40 ülkeden 115 aydından Gazze için 'vicdan' bildirisi: Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkı ellerinden alınamaz

40 ülkeden 115 aydından Gazze için 'vicdan' bildirisi: Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkı ellerinden alınamaz

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, 40 farklı ülkeden 115 aydının imzasını taşıyan bir bildiri yayımlayarak, Gazze'deki savaşın durdurulması ve kalıcı bir ateşkesin uygulanması için uluslararası bir çağrıda bulundu. Bu önemli girişim, Gazze'deki duruma dikkat çekmek ve uluslararası toplumu harekete geçirmek amacı taşıyor.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Princeton Üniversitesi’nden siyaset bilimci Richard Falk, dünya genelinde 40 ülkeden 115 aydının imzasını taşıyan “Küresel Aydınların Gazze Soykırımına İlişkin Vicdan Bildirisi”ni yayımladılar. Bu bildiri, Gazze'de yaşanan duruma dikkat çekerek, uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırıyor.

Bildiride, Gazze'de süregelen şiddetli çatışmalar sonucunda artan insanlık dramına işaret ediliyor. Vurgulanan noktalar arasında, her geçen gün artan ölü sayısı, yetersiz tıbbi imkanlar ve artan açlık ile hastalık tehditleri bulunuyor. Bildiride ayrıca, İsrail hükümetinin ve Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin tutumları ele alınıyor ve İsrail'in Gazze'deki eylemleri 'soykırım operasyonları' olarak nitelendiriliyor.

Bildirinin önemli bir bölümü, İsrail ve Filistin arasında adil ve kalıcı bir barışın sağlanması için uluslararası kurumlar ve sivil toplum örgütlerine yapılan çağrıyı içeriyor. Bildiri, İsrail’in Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki işgaline son verilmesi ve BM kararlarına uygun olarak Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme haklarının garanti altına alınması gerektiğini belirtiyor.

Bildiriye şöyle devam edildi:

İsrail Hükümeti, çok gecikmiş ve kısa süren bir "insani duraklamanın" ardından Gazze'deki Filistinlilere uyguladığı soykırım saldırısına 30 Kasım’da yeniden başladı. İsrail böylece insanlık vicdanını temsil eden kitlelerin dünya çapındaki protestolarını ve dünyanın dört bir yanındaki ahlaki, dini ve siyasi kanaat önderlerinin rehine/tutsak takası duraklamasının kalıcı bir ateşkese dönüştürülmesi yönündeki ısrarlı çağrılarını görmezden geldi.

Bu çağrıların öncelikli amacı Gazze halkının çektiği çilenin daha da kötüleşmesini önlemekti. Ayrıca, İsrail'e sadece insani nedenlerle değil, aynı zamanda hem Filistin hem de İsrail halkı için karşılıklı saygıya dayalı gerçek güvenlik ve kalıcı barış yolunu seçmesi yönünde güçlü mesajlar verildi. Ancak bu mesajlar karşılıksız kaldı. Gazze’de her geçen gün sokaklarda ölü bedenler yığılıyor, tıbbi sistem yaralılara tedavi sunamıyor ve yaygın açlık ve hastalık tehditleri yoğunlaşıyor.

Bu koşullar altında, bu Bildirimiz İsrail'in soykırım saldırısının kınanmasının ötesinde, aynı zamanda bu soykırımın kalıcı olarak önlenmesi için etkili adımlar atılması için çağrıda bulunmaktadır. Dünyanın her bir köşesinden Küresel aydınlar ve kanaat önderleri olarak, her gün daha da kötüleşen şartların aciliyetine istinaden Filistin halkının devam etmekte olan korkunç çilesine karşı çıkmak ve en önemlisi, bunu yapma gücüne ve dolayısıyla sorumluluğuna sahip olanları harekete geçmeye davet etmek üzere bir araya geldik.

İsrail'in kalıcı ateşkesi reddetmeye devam etmesi endişelerimizi artırıyor. İsrail'in 7 Ekim saldırısına verdiği son derece orantısız tepkinin neden olduğu haftalardır süren acımasız yıkım, İsrail'in intikamcı öfkesini sergilemeye devam ediyor. Bu öfke, “Hamas'ın İsrail'deki sivillere karşı uyguladığı korkunç şiddet” veya işgal altındaki halka karşı uygulanması mümkün olmayan “meşru müdafaa” iddialarıyla hiçbir şekilde mazur görülemez.

Aslında, “çatışmaya ara verme” bile İsrail hükümeti tarafından esas olarak rehinelerin serbest bırakılmasını güvence altına almak için İsrail vatandaşlarından gelen baskıların bir sonucu olarak kabullenmek zorunda kalınmıştır. Öte yandan, kendini dünyaya insani kaygılara tamamen duyarsız olmadığını göstermek zorunda hisseden Amerika Birleşik Devletler hükümeti, bu baskıya destek vermiştir. Bu jest bile, Başbakan Netanyahu'nun daha ara başlamadan önce aranın hemen ardından savaşa devam edeceği yönündeki meydan okuyan ifadeleriyle baltalanmıştır.

Bu yedi günlük ateşkesi, “insani ara” olarak değil İsrail'in Gazze'deki soykırım operasyonlarında bir duraklama olarak yorumlamak daha doğrudur. Eğer bu geçici ateşkes gerçekten “insani ara” olsaydı, soykırıma son verme ve İsrailliler ile Filistinliler arasında kalıcı ve adil bir barışın koşullarını müzakere etme çabalarını yeniden başlatma umutları yok olmazdı.

İsrail'in Gazze'nin sivil halkına karşı yürüttüğü bu askeri harekatın yeniden başlatılması, BM’in otoritesinin, genel hukuki ve ahlaki ilkelerin ve en basit şekliyle insani vicdanın reddedilmesi anlamına gelmektedir. Başta ABD ve İngiltere olmak üzere, Küresel Batı'nın önde gelen liberal demokrasilerinin İsrail'in bu eylemini elbirliğiyle onaylaması, duyduğumuz acıyı ve tiksintiyi daha da arttırmaktadır. Hukukun üstünlüğüne bağlılıkları ile gurur duyan bu hükümetler şimdiye kadar barış sağlama çabalarını İsrail'e fahiş eylemlerini daha ihtiyatlı bir şekilde yürütmesi yönünde telkinde bulunan halkla ilişkiler çabalarıyla sınırladılar. Bu tür hamleler, İsrail'in Gazze'deki soykırımcı davranışının keskin kenarlarını yumuşatmaktan başka bir işe yaramıyor. Aynı zamanda, İsrail'in, 1967 Savaşı'nın ardından BM tarafından da tescil edilen Savaşçı İşgal göz önünde bulundurulduğunda kullanılması mümkün olmayan “sahte meşru müdafaa” gerekçesini desteklemeye devam etmek, İsrail’i küstahça işlediği bu suçların yol açabileceği yasal ve siyasal kınamalardan ve müeyyidelerden korumaktadır.

Bu hükümetlerin, Tel Aviv'in inkâr etme zahmetine bile girmediği ağır savaş suçlarına yol açan İsrail'in savaş hedeerini sürdürme niyetine genel destek vermeye devam ettiği gerçeğinden üzüntü duyuyoruz. Bu suçlar arasında yoğun bombardıman ve saldırıların yeniden başlaması, zorla tahliye gibi zalimce taktiklere başvurulmaya devam edilmesi, hastanelerin tahrip edilmesi, sivillerin barındığı mülteci kampları ve BM binaları ile pek çok yerleşim biriminin bombalanması ve Batı Şeria'da yerleşimcilerin başını çektiği şiddetin desteklenmesi ve etnik temizlik çabalarının tırmandırılması yer almaktadır.

