Kandilli Rasathanesi tsunami alarmı verdi...Tüm denizlerde hazırlıklı olun uyarısı!

Kandilli Rasathanesi tsunami alarmı verdi...Tüm denizlerde hazırlıklı olun uyarısı!

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) tarafından düzenlenen tsunami çalıştayında tüm denizlerimiz için kritik uyarı yapıldı. Tsunami alarmı veren Kandilli Rasahathanesi, tüm denizlerde tsunamiye karşı hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizdi…

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) tarafından düzenlenen tsunami çalıştayı, Türkiye’nin kıyı bölgelerinde tsunami riskine karşı hazırlıkların artırılması gerektiği konusunda önemli uyarılar sundu. Çalıştaya İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti, Marmara Denizi’ne kıyısı olan belediyelerden temsilciler ve akademisyenler katıldı.

TSUNAMİ TEHLİKESİ HER AN KAPIDA

Çalıştayda konuşan KRDAE Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Türkiye’nin 8.300 kilometreyi bulan kıyı şeridinde tsunami riski ile karşı karşıya olduğumuzu vurguladı. Özel, son yıllarda yaşanan küçük çaplı tsunami olaylarına dikkat çekerek, "2017'de Muğla'nın Bodrum, 2020'de ise İzmir’in Seferihisar ilçelerinde bir kişinin ölümüne yol açan tsunamiler, bu gerçeği bir kez daha hatırlatmış oldu" dedi.

Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, son 12 yıl içinde Türkiye genelinde 46 tsunami mesajı yayınlandığını belirtti. Bu mesajlar, 31'i bilgi, 9'u tavsiye ve 6'sı da acil uyarı olmak üzere farklı kategorilerde yayımlandı. Kandilli Rasathanesi, 297 sismik sensör ve 28 çok disiplinli tsunami erken uyarı istasyonu ile kesintisiz olarak deniz seviyesi ve atmosferik değişiklikleri izleyerek, tsunami riskine karşı erken uyarı yapılmasına olanak sağlıyor.

kandilli-rasathanesi-tsunami-uyarisi-1.jpg

KRİTİK ALTYAPILARDA TSUNAMİYE HAZIRLIK ŞART

Prof. Dr. Özel, tsunamiye karşı alınacak önlemler arasında, özellikle kritik altyapıların bulunduğu kıyı bölgelerinin önemine dikkat çekti. Özellikle gaz dolum tesisleri ve nükleer santraller gibi yerleşimlerin yoğun olduğu bölgelerde tsunamiye karşı hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizdi. Bu bölgelerde yapılacak hazırlıkların, olası bir felaketin etkilerini en aza indireceğini belirtti.

Kandilli Rasathanesi, UNESCO işbirliğiyle yürütülen projelerle de tsunamiye karşı farkındalık çalışmalarını artırmaya devam ediyor. Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Bodrum ve Büyükçekmece'de gerçekleştirilen tsunamiye hazırlık projelerinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Özellikle, Büyükçekmece ilçesinin "Doğu Akdeniz ve Avrupa’da Tsunamiye Hazır Kent" olarak UNESCO tarafından tanınması, Türkiye’nin bu konuda kaydettiği önemli bir başarı olarak öne çıkıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN