Kılıçdaroğlu'ndan yeni 'Kürt sorunu' açıklaması: İmralı da Kandil de muhatabımız değil

Kılıçdaroğlu'ndan yeni 'Kürt sorunu' açıklaması: İmralı da Kandil de muhatabımız değil

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Kürt sorununun çözümüne ilişkin ifadelerinin ardından HDP'li Temelli'nin İmralı'yı adres göstermesine cevap verdi. Kılıçdaroğlu, Kürt sorununun çözüm yerinin Meclis olduğunu belirterek "İmralı da Kandil de muhatabımız değildir" dedi.

'Kürt sorununu HDP ile çözebiliriz' diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP'li Sezai Temelli'nin "Demokratik çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı'dır" ifadesine karşın "Ben görüşümüzü söyledim. Bizim için bu konuda tek adres var o da Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Parlamento dışında bir adres yoktur. İmralı da Kandil de muhatabımız değildir" yorumunu yaptı.

'HDP'YE DEĞİL, BÜTÜN PARTİLERE ÇAĞRI YAPIYORUM'

Halk TV yazarı Fikret Bila’ya konuşan Kılıçdaroğlu, ısrarla parlamentoyu işaret etmesinin nedenlerini de şöyle açıkladı:

“Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşu dahil en kritik sorunlarını Meclis’te çözmüştür. Meclis millet iradesinin Kabe’sidir. O kadar ki bu Meclis, Mustafa Kemal Atatürk’e başkomutanlık yetkisini bile 3 aylık süreyle vermiştir. Gerek gördüğünde yine belli süreyle yetki vermiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, yetkileri konusunda çok hassastır. Bu nedenle Türkiye yine kritik, çok önemli sorunlarını Meclis’te çözmelidir. Kürt sorununun çözüm yeri de Meclis’tir. Parlamentoyu çözüm yeri olarak gösterirken sadece HDP’ye çağrı yapmış olmuyorum. Bütün partilere çağrı yapıyorum. Bu sorunu Meclis’te hep birlikte, konuşarak, görüşerek çözebiliriz, çözmeliyiz.”

'MECLİS DIŞINDA ÇÖZÜM ARAMAK STRATEJİK BİR HATA'

Kılıçdaroğlu, Meclis dışında bir çözüm adresi aranmasının stratejik bir hata olduğunu da vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“Geçmiş dönemde Meclis dışında çözüm denendi ve başarısız oldu. Ben o zaman da Meclis dışında çözüm aramanın yanlış olduğunu, stratejik bir hata olduğunu söylemiştim. Eleştirilerimi, uyarılarımı dile getirmiştim. Çözüm süreci olarak adlandırılan o dönem başarısızlıkla sonuçlandı. Çünkü adres yanlıştı. Strateji yanlıştı.”

'HDP MEŞRU BİR PARTİDİR'

Kılıçdaroğlu, Kürt sorununun çözümünde HDP’yi muhatap almasının gerekçelerini de şöyle ifade etti:

“HDP meşru bir partidir. Vatandaştan oy alarak Meclis’e gelmiştir. Meclis’te grubu vardır. Meclis Başkan Vekilliği vardır ve sırası gelince Meclis’i HDP’li başkan vekili yönetmektedir. Bu bakımdan sorunların çözümünde muhataptır.”

DEMİRTAŞ: ÇÖZÜMÜN ADRESİ TBMM

Öte yandan tartışmalara ilişkin eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan da açıklama geldi. Demirtaş, "faydasız ve çoktan tükenmiş tartışmaları gündeme getirmenin çözüme katkı sunmayacağını" belirterek, çözümün adresi olarak TBMM'yi işaret etti.

NE OLMUŞTU?

CHP lideri Kılıçdaroğlu, 35-40 yıldır çözülemeyen Kürt sorunu için meşru bir organa ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Devlet dediğiniz kurum gayrimeşru bir organla muhatap olmaz. Erdoğan bunu yaptı. Devleti, İmralı ile muhatap kıldı. Mesela İmralı meşru bir organ değil. Meşru organ kimdir? HDP'yi meşru organ olarak görebiliriz. Eğer bu sorun çözülecekse meşru bir organla çözebiliriz" demişti.

HDP'ye ilk tepki, eski HDP Eş Genel Başkanı ve Van milletvekili Sezai Temelli'den gelmişti. Temelli, "Kürt sorununun çözümünün yegane muhatabı HDP değil ama bu sorunun çözümü adına bugün demokratik siyaseti var eden ve kolaylaştıran başlıca aktör HDP'dir. Ama asla unutulmaması gereken şey demokratik çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı'dır" ifadesini kullanmıştı.