Bu gelişmeler ışığında ulusal hükümetleri, özellikle de Doğu Akdeniz'de donanmaları bulunan ABD ve İngiltere'yi İsrail'e yönelik tüm silah sevkiyatını durdurmaya ve ambargo uygulamaya, BM Güvenlik Konseyi ve Genel Kurulu'nu da gecikmeksizin bu yönde karar almaya çağırıyoruz. Ayrıca, bu toprakların asli ve yerli halkı olarak Filistinlilerin, temel kurtuluş mücadeleleri için önerilen herhangi bir çözüme onay verme ya da vermeme yönündeki koşulsuz haklarını da destekliyoruz.

Kötüleşen şartlar, BM sistemini benzeri görülmemiş bir aciliyetle müdahale etmeye zorlayan acil bir insani durum teşkil etmektedir. Bu nedenle, özellikle UNICEF'i yaralı çocuklara ve ebeveynleri öldürülen ya da ağır yaralanan çocuklara yardım etmeye, DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü)'nü yaralı Filistinlilere, özellikle de hamile kadınlara ve çocuklara yardım etmek için elinden geleni yapmaya ve İsrail saldırıları nedeniyle tahrip olan hastanelerin derhal yeniden açılması için mümkün olduğunca etkili bir şekilde ısrar etmeye ve UNRWA'yı savaş nedeniyle yerlerinden edilen Gazze'deki mültecileri barındırmaya ve diğer yardımları sağlamaya devam etmeye çağırıyoruz. Bunun ötesinde UNESCO, dini ve kültürel mekanlara yönelik tehditlere karşı açık tavır almalı, başta Mescid-i Aksa olmak üzere bu mekanların her türlü ihlale karşı korunmalarına en yüksek önceliği vermeli ve İsrail Hükümetine bu mekanların korunmasına ilişkin koşulsuz yasal sorumluluğunu hatırlatmalıdır.

Ayrıca BM İnsan Hakları Konseyi'nin, Hamas saldırısı ve İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'deki askeri operasyonlarından kaynaklanan gerçekleri ve hukuku tespit etmekle görevli yüksek prolli bir uzman soruşturma komisyonu kurmak üzere hemen harekete geçmesini öneriyoruz. Komisyon, raporunda savaş suçu ve soykırım teşkil eden insan hakları normlarının ihlaline ilişkin sorumluluk ve hesap verebilirlikle ilgili tavsiyelerde bulunmalıdır. Ayrıca, durumun vahametinin hükümetleri, uluslararası kurumları ve sivil toplumu konuşmanın yanı sıra harekete geçme ve Gazze'deki şiddeti derhal sona erdirmek için azami diplomatik ve ekonomik baskı uygulama sorumluluğuyla karşı karşıya bıraktığını düşünüyoruz!

Bu amaçla, bu Bildiriyi imzalayan bizler, İsrail'in Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e yönelik suç teşkil eden işgalinin bir an önce sona erdirilmesi amacıyla derhal ateşkes ilan edilmesi ve saygın ve tarafsız bir himaye altında diplomatik müzakerelerin başlatılması çağrısında bulunuyoruz. Bu süreç, BM kararlarına uygun olarak Filistinlilerin devredilemez kendi kaderini tayin etme haklarını garanti altına almalıdır.

METNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

İMZACILAR

1. Ahmet Davutoğlu, Eski Dışişleri Bakanı ve Başbakan, Türkiye;
2. Richard Falk, 1967’den Bu Yana İşgal Altında Olan Filistin Toprakları’ndaki İnsan
Haklarının Durumu BM Özel Raportörü (2008-2014), Uluslararası Hukuk Profesörü,
Princeton Üniversitesi, ABD;
3. Dr. Moncef Marzouki, Eski Cumhurbaşkanı, Tunus;
4. Mahathir Mohamed, Eski Başbakan, Malezya;
5. Georges Abi-Saab, Profesör, Cenevre ve Kahire Üniversitesi Uluslararası Kalkınma
Çalışmaları Lisansüstü Enstitüsü, BM Genel Sekreteri Eski Danışmanı, Uluslararası Adalet
Divanı Eski Yargıcı, Mısır;
6. Mairead Maguire, Nobel Barış Ödülü Sahibi (1976), Russell Mahkemesi Üyesi,
Kuzey İrlanda;
7. Amr Moussa, Arap Birliği Eski Genel Sekreteri, Mısır Eski Dışişleri Bakanı,
BM Uluslararası Barış ve Güvenlik için Tehditler, Zorluklar ve Değişim Üst Düzey
Paneli Üyesi, Mısır;
8. M. Javad Zarif, Profesör, Tahran Üniversitesi, Eski Dışişleri Bakanı, İran;
9. Hamid Albar, Eski Dışişleri Bakanı, Asia e Üniversitesi Rektörü, Malezya;
10. Brigette Mabandla, Eski Adalet Bakanı ve Apartheid Karşıtı Aktivist, Güney Afrika;
11. Paulo Sergia, Siyaset Bilimi Profesörü (USP) ve Eski İnsan Hakları Bakanı, Brezilya;
12. Chris Hedges, Pulitzer ödüllü muhabir ve The New York Times'ın eski Orta Doğu
Büro Şe, ABD;
13. Tu Weiming, BM Medeniyetler Arası Diyalog için Seçkin Kişiler Grubu Üyesi,
Profesör, Harvard Üniversitesi, İleri Hümanistik Çalışmalar Enstitüsü Kurucu Direktörü,
Pekin Üniversitesi, Çin/ ABD;
14. John Esposito, Uluslararası İlişkiler Profesörü, Müslüman-Hristiyan Anlayış Merkezi
Kurucu Başkanı, Georgetown Üniversitesi, BM Medeniyetler İttifakı Üst Düzey Grubu
Üyesi, ABD;
15. Arundhati Roy, “Küçük Şeylerin Tanrısı” Kitabının Yazarı, İnsan Hakları Aktivisti,
Hindistan;
16. Susan Abulhawa, Filistinli roman yazarı, “Filistin Sabahları” isimli kitabın sahibi, ABD;
17. Hans von Sponeck, BM Eski Genel Sekreter Yardımcısı, Çatışma Araştırma Merkezi
Öğretim Üyesi, Marburg Üniversitesi, Almanya;
18. Hilal Elver, Uluslararası Hukuk Profesörü, BM Gıda Hakkı Özel Raportörü
(2014-2020), Türkiye;
19. Abdullah Ahsan, Eski Profesör, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi ve İstanbul
Şehir Üniversitesi; ABD;
20. Phyllis Bennis, Gazeteci, Yazar ve Sosyal Aktivist, Politika Çalışmaları Enstitüsü, ABD;
21. Noura Erakat, Aktivist ve Profesör, Rutgers Üniversitesi, New Brunswick, Jadalliyah
Kurucu Ortak Başkanı, ABD;
22. Jomo Kwame Sundaram, BM Ekonomik Kalkınmadan Sorumlu Eski Genel Sekreter
Yardımcısı, BM Gıda ve Tarım Örgütü Direktör Yardımcısı, Malezya;
23. Victoria Brittain, Guardian'ın Eski Dış Haberler Editörü, Apartheid Karşıtı Aktivist,
İngiltere'de her yıl düzenlenen Filistin Edebiyat Festivali'nin kurucusu, İngiltere;
24. Gayatri Chakravorty Spivak FBA, Profesör, Columbia Üniversitesi, 2012 Kyoto Sanat ve
Felsefe Ödülü Sahibi, Hindistan;
25. Ali Bardakoğlu, İlahiyat Profesörü, Eski Diyanet İşleri Başkanı, Türkiye;
26. Mustafa Ceric, Bosna Başmüftüsü, Dünya Boşnak Kongresi Başkanı, UNESCO Felix
Houphouet-Bougny Barış Ödülü eş sahibi, Bosna Hersek;
27. Maung Zarni, İnsan Hakları Aktivisti, Soykırım İzleme Örgütü Danışmanlar Kurulu
Üyesi, Özgür Burma Koalisyonu, Özgür Rohingya Koalisyonu ve Güneydoğu Asya
Yenilenme Güçleri Kurucu Üyesi, Myanmar;
28. Joseph Camilleri, Profesör, La Trobe Üniversitesi, SHAPE Melbourne Eşbaşkanı,
Avustralya;
29. Mahmood Mamdani, Herbert Lehman Hükümet Profesörü Columbia Üniversitesi,
Kampala Üniversitesi Rektörü, Uganda;
30. Marjorie Cohn, Uluslararası Hukuk Halklar Akademisi Dekanı, Profesör, Thomas
Jefferson Hukuk Fakültesi, ABD;
31. Jan Oberg, Ulusötesi Barış ve Gelecek Araştırmaları Vakfı Başkanı, İsveç;
32. Ramzy Baroud, Yazar, Akademisyen, Palestine Chronicle Editörü, Filistin/ABD;
33. Saree Makdisi, Kaliforniya Üniversitesi, Karşılaştırmalı Edebiyat Profesörü, “Palestine
Inside Out: An Everyday Occupation” kitabının yazarı, ABD;
34. Roger Leger, Emekli Felsefe Profesörü,, Saint-Jean Askeri Koleji, Kanada;
35. Usman Bugaje, Profesör, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Eski Danışmanı, Nijerya;
36. Chandra Muzaffar, Adil Bir Dünya için Uluslararası Hareket (JUST) Başkanı, Malezya;
37. Avery F. Gordon, Profesör, Kaliforniya Üniversitesi Santa Barbara, ABD;
38. Arlene Elizabeth Clemesha, Çağdaş Arap Tarihi Profesörü, Brezilya São Paulo
Üniversitesi (USP), Brezilya;
39. Ömer Dinçer, Profesör, Eski Milli Eğitim Bakanı, İstanbul Şehir Üniversitesi Eski
Mütevelli Heyeti Başkanı, Türkiye;
40. Fethi Jarray, Eski Eğitim Bakanı, İşkenceyi Önleme Ulusal Mekanizması Başkanı,
Tunus;
41. Alfred de Zayas, Demokratik ve Adil Bir Uluslararası Düzenin Teşvik Edilmesi
Konusunda BM Eski Bağımsız Uzmanı, ABD;
42. Walid Joumblatt, Milletvekili, İlerici Sosyalist Parti, Lübnan;
43. Elmira Akhmetova, Profesör, Bilgi Entegrasyonu Enstitüsü, Rusya;
44. George Sabra, Şam Deklarasyonu (2005) İmzacısı, Suriye Ulusal Konseyi Eski
Başkanı, Suriye;
45. Ray McGovern, Aktivist, Barış İçin Savaşanlar (Veterans For Peace), “Not in Our
Name” adlı savaş karşıtı grubun destekçisi, ABD;
46. Juan Cole, Michigan Üniversitesi, The Internatioanl Journal of Middle East Studies
Dergisi Eski Editörü, ABD;
47. Penny Green, Hukuk ve Küreselleşme Profesörü, Uluslararası Devlet Suçları İnisiyati
Direktörü, Londra Queen Mary Üniversitesi, İngiltere;
48. Bishnupriya Ghosh, İngilizce ve Küresel Çalışmalar Profesörü , UC Santa Barbara,
ABD/Hindistan;
49. Nader Hashemi, Alwaleed Müslüman-Hıristiyan Anlayış Merkezi Direktörü,
Georgetown Üniversitesi, ABD;
50. Ahmed Abbes, Matematikçi, Institut des Hautes Etudes Scientiques Paris isimli
kurumun araştırma direktörü, Fransa/Tunus;
51. Bhaskar Sarkar, Film ve Medya Profesörü, UC Santa Barbara, ABD/Hindistan;
52. Akeel Bilgrami, Felsefe Profesörü, Columbia Üniversitesi, ABD/ India;
53. Assaf Kfoury, Matematikçi ve Teorik Bilgisayar Bilimi Profesörü, Boston Üniversitesi,
ABD;
54. Helena Cobban, Gazeteci, Yazar, Just World Educational Başkanı, ABD;
55. Bilijana Vankovska, Profesör ve Küresel İlişkiler Merkezi Başkanı, Cyril and Mehtodius
Üniversitesi, Üsküp, Makedonya;
56. David Swanson, Yazar, World BEYOND War Direktörü, ABD;
57. Radmila Nakarada, Profesör, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Belgrad Üniversitesi; Yugoslav
Hakikat ve Uzlaşma Komitesi Sözcüsü, Sırbistan;
58. Fredrick S. Heffermehl, Avukat, Yazar, Norveç;
59. Anis Ahmad, Profesör ve Riphah Uluslararası Üniversitesi Başkanı İslamabad,
Pakistan;
60. Lisa Hajjar, Profesör, Kaliforniya Üniversitesi, Santa Barbara, ABD;
61. Dr. Sayyid M. Syeed, Kuzey Amerika İslam Toplumu Onursal Başkanı;
62. Muhammed al-Ghazzali, İslam Sosyolojisi Profesörü, Pakistan Yüksek Mahkemesi
Yargıcı, Pakistan;
63. Syed Azman Syed Ahmad, Eski Milletvekili, Barış ve Kalkınma için Asya Forumu
(AFPAD) Başkanı, Malezya;
64. Osman Bakar, El-Gazali Epistemoloji ve Medeniyet Yenilenmesi Kürsüsü, Uluslararası
İslam Düşüncesi ve Medeniyeti Enstitüsü, Malezya;
65. Ibrahim M Zein, İslami Çalışmalar Profesörü, Katar Vakfı, Katar;
66. Engin Deniz Akarlı, Tarih Profesörü, Brown Üniversitesi, Türkiye;
67. Francesco Della Puppa, Venedik Ca' Foscari Üniversitesi, İtalya;
68. Julio da Silveira Moreira, Profesör, Latin-Amerika Entegrasyonu Federal Üniversitesi,
Brezilya;
69. Nabeel Rajab, Körfez İnsan Hakları Merkezi'nin kurucusu ve eski başkanı; Uluslararası
İnsan Hakları Federasyonu Eski Genel Sekreter Yardımcısı, Ion Ratiu Demokrasi ve İnsan
Hakları Ödülü sahibi, Bahreyn;
70. Feroz Ahmad, Tarih ve Uluslararası İlişkiler Profesörü, Harvard Üniversitesi, ABD,
Hindistan;
71. Serap Yazıcı, Anayasa Hukuku Profesörü, Milletvekili, Türkiye;
72. Natalie Brinham, Soykırım ve Devletsizlik Araştırmacısı, İngiltere;
73. Ayçin Kantoğlu, Yazar, Türkiye;
74. Imtiyaz Yusuf, Doç. Dr., Araştırmacı, Çağdaş İslam Dünyası Merkezi (CICW),
Shenandoah Üniversitesi, ABD/Vietnam;
75. Kamar Oniah Kamuruzaman, Karşılaştırmalı Dinler Profesörü, Uluslararası İslam
Üniversitesi, Malezya;
76. Ümit Yardım, Eski Tahran, Moskova ve Viyana Büyükelçisi, Türkiye;
77. Ahmet Ali Basic, Saraybosna Üniversitesi, Bosna Hersek;
78. Kani Torun, Eski Somali Büyükelçisi, Yeryüzü Doktorları Eski Başkanı, Milletvekili,
Türkiye;
79. Ermin Sinanovic, Shenandoah Üniversitesi Çağdaş Dünyada İslam Merkezi,
ABD/Bosna Hersek;
80. Alkasum Abba, Tarih Profesörü, Abuja, Nijerya;
81. Hassan Ahmed Ibrahim, Tarih ve Medeniyet Profesörü, Eski Dekan, Hartum
Üniversitesi, Sudan;
82. Anwar Alrasheed, Khiam Rehabilitasyon Merkezi, İşkence Mağdurları (KRC), Kuveyt
Devleti ve Körfez İşbirliği Konseyi Ülkeleri Adil Yargılama ve İnsan Hakları Uluslararası
Konseyi Temsilcisi, Kuveyt;
83. Mohd Hisham Mohd Kamal, Doç. Dr., Ahmad İbrahim Hukuk Fakültesi, Malezya/
Endonezya;
84. Syed Arabi Bin Syed Abdullah, Uluslararası İslam Üniversitesi Eski Rektörü, Malezya;
85. Yusuf Ziya Özcan, Eski YÖK Başkanı, Türkiye;
86. Mohamed Jawhar Hassan, Malezya Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü
Eski Başkanı (ISIS), Malezya;
87. Shad Faruqi, Hukuk Profesörü, Malaya Üniversitesi, Malezya;
88. Mohammad Ahmadullah Siddiqi, Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Profesörü, Western
Illinois Üniversitesi, Macomb IL ABD/ Hindistan;
89. Mohamed Tarawna, Temyiz Mahkemesi Yargıcı, Ürdün;
90. Etyen Mahcupyan, Yazar, Başbakan Eski Başdanışmanı, Türkiye;
91. Khawla Mattar, Kahire'deki Birleşmiş Milletler Enformasyon Merkezi Direktörü, BM
Suriye Eski Özel Temsilci Yardımcısı, Bahreyn;
92. Aslam Abdullah, Kıdemli Gazeteci, ABD/ Hindistan;
93. Stuart Rees, Profesör, Sydney Üniversitesi;
94. Hatem Ete, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyoloji Bölümü, Türkiye;
95. Camilo Pérez-Bustillo, Ulusal Tayvan Üniversitesi, Tayvan;
96. Bridget Anderson, Göç, Hareketlilik ve Vatandaşlık Profesörü, Bristol Üniversitesi,
İngiltere;
97. William Spence, Teorik Fizik Profesörü, Londra Queen Mary Üniversitesi, İngiltere;
98. Mohammad Hashim Kamali, Hukuk Profesörü, Uluslararası İleri İslam Araştırmaları
Enstitüsü Kurucu CEO'su, Malezya/Afganistan;
99. Ferid Muhic, Felsefe Profesörü , Krill Metodius Üniversitesi , Makedonya;
100. Frej Fenniche, Eski Kıdemli İnsan Hakları Görevlisi/BM OHCHR, İsviçre;
101. Sevinç Alkan Özcan, Doç. Dr., Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Uluslararası
İlişkiler Bölümü, Türkiye;
102. Sigit Riyanto, Hukuk Profesörü, Endonezya;
103. Khaled Khoja, Suriye Ulusal Koalisyonu Eski Başkanı;
104. Tarık Çelenk, Ekopolitik Eski Başkanı, Türkiye;
105. M. Bassam Aisha, İnsan Hakları Uzmanı, Libya;
106. Naceur El-Ke, Akademisyen ve İnsan Hakları Aktivisti, Tunus;
107. Jean-Daniel Biéler, Eski Büyükelçi, Özel Danışman, Federal Dışişleri Bakanlığı, nsani
Güvenlik Bölümü, İsviçre;
108. Fajri Matahati Muhammadin, Gadjah Mada Üniversitesi Hukuk Fakültesi,
Endonezya;
109. Ahmet Okumuş, Bilim ve Sanat Vakfı Başkanı; Türkiye;
110. Khan Yasir, Hindistan İslami Çalışmalar ve Araştırma Enstitüsü Direktörü, Hindistan;
111. Mahmudul Hasan, Md., Profesör, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi,
Malezya/Bangladeş;
112. Tara Reynor O’Grady, İnsan Hakları Sentineli Genel Sekreteri, ABD;
113. Nurullah Ardıç, İstanbul Teknik Üniversitesi;
114. Phar Kim Beng, Strategic Pan-Pacic Arena'nın Kurucu CEO'su, Malezya;
115. Dinar Dewi Kania, Trisakti Ulaştırma ve Lojistik Enstitüsü. Cakarta, Endonezy

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN