destek oluyor ama yeterli olmuyor. Devlet üreticisinin de, ihracatçısının da tüketicisinin de yanında olmak zorunda. Bizim sektörümüz direkt ve dolaylı yönden 10 milyon insana dokunuyor" dedi.