Konya diken üstünde! Acil önlem gerekiyor

Konya'da yer altı sularının çekilmesiyle oluşan obrukların sayısı her geçen gün artıyor. Bölge halkı diken üstünde oturuyor. Doç. Dr. Arif Delikan, bölge için acil eylem gerektiğini söyledi.

Konya Ovası’nda bulunan Karapınar ilçesinde oluşan obruklar, son yıllarda aynı bölgedeki Ereğli, Halkapınar, Emirgazi, Çumra, Cihanbeyli, Kulu, Yunak, Çeltik ve Altınekin ilçelerinde de görülmeye başlandı.

'BİRÇOK OBRUK YENİ OLUŞTU'

Karapınar ilçesindeki Seyithacı ve Ekmekçi yaylalarında obruk oluşumunun hızlandığını belirten Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Delikan, bölgenin obrukların büyük çoğunluğunun görüldüğü alan olduğunu ifade etti. Özellikle yeni oluşan obrukların Karapınar'daki Seyithacı Yaylası ile Ekmekçi Yaylası'nın arasında meydana geldiğini belirten Delikan, birçok obruğun çöktüğünü vurguladı.

1233.jpg

'ÇÖKTÜ VE DERİNLEŞTİ'

Bölgenin, özellikle geçen seneye göre oldukça dinamik bir alan olduğunu ifade eden Delikan, obruk oluşumunun devam etiğini söyleyerek "Bu yıl içinde bir tane oluştu ve iki tane de daha önce oluşmuş olan obruk çöktü ve derinleşti. Bölgede Seyithacı Fayı var. Özellikle bölgeyi kontrol eden ve bu faya paralel birçok fay oradaki Sultaniye Havzası'na doğru eğimli bir şekilde devam ediyor. Bu obruklar özellikle fayların, düşen blok üzerinde ve genelde içindeki malzeme akışına baktığımızda, doğuya doğru bir malzeme akışının olduğu obruklar, bölgede hızlı bir şekilde gelişiyor ve gelişmeye devam edecek gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

9817745.jpg

'ACİL EYLEM GEREKİYOR'

Bölgede yaşayanların, sayıları sürekli artan obruklarla tedirgin olduklarını söyleyen Doç. Dr. Delikan, Konya AFAD İl Müdürlüğü ile beraber o bölgeyi pilot bölge olarak seçtiklerini söyledi. Obrukların bölgede yaşayanları tehdit ettiğini belirten Delikan "Alttan su çıkıyor. Hatta suyun yüzeye doğuya fışkırdığını söylüyorlar.

78888.jpg

Sadece oradaki görgü tanıdıkları bunu söylüyorlar. Onun dışında bölgede gaz çıkışı var ve bu hızlı bir gaz çıkışı olduğunda insanlar bundan tedirgin oluyorlar." diye konuştu.

9817744.jpg

Doç. Dr. Delikan, açıklamasında, acil eylem gerektiğini vurgulayarak yetkilileri önlem almaya çağırdı. Delikan, bölgenin taşınması önerisinde bulundu.

88888888.jpg

OBRUK NEDİR?

Yer altı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit oluşur. Bu karbonik asit kireç taşının yoğun olduğu toprakları zamanla çözerek yer altında mağaralar oluşmasına neden olur, bir müddet sonra mağaranın üstünde bulunan toprak çöker. Bu çökme sonucu oluşan derin çukurlara obruk denir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN