Kınalı elleriyle işe giriştiler, taleplere yetişemez oldular! Devlet desteği sağlanıyor, ev ekonomisi şahlanıyor

Kınalı elleriyle işe giriştiler, taleplere yetişemez oldular! Devlet desteği sağlanıyor, ev ekonomisi şahlanıyor

Depremzedeler kınalı elleriyle toprağa girişti, gelen taleplerin ardı arkası kesilmiyor. Gaziantep'te yapılan proje ile birlikte 20 kadın ekmeğini topraktan çıkarıyor. Hem kazanıyor hem de vaktini değerlendiriyor.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle depremzedelere umut ışığı olan projeler hayata geçiriliyor. Kadınların tarımsal üretimi katkı sağlaması amacıyla başlatılan "Kınalı eller çilek kokuyor" projesi ile 4 kırsal mahalleden başvuruda bulunan 20 kadın il ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından verilen eğitim programına katıldı.

ÖNCE EĞİTİM SONRA KAZANÇ

Çilek üretimi için gerekli olan tüm eğitimlerin tamamlanması ile birlikte kadınlar fideden gübreye bütün destekleri de aldı. İslahiye ilçesine bağlı kırsal İdilli Mahallesi'nde hasat yapan üreticileri ziyaret eden İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda projenin temel amacının ev kadınlarına üretime teşvik etmek olduğunu vurguladı.

Depremzede Kadınlar "Kınalı Eller Çilek Kokuyor" Projesiyle Üretici Oldu

20 kadın 20 dekar alanda çilek yetiştiriciliği yaparken Karayılan, "Burada bir emek ve büyük bir ekonomi var. Çileğin kilogramı 70-75 liraya satılıyor. Amacımız bereketli ellerin tarlaya değmesiyle beraber gelir elde edilmesiydi. Proje sayesinde bunu başarmış olduk." dedi. Deprem bölgesinde tarımsal üretimi önemsediklerini ve desteklediklerini vurgulayan Karayılan, kadınların aile bütçesine katkı sağlamasının büyük mutluluk getirdiğini de ifade etti.

KENDİ KAZANCINI SAĞLIYOR

İdili Mahallesi'nde 2,5 dönüm alanda yapılan çilek üretimine devlet desteği de sağlanıyor. Neslihan Sarı, ev hanımı olarak kendi parasını kazanmaktan memnun olduğunu söyledi. Üretime dahil olmanın mutluluğunu yaşayan Sarı, "40 gün içinde çileklerin mahsullerini alıyoruz. Bize hem fideleri hem ilaçları verdiler. Gübrelerini de aldık ve her şeyini temin ettiler. Ürettiğimiz çilekleri satışa sunuyoruz, bize telefonla bile haber etseler gönderiyoruz. Kafeler alıyor, duyan herkes talep ediyor. Kendi evimizde çileğimizin reçelini yapıyoruz, eşimize dostumuza veriyoruz." dedi.

Kınalı eller çilek kokuyor" projesi Gaziantepli depremzede kadınların kazanç kapısı oldu - Ekonomim

TALEPLERE YETİŞİLMİYOR

Depremin ardından böyle bir işle uğraşmanın kendisine maddi ve manevi açıdan çok iyi geldiğini söyleyen Pakize Sarıçam, evde oturmaktan sıkılırken şimdi ev ekonomisine katkı sağladığını söyledi. Yaklaşık 3 dönümlük bahçede üretim yaptığını ifade eden Sarıçam, üretimde eşinin desteğini de sonuna kadar hissediyor. Başvuru yaptıkları proje doğrultusunda el birliği ile aile bütçesini katkı sağladığını söyleyen Sarıçam, zahmetli bir iş olduğunu belirterek tek başına yapılmayacağını da aktardı. Kırsal kesimlerde bu tür girişimlerin faydalı olduğuna dikkat çeken Sarıçam çileği doğal yollarla yetiştirdiklerini ve gelen siparişlerinde ardı arkası kesilmediğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN