Kütahyalılar çuval çuval toplayıp kilosunu 200 liradan satıyor: Altın kadar değerli

Kütahyalılar çuval çuval toplayıp kilosunu 200 liradan satıyor: Altın kadar değerli

Kütahya’nın Altın Cevheri: Simav Kestanesi! Köylüler kilosunu 200 liradan satıyor

Simav Dağı’ndaki Nadarçam bölgesinde yer alan 30 kilometrelik ormanlık alanda doğal yöntemlerle yetiştirilen Simav kestanesi, iklim ve yağış koşullarına bağlı olarak yıllık yaklaşık 1500 tonluk bir üretim kapasitesine sahip. Kütahya bölgesinde bulunan yaklaşık 150 bin kestane ağacının 80 bini meyve verirken, bu ağaçlardan elde edilen kestaneler hasat ediliyor.

img-5315.jpeg

Simav Aksaz köyü muhtarı Mehmet Koç, bölgedeki kestanenin doğal yetiştirilmesi nedeniyle büyük ilgi gördüğünü belirtiyor. Köylülerin çoğunun kestane hasadı için ormana geldiğini ifade eden Koç, “Kestanelerimiz olgunlaştı. Bu nedenle ormana gelip kestaneleri silkeleyip topluyoruz. Ağaçları sırıklarla salladıktan sonra kestaneleri çuvallara dolduruyoruz. Daha lezzetli olmaları için birkaç ay bekletiyoruz. Yağış azlığı nedeniyle bu yılki hasat önceki yıllara göre düşük. Kestanenin kilogram fiyatının bu sezon 150-200 lira arasında olmasını bekliyorum. Bu bölgedeki kestanelerin kokusu, aroması ve lezzeti gerçekten çok güzel,” şeklinde konuştu. Koç ayrıca, bir ağaçtan ortalama 20-30 kilogram kestane toplandığını da ekledi.

Kestanenin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Vücuttaki iltihaplanmayı önler, kolesterolü düşürür ve sindirimi destekleyerek bağırsak florasını korur. Kalp sağlığını destekleyen kestane, kemiklerin korunmasına da yardımcı olur. Ayrıca, serotonin üretimini teşvik ederek mutluluk hormonunun artmasına katkı sağlar. Çölyak hastaları için iyi bir besin kaynağı olan kestane, genel olarak önemli bir besin kaynağı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN