İzmit Körfezi’nde görülmeye başladı! Sudan çıkınca rengi değişiyor: Herkese sordu, bu balığın türünü bilen yok

İzmit Körfezi’nde görülmeye başladı! Sudan çıkınca rengi değişiyor: Herkese sordu, bu balığın türünü bilen yok

İzmit Körfezi'nde görülmeye başlanan bu canlı, sudan çıkın renk değiştiriyor! Herkese sordu ama bu balığın türünü bir bilen bulamadı...

İklim değişiklikleri, hava ve su sıcaklıklarında önemli değişimlere yol açarken, ekosistemleri de olumsuz etkiliyor. Bu değişiklikler, birçok türün doğal yaşam alanlarını terk etmesine ve yeni bölgelere göç etmesine neden oluyor. Özellikle deniz ekosistemlerinde gözlemlenen bu değişimlerin en güncel örneği, Kuzeybatı Pasifik Okyanusu'nda yaşayan Kore kaya balığının (Sebastes schlegelii) İzmit Körfezi'nde görülmesi oldu. Genellikle Çin, Kore Yarımadası ve Japonya kıyılarında rastlanan bu yırtıcı balık türü, ülkemizin sularında tespit edilerek dikkat çekti.

İZMİT KÖRFEZİ’NDE KORE KAYA BALIĞI GÖRÜLDÜ

Geçtiğimiz günlerde İzmit Körfezi’nde dalış yapan tecrübeli dalgıç Levent Şişman, tesadüfen Kore kaya balığını avladı. Sebastinae alt familyasına ait, yırtıcı bir deniz balığı olan bu tür, normalde Scorpaenidae familyasına mensup olup, zehirli balık türleriyle aynı grupta yer alıyor. Şişman, balığın daha önce avladığı türlerden farklı olduğunu fark edince konuya dikkat çekti.

"BALIK RENK DEĞİŞTİRDİ BEMBEYAZ OLDU"

Dalgıç Levent Şişman, olay anını şu sözlerle anlattı: “Halıdere bölgesine evim çok yakın olduğu için haftanın 3 günü muhakkak suyun altında oluyorum. Pazar günü gerçekleştirdiğim dalış esnasında bir balık türüyle karşılaştım. Eksi 25 metrede tam kayaların olduğu yerde balık bana doğru gelmeye başladı. Kanatlarını çırpıyordu, orfoz, lahos, grida türlerinden zannettim. Ama biraz daha yaklaştıkça onun olmadığını anladım. Sonra avımı yaparak yukarı çıktım, balık renk değiştirdi bembeyaz oldu. Biraz daha incelediğimde üst sırtında 8-10 diken, arka üreme kısmında 2 diken, yanaklarında 5 tane taş şeklinde diken vardı. Bir dalış daha gerçekleştirdim ve aynı türün bir irisini daha vurdum.”

"KİME SORDUYSAM BALIĞIN TÜRÜNÜ BİLEMEDİ"

Dalgıçlar kaydetti, istilacı tür İzmit Körfezi'nde - İhlas Haber Ajansı

Şişman, bu balık türünü tanımlamak için bölgedeki balıkçılara danıştığını ancak kimsenin net bir cevap veremediğini ifade etti. Fotoğraflarını Türkiye Zıpkıncılar Grubu’na gönderdiğinde, balığın geçtiğimiz yıl Karadeniz’de Bartın'da da görüldüğünü öğrendi. Balıkçı ağlarına takılan bu balığın Pasifik kaya balığı olduğu söylendi. Konuyla ilgili görüşüne başvurulan Profesör Mehmet Aydın, bu türün istilacı ve diğer balıklar için tehlikeli olabileceğini belirtti. Şişman, “Kime sorduysam balığın türünü bilemedi. Türkiye Zıpkıncılar Grubu’muza balığın fotoğrafını attım. Geçen sene Karadeniz’de Bartın’da bu balığın görüldüğünü balıkçı ağlarına takıldığını öğrenim. Türün Pasifik Kaya balığı olduğu söyleniyor. Profesör Mehmet Aydın, bir röportajında bu tür; zehirli, istilacı olduğunu ve diğer balık türleri için tehlikeli olduğundan bahsediyor. Japon kaya balığı olarak bilinin bu balık buraya nasıl geldi? Zehirli mi, yiyebilir miyiz? Bunun bilgisini merak ediyorum. Balığın fotoğraflarını çektim, il tarıma gönderdim, dönüş bekliyorum. Zehirli olup olmadığını bilmiyorum” dedi.

Dalgıç Levent Şişman, deniz suyu sıcaklığının son birkaç yıldır sürekli değiştiğini ve bu durumun farklı balık türlerinin göç etmesine yol açtığını belirtti. “Akıntılar çok değişti. Şu an su sıcaklığı 25-26 derece. Bu yüksek bir değer. Onun için sıcak suyla beraber diğer okyanus balıkları buraya gelebiliyor. Bu scorpion cinsi familyaya ait. Yani aslan balığı, iskorpit, lipsoz gibi balıkların türünden. Bu balıklar zehirli olduğu için yakaladığım balığın da zehirli olduğunu düşündüm. Kore kaya balığının buraya nasıl geldiği çok muamma. Gemilerin balast sularıyla da gelmiş olabilir" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN