12 yıllık ressamlık okul macerasını sona erdiren genç kadın Kastamonu’ya yerleşerek burada çiftçi oldu. Ekti şifalı bitkilerle bir yandan kazanırken bir yandan da kazandırmaya başladı. Genç çiftçi geçirdiği süreci tek tek anlattı. İşte konuya ilişkin detaylar…
Zeynep Erkaragülle, 12 yıl kurumsal bir yerde ressam olarak çalıştıktan sonra radikal bir kararla yaşamını baştan aşağı değiştirdi. Genç kadın, aldığı kararla beraber ata toprağı olan Kastamonu’ya taşındı ve burada tıbbi bitkiye yetiştirmeye başladı.
KADİM BİLGİLERE DUYDUĞU İLGİ İLE BU İŞE BAŞLADI
İstanbul Teknik Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunu olan Erkaragülle, doğaya, ekolojik yaşama, kadim bilgilere duyduğu ilgiden dolayı radikal bir karar alarak çalışma hayatını bırakıp köye yerleşti.
2 yaşındaki oğlu ile 2014 senesinde Aydın’ın Soğucak Köyü’ne yerleşen Erkaragülle, burada çeşitli bitkiler yetiştirmeye başladı. Bu durum ata toprağına dönerek akrabasının kullanımına verdiği tarlada tıbbi bitkiler yetiştirerek kazanç elde etmesiyle devam etti.
Ancak bu işin maliyetinin en az 400 bin lira olduğunu belirten Erkaragülle, çoğu insanın bu işe girip zarar ettiğini ve sabır gerektiren bir uğraş olduğunu ifade etti.
HERKES DELİLİK OLARAK ADLANDIRDI
Erkaragülle, bu serüvenin anlatırken etrafındaki insanların durumu “delilik” olarak adlandırdığını söyledi. Genç kadın, süreci ise şu cümlelerle anlattı:
“Başlarda çevremdeki insanlar, bu kararı delilik olarak değerlendiriyorlardı. Ancak zaman içinde ürünlerimin talep görmesi ve işimi ciddi bir şekilde sürdürmemle birlikte, çevrenin bakış açısında bir değişim meydana geldi. İnsanlar, bu kararın samimi ve tutarlı bir şekilde uygulandığını gördükçe, önyargıları yerini anlayışa bıraktı. Artık bu işi sadece para kazanmak için değil, aynı zamanda ekolojik bir yaşam tarzını benimseyerek doğaya katkıda bulunmak amacıyla yaptığımı anladılar.”
Genç girişimci, tarım işine girmek için ciddi bir yatırımın gerektiğini belirtirken, tıbbi bitki yetiştiriciliği için 1 dönüm arazi için 250 bin lira gibi bir yatırımın söz konusu olduğunu ifade etti. Ayrıca damla sulama, malçlama, su deposu ve dinlenme tankı gibi ek donanımların eklenmesi durumunda bu maliyetin 150 bin lira daha artabileceğini dile getirdi.