Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Hayvan Sağlığı ve Refahı (HAYSAG) uygulamasıyla kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsi doğum tarihi gibi bilgilerine ulaşmak oldukça kolay. Hayvanların küpelerindeki numarayla kurbanlığa uygun olup olmadığı öğrenilebiliyor. İşte, küpe sorgulama ekranı...
Kurbanlık hayvan seçerken dikkat edilmesi gerekenlerin en başında hayvanın yaşı geliyor. Zira büyükbaş ya da küçükbaş hayvanın kurban edilebilmesi için dinen bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Sığır ve manda 2 yaşını, koyun ve keçinin 1 yaşını doldurduktan sonra kurban edilebilir. Bunu öğrenmek için hayvanın küpesindeki bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığı'nın küpe sorgulama sayfasına ye da e-Devlet'e girmek gerekiyor.
KÜPE NUMARASINDAN HAYVAN NASIL SORGULANIR?
Sağlıklı ve güvenilir hayvan satın almak için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın geliştirdiği Hayvan Sağlığı ve Refahı (HAYSAG) uygulaması özellikle Kurban Bayramı'nda kurban kesecek vatandaşların havyan seçiminde sıkça tercih ediliyor.
Veteriner Bilgi Sistemi'ne (TÜRKVET) kayıtlı hayvanların cinsi, ırkı, türü, doğum tarihi gibi bilgilere erişebilmeleri için vatandaşlar hayvanbilgi.tarim.gov.tr internet sitesini kullanabilir.
Hayvanların küpelerindeki bilgiler, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Hayvan Sağlığı ve Refahı (HAYSAG) mobil uygulamasına veya web sitesine girilerek kurbanlık hayvanın künyesine ulaşılabilir.
HAYSAG NASIL İNDİRİLİR?
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Hayvan Sağlığı ve Refahı (HAYSAG) uygulamasını Google Play Store ve App Store uygulamaları üzerinden akıllı telefonlara ya da tabletlere indirmek mümkün.
HAYSAG uygulamasını cihaza indirdikten sonra küpe kısmında ki barkodu okutarak veya küpe numarasını girerek hayvanların bilgilerini kontrol edebilirsiniz.
KURBANLIK HAYVAN SEÇME REHBERİ
Hayvan alımı, satımı, sevklerinde kesimine dikkat edilmesi gereken kurallara ilişkin 'Kurban Rehberi' güncellendi. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen rehber uygulaması ile hayvanların özellikleri, kurbanlık yaşları, yaş tayinleri ve sağlıklı hayvanların belirgin görünüşü hakkında bilgiler yer alıyor.
Rehberde Kurban Bayramı'nda hayvan hastalıklarının artmaması için satıcılara ve satın alanlara bilgiler veriliyor.
Kurbanlıkların beslenmesi ve bakımı dışında rehberde hayvanların besi durumunu öğrenebilmek için püf noktaları da yayınladı.
Rehberde tüketmeden önce hayvanların dinlendirilmesi ve saklanması, karkas parçalama, iç organların tüketimi, gerekli dini merasim, deri soma ve tuzlama gibi pek çok bilgi yer alıyor.