Temelli'nin tartışmalarının ardından Kürt sorununda HDP'nin rolü tartışmaları başlamıştı. Gazeteci İsmail Saymaz'a konuşan HDP'liler, Temelli'nin açıklamasını "sorumsuzluk" olarak nitelendirmiş, "Bizlerde rahatsızlık yarattı. Kurullarımızdan böyle bir açıklama çıkmaz. Böyle bir görüş partiden çıksa kriz olurdu" demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
13 Yorum
  • Misafir / 22 Eylül 2021 10:53

    Kurt sorunu varsa sizlerin mecliste isiniz olmamaliydi.bu teror sorununu her secim oncesi kurt sorunu diye getirenlerden kaynaklanan bir sorundur.bunu akp de yapti.sira KK geldi.

    Yanıtla (0) (0)
  • Hülagi / 22 Eylül 2021 09:58

    Sn kılıçdaroğlu sen bizlerimi kandırıyon kürt sorunu dedin tüm türkiyenin sorunları var saymaya kalksak binleri bulur hdp nin oylarına talip olmak için sana sezai temelli adresi gösterdi çözüm imralı dedi sen büyük bir oy kaybedecen ben bu gün yazdım bidahaki kamu araştırmalarına bak ne kadar oy kaybedeceksin sen ülkenin altına bombamı yerleştiriyon. Haydi imralıya çözüm sun bakalım.

    Yanıtla (1) (0)
  • Delidir ne söylese yeridir.? / 22 Eylül 2021 00:25

    Atatürk yaşasaydı seni idam ettirirdi.

    Yanıtla (1) (0)
  • Hülagi / 22 Eylül 2021 00:13

    Eee kılıçdaroğlu adam sana söylüyor muhatabını yürü bakalım imralıya.

    Yanıtla (1) (0)
  • Okur Karari / 21 Eylül 2021 18:45

    Kemal Bey, Demirtas Bey ile çok güzel paslastiniz. Başka yorum yapmayın, soylenilmdsi gerekenler çok güzel söylendi ve anlayanlar anladı. Bundan fazlası güzelliği bozar. Vaktinizi daha önemli işlere ayırdınız.

    Yanıtla (3) (3)
  • M d / 21 Eylül 2021 21:29

    Adam ben muhatap değilim beni aşıyor bu imralı ile muhatap ol diyor ama kilıçdaroğlu yok yok illa bu sorunu siz çözersiniz diyor..Düştüğü duruma bak.

    Yanıtla (5) (1)
  • Hasan yılmaz / 21 Eylül 2021 21:24

    Herkeste biliyorki imralıda kandilde hdp dir. Bakalım bu tiyatroyu ne kadar daha oynayacaksınız.

    Yanıtla (5) (1)
  • Ömer / 21 Eylül 2021 20:24

    Demirtaş muhatap Meclis dedikten tabi dersin sende.. siz oy için başa gelebilmek için vatanı devleti milleti satarsınız

    Yanıtla (4) (1)
  • Bir Vatandaş / 21 Eylül 2021 19:23

    Tebrikler Kılıçdaroğlu! Böyle cesur ve açık konuşacaksın, gündemi belirleyeceksin. Kürtler için Apo'nun sembolik bir anlamı olabilir ama artık çözüm için bir alternatif olamaz. Bu anlamda Kürtler sağduyulu davranıp terör dışı yapıları teşvik etmelidir. Türkiye'de Kürtler ve Türkler her zaman kardeş olarak birlikte yaşayacaktır.

    Yanıtla (2) (2)
  • okur: / 21 Eylül 2021 17:17

    okur. PKK'NIN BOMBACISI DİYARBAKIR'DA YAKALANMIŞ.

    Yanıtla (3) (0)
  • ALİ: / 21 Eylül 2021 16:46

    ALİ: Temelli çöktür dü çamura debelenip duruyorsun.

    Yanıtla (4) (3)
  • Karar Okuru / 21 Eylül 2021 16:45

    Anladınız mı şimdi Temelli gibiler dışardayken, Demirtaş neden içerde?

    Yanıtla (2) (1)
  • ALİ: / 21 Eylül 2021 16:44

    ALİ:Çöktün çamura debendip duruyorsun.Temelli tavsiyesi

    Yanıtla (3) (2)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